Od početka godine u Srbiji je identifikovano 13 žrtava trgovine ljudima i uglavnom se radilo o ženama, saopšteno iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, povodom 30. jula, Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji je u Negotinu obeležen zahvaljujući mladim volonterima Crvenog krsta.

Foto: Crveni krst Negotin

Trgovina ljudima, kao globalni fenomen, pogađa sve zemlje, posebno one u političkoj i ekonomskoj tranziciji, nerazvijene i zemlje u razvoju. Počinioci ovog krivičnog dela motivisani su zaradom koju stiču raznim vidovima eksploatacije ljudi. U našoj zemlji, na primer, prema dostupnim statistikama, 2004. godine od ukupno 38 registrovanih žrtava u svetu, 20 je bilo sa područja Srbije. Samo pet godina kasnije, bilo ih je skoro 6 puta više, odnosno 90 posto svih registrovanih slučajeva trafikinga u svetu. Te, 2009. godine, od 127 u svetu registrovanih žrtava trgovine ljudima, 114 ih je bilo iz Srbije. Broj žrtava trafikinga od početka ove godine do danas je dvocifren - 13 žrtava, uglavnom, žena nad kojima je izvršeno krivično delo, najčešće motivisano zaradom eksploatacije ljudi.

I opština Negotin je na udaru ovog globalnog fenomena. Naime, poznati su slučajevi trgovine maloletnim devojčicama, koji su okončani procesuiranjem grupe počinilaca. S obzirom na geografski položaj u graničnom području, aktivnosti vezane za edukaciju mladih Krajinaca i prevenciju od trafikinga su opravdane i daju dobre rezultate. U opštini Negotin to već godinama sa uspehom, upravo i čini Crveni krst, koji je zajedno sa svojim mladim volonterima Akcijom "Jedan, dva, tri - Čuvaj se i ti" obeležio 30. jul, Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

"Crveni krst Negotin već deset godina svim svojim kapacitetima, kao redovne godišnje aktivnosti, organizuje predavanja i edukacije o značaju borbe protiv trgovine ljudima, koja je po razmerama u svetskim, a i domaćim okvirima, u poslednjoj deceniji, poprimila veoma ozbiljne razmere. S obzirom na geografski položaj Negotina u graničnom području, aktivnosti su opravdane i daju dobre rezultate zahvaljujući prevenciji. Godinama već obeležavamo 18. oktobar, Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, a od prošle, kada je i ustanovljen, obeležavamo i 30. jul kao Međunarodni dan borbe protiv trafikinga, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i drugim organizacijama", navodi Ljubica Marinković, sekretar Crvenog krsta Negotin.

Crveni krst aktivnosti vezane za borbu protiv trafikinga, organizuje uz pomoć mladih volontera čiji je rad zapažen i ovu negotinsku organizaciju svrstava u red najaktivnijih. Tako je bilo i juče. Uz srednjoškolce volontere Veljka Petrovića i Aleksu Rajkovića, bili su zapaženi i oni mlađi, a sudeći prema njihovom broju negotinski Crveni krst ne treba da brine jer ima mladih zainteresovanih za volonterski rad.

"Mi smo jučerašnji važan datum, a zbog njegovog značaja bi trebalo da ga imamo na umu svakodnevno, obeležili u centru grada promocijom ovog veoma značajnog programa u cilju sprečavanja trgovine ljudima. Delili smo promotivne liflete sa jasnim porukama kako da se, pre svega mladi, zaštitite od modernog ropstva i kako sprečiti da mladi dospeju u ruke trafikanata i lanac žrtava iz kojeg se veoma teško izlazi", rekli su nam volonteri srednjoškolskog uzrasta.

Akcija je obuhvatila i podelu promotivnog materijala na najprometnijim mestima u gradu, u kafićima, parkovima, ulicama, institucijama i predizećima i svim mestima gde se okupljaju mladi.

Foto: Crveni krst Negotin

Korisna akcija i pohvale volonterima i Crvenom krstu Negotin, koji godinama unazad redovno realizuje program borbe protiv trgovine ljudima i nizom različitih radionica i tribina edukuje mladu populaciju kako da se zaštite i spreče ulazak u lanac trovine ljudima iz kojeg se vrlo teško izlazi. Statistika pokazuje da se poslednjih godina znatno povećao broj žrtava trgovine ljudima posebno u Srbiji, pa je tim pre ovakav vid edukacije veoma značajan i koristan.

Crveni krst ima stalne pozive organizatora domaćih i međunarodnih skupova sa temom trafikinga da svoje mlade volontere upućuje na dodatne edukacije u cilju kvalitetnijeg rada na terenu. Prošle godine je Boris Lukić, tada učenik negotinske Tehničke škole, kao volonter, sa vršnjacima iz drugih sredina, bio na edukaciji organizovanoj na Siciliji.

Crveni krst svoje aktivnosti u ovoj oblasti najčešće realizuje u saradnji sa zdravstvenim radnicima koji imaju nesumnjivo značajnu ulogu u borbi protiv trafikinga, a posebno sa predstavnicima Policijske stanice i školama u kojima se organizuju predavanja i radionice.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com