Srbija godišnje izgubi oko 50.000 ljudi, a svaka druga porodica u našoj zemlji ima samo jedno dete. Natalitet opada drastično, a za države relativno male populacione veličine ovo je poput samoubistva. 

Ilustracija: Pixabay.com

Srbija je jedna od retkih država koja se suočava sa problemom gubitka stanovništva, što zbog velikog broja onih koji napuštaju zemlju, što zbog visoke stope razvoda ali i „odlaganja“ odluke žena da rode. 

Demograf Vladimir Nikitović ukazuje na veliki problem sa kojim se suočava Srbiji i navodi da su glavni uzroci ovog problema zbog porasta ekonomske i psihološke cene deteta u odnosu na prethodni period, zatim i stopa razvoda je mnogo veća nego pre, a i žene se odlučuju da rode u kasnim godinama.

Na osnovu istraživanja, on je istakao još dva poražavajuća podatka. Prvi je da svaka druga porodica ima samo jedno dete, a da svega 1,1% porodica ima više od troje dece u Srbiji. 

Od devedesetih godina do 2011. godine broj porodica sa decom se smanjio za 16 %, a broj porodica bez dece za 15%. 

Prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine broj porodica sa decom u Srbiji opao je za više od 2% sa 54,5 na 52,1 %. Sa druge strane, broj samohranih majki je porastao sa 11,4 na 13,7 % u odnosu na deset godina ranije vršenom popisu.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com