Iako je rok za zamenu starih, papirnih knjižica zdravstvenih osiguranika u Srbiji istekao još  9. avgusta prošle godine,  projekat vredan 20 hiljada dolara je produžen za 17 meseci. Trenutno je u toku proizvodnja i personalizacija kartice zdravstvenog osiguranja za 150.000 korisnika novčane socijalne pomoći i korisnika smeštaja u ustanovama socijalne zaštite, kao i osoba u hraniteljskim porodicama.

Ilustracija: East Side

Od pre nekoliko dana građanima  Srbije je omogućena zamena papirnih zdravstvenih  knjižica, novim elektronskim karticama zdravstvenog osiguranja. Zamena košta  400 dinara, a za najugroženije ona će biti  besplatna. 

Elektronske zdravstvene kartice mogu da se dobiju na teritoriji cele Srbije, a do kraja iduće godine, trebalo bi da ih zameni svih  6,9 miliona osiguranika u Srbiji. Zahtev za izdavanje zdravstvenih kartica, odnosno zamenu postojećih zdravstvenih knjižica, podnosi se nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Procedura za izdavanje kartice slična je kao i za izdavanje zdravstvene knjižice.

 

To znači da osiguranik podnosi zahtev za izdavanje nove kartice na posebnom obrascu koji dobija u nadležnoj filijali i potpisuje ga, nakon čega se zahtev šalje dalje. 

Ukoliko osiguranik poseduje zdravstvenu knjižicu, ista će mu važiti dok mu se ne uruči nova, a ukoliko je nema, a ima pravo na nju, biće mu izdata potvrda koja važi sve do uručivanja nove knjižice, a najduže mesec dana od dana podnošenja zahteva, piše na sajtu  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Fizička i pravna lica (poslodavci) filijali RFZO treba da dostave dokaz o uplati 400 dinara po kartici, pravna lica i spisak zaposlenih kao i članova porodica. Zamenu zdravstvenih knjižica platiće najveći broj od 6,9 miliona osiguranika, ili njihovi poslodavci, ali će za najugroženije ona biti besplatna.

Da podsetimo, rok za zamenu starih knjižica istekao je 9. avgusta prošle godine, ali je ovaj projekat produžen za 17 meseci. Trenutno je u toku proizvodnja i personalizacija kartice zdravstvenog osiguranja za 150.000 korisnika novčane piše na sajtu  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Fizička i pravna lica (poslodavci) filijali RFZO treba da dostave dokaz o uplati 400 dinara po kartici, pravna lica i spisak zaposlenih kao i članova porodica. Zamenu zdravstvenih knjižica platiće najveći broj od 6,9 miliona osiguranika, ili njihovi poslodavci, ali će za najugroženije ona biti besplatna. U isto vreme nove knjižice dobilo je i više od 3.000 zaposlenih u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i članovi njihovih porodica.

Kako ES portal saznaje elektronske zdravstvene kartice kojima se zamenjuju stare papirne zdravstvene knjižice, koštaće oko 20 miliona evra, a za uvođenje čitača kartica, zdravstvene ustanove će morati da izdvoje 60 hiljada evra.

 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com