U vremenu kada je Negotin još uvek bio okružen ritovima, spas od magle, loše vode i vazduha njegovi stanovnici potražili su na obližnjim brdima. Sveža hladovina hrastove šume, zdrava pijaća voda i blizina gradu učinila su Badnjevo najomiljenijim izletišem Negotinaca i njegovih posetilaca. 

Reči o Badnjevu kao pravom izletničkom mestu Negotinaca nije bilo sve do kraja XIX i XX veka, kada su pored pivnica i plodnih vinograda počele da se grade i prve vile bogatih Negotinaca.  Početkom XX veka preduzimaju se i prvi koraci ka uređenju Badnjeva kao pravog izletničkog mesta. 

Tako je 1910. godine formirano Društvo za ulepšavanje Badnjeva i okoline, koje je za cilj imalo „da mesto uredi i ulepša“. Počelo se od obnavljanja badnjevske česme, koju su na tom mestu 1824. godine podigli knez Krsta Petrović i Ilija Marković-Mašić, bivši član Negotinskog prvostepenog suda čija je porodica opštini Negotin poklonila parcelu sa izvorima uz uslov da se voda sprovede do centra Badnjeva. Negotinci se i dan danas snabdevaju vodom sa ovih izvora. 

U periodu od 1918. do 1941. godine, Badnjevo je imalo svog čuvara koji je održavao cvetne površine, pazio na hrastovu šumu i čistio prostor i klupe za izletnike. U ovom periodu, sagrađen je i paviljon iznad česme kao mesto predviđeno za održavanje proslava negotinskih udruženja i organizacija. U Badnjevu je tada postojao i propis o javnom redu po kome su se u periodu od 14 do 17 časova galama i muzika zabranjivale, omogućavajući pritom posetiocima da se prepuste uživanju u mirnom i prijatnom okruženju na svežem vazduhu.

Društva za ulepšavanje Badnjeva i okoline više nema, a ni čuvara. Vek kasnije, stare cvetne leje zamenile divlje deponije, a nekadašnji sjaj ovog izletišta se tek nazire iz onoga što je preživelo ljudski nemar i godine propadanja, česme i usamljenog paviljona. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com