Čaše i vino: mera pravog ukusa
Autor Mirjana FilipovićStandarizovana, tipska ili unikatna - svaka vinska čaša doprinosi tome da se vinski ukus spozna svim čulima. Odabirom odgovarajuće, osiguraćete sebi neponovljivo iskustvo. Kako se negotinska berba približava, ove informacije mogu korisititi svima onima koji planiraju da uživaju u njenim plodovima.

U svetu vina, čaše imaju i estetsku i funkcionalnu ulogu. Trenutno se na tržištu nalazi veliki broj različitih čaša, od kojih su neke čak u potpunosti prilagođene karakteristikama vina svetski poznatih oblasti. Odabirom odgovarajućeg oblika čaše i debljine stakla dozvolićete sebi ili svojim gostima da nesmetano, čulima, spoznaju ukus vina.
Oblik čaše utiče na to kako će i koliko degustator biti u mogućnosti da spozna sve senzorne karakteristike vina, kao što su boja, bistrina, miris i ukus. Glavna uloga oblika je da obezbedi da vino dospe tačno na onaj deo jezika na kome će se ukus najpre spoznati.
Tako, na primer, čaše za vina sa šećerom ili određenim sadržajem ugljenikdioksida treba da dovedu vino na vrh jezika, a za vina sa naglašenim finim kiselinama do ivica zadnjeg dela jezika. Crna vina se uvek serviraju u čašama koje degustator prilaže na prednjem delu jezika na kome se nalaze receptori za gorke materije. Pored toga, razni oblici čaše omogućavaju da se bolje spozna jačina i kvalitet mirisa i ukusa.
Uz to, čaše za belo vino su manje zapremine, za šta je razlog potreba da se vino održava na unapred određenoj temperaturi. Istu ovu funkciju obavljaju i postolja čaša, koje su kod postolja za bela vina duža nego kod ostalih vrsti.
Debljina stakla zavisi od toga da li su čaše namenjene za služenje belog ili crvenog vina. Lakša bela vina se služe u čašama sa tanjim staklom, dok se teže čaše koriste za teža, jača i punija vina.
Na šta treba obratiti pažnju prilikom posluženja vina?
- Odabrati odgovarajuću vinsku čašu;
- Prilikom nasipanja vina, grlić treba izdići 2 cm iznad flaše;
- Kada se služi belo vino, u čašu se naspe do dve trećine njene zapremine, a kada se sipa crno, onda se naspe do 40% zapremine čaše;
- Vino treba osetiti, a ne piti kao vodu;
- Vinske čaše ne cediti na krpama jer od njih poprime neprijatan miris što se kasnije proširi i na vino.
Na kraju, za ukus i sam doživalj, kako kaže slovenska poslovica „nije krivo vino, nego onaj što ga pije“.





