Na svaki poziv iz Policijske stanice Negotin ili obaveštenje o prispeću migranata na teritoriju opštine, Crveni krst vrši distribuciju dnevnih potreba hrane i higijene migrantima, prema dogovoru od 7. septembra sa PS Negotin i prema kriterijumima dobijenim od Crvenog krsta Srbije.

Kratko u Negotinu na putu u bolju budućnost / Foto: Crveni krst Negotin

Početkom septembra Crveni krst Negotin je uključen u podršku migrantima usmerenu kroz Fond za hitnu pomoć (DREF) Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

„Raspodelu neophodnih sredstava pomoći sprovodi Crveni krst Srbije. U okviru DREF operacije, mi se od 7. septembra, kada je postignut dogovor sa Policijskom stanicom Negotin, odazivamo na svaki njihov poziv ili obaveštenje o prispeću migranata i vršimo distribuciju dnevnih potreba hrane i higijene migrantima u dvorištu Policijske stanice u Negotinu, a prema kriterijumima dobijenim od Crvenog krsta Srbije. U CK Negotin imamo svakodnevna dežurstva, delimo humanitarnu pomoć migrantima, rasknjižavamo i šaljemo dnevne izveštaje CK Srbije o količinama izvršene distribucije. Iz republičke centrale naši izveštaji se prosleđuju donatorima, radi pravdanja postojećih i planiranja novih količina humanitarne pomoći“, za East Side portal objašnjava sekretar CK Negotin, Ljuba Marinković koja je i član Štaba za vanredne situacije.

Crveni krst u akciji / Foto: Crveni krst Negotin

Prema njenim rečima malobrojni, ali požrtvovani aktivisti-volonteri, sa njom na čelu, svakodnevno daju sve od sebe, pružajući maksimum, kako bi se svi poslovi a brojni su, obavili ažurno i kvalitetno i o svemu na vreme izvestio Crveni krst Srbije i donatori. 

Pomoć EU izbeglicama u Srbiji pristiže od početka septembra

Raspodela humanitarne pomoći EU izbeglicama u Srbiji u vidu hrane, vode i sredstava za higijenu, uključujući specijalne pakete za bebe, počela je još 3. septembra.

Pomoć najugroženijim izbeglicama i porodicama sa decom isporučuje Crveni krst Srbije u Subotici, Kanjiži, Negotinu i Zaječaru, saopšteno je tada iz kancelarije Delegacije EU u Srbiji.

"EU ponovo pokazuje solidarnost sa Srbijom. Drago mi je što smo bili u mogućnosti da u roku od dve nedelje posle zahteva srpskih vlasti za podrškom mobilišemo sredstva i počnemo da raspodeljujemo humanitarnu pomoć. Duboko sam ganut saosećanjem i solidarnošću koje su ljudi u Srbiji proteklih nedelja pokazali prema izbeglicama", rekao je Devenport u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je naveo da su srpske vlasti pokazale neizmernu posvećenost naporima da se izbore sa krizom i da pomognu ljudima u nevolji.

"Nastavićemo blisku saradnju sa vlastima i Crvenim krstom Srbije kao i drugim međunarodnim organizacijama u rešavanju sve većih potreba izbeglica i migranata u Srbiji", istakao je Devenport.

Migranti u zajedničkom dvorištu Opštine i PS Negotin / Foto: Crveni krst Negotin

Prvi paket humanitarne pomoći u vrednosti od 150.000 evra je obezbedilo Odeljenje Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO).

Ova podrška je usmerena kroz Fond za hitnu pomoć (DREF) Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, dok je raspodelu pomenutih sredstava sproveo Crveni krst Srbije.

Tim sredstvima će biti pružena najneophodnija pomoć izbeglicama, migrantima i tražiocima azila u naredna tri meseca u Preševu, Bujanovcu, Subotici, Kanjiži, Zaječaru, Negotinu i Pirotu.

Napomena autora teksta: Prve kontakte sa migrantima koji su stigli u opštinu Negotin, preko graničnog prelaza sa Bugarskom, imala sam 17. jula, kada je, sa lica mesta, napisan prvi tekst za portal ES i kada se prvi put, zvanično, povodom ovog problema, oglasio predsednik Opštine Negotin, Jovan Milovanović.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com