Mala pomoć studentima koji se spremaju na put u Sjedinjene Američke Države. 

Program Work and Travel USA je program međunarodne kulturne razmene, osmišljen tako da omogući studentima da borave i rade u Americi i upoznaju se sa američkom kulturom i načinom života kroz putovanja, sarađivanje i druženje sa lokalnim stanovništvom. 

Svake godine sve više studentata iz Srbije se odlučuje za ovaj program, pomoć pri odlasku im pružaju turističke agencije specijalizovane za ovakve programe. Agencije povezuju studente sa sponzorima koji garantuju za njih dok su u Americi, pomažu im da dobiju J-1 vizu, koju SAD izdaje naučnicima, profesorima i posetiocima koji učetvuju u programima koji promovišu kulturne razmene, prosleđuju radne ponude američkih poslodavaca koje su najčešće iz oblasti turizma, ugostiteljstva, trgovine i drugih uslužnih delatnosti, rezervišu avionske karte i obezbeđuju zdravstveno osiguranje. Iako većina agencija nudi slične uslove treba biti oprezan u odabiru agencije jer, po rečima jedne učesnice programa: ,,dešava se da ono što Vam se obeća ugovorom tamo ne bude ispunjeno, npr. plaćeni prekovremeni rad po uvećanoj satnici.”

Kada završe posao sa papirima i stignu u Ameriku, većina naših studenata, po prvi put u životu, ima priliku da se susretne sa kapitalizmom i neretko biva šokirana njegovom surovošću. Dugo radno vreme, tek poneki slobodan dan, zahtevni menadžeri i ambiciozne kolege spremne da sabotiraju, su samo neki od problema sa kojima se susreću.  Međutim, kako sami kažu, te okolnosti, kada si prepušten sebi, osuđen na snalažljivost i borbu, izvlače ono najbolje iz njih. Nakon isteka radne vize, koja traje tri ili četiri meseca, dolazi zabavan deo koji je i poenta celog programa, odnosno putovanje. Mnogima je, po njihovim rečima, ovo jedina prilika da obiđu neke destinacije, koje nikad ne bi uspeli sebi da priušte prosečnom srpskom platom ili stipendijom, ali ujedno i odmor i opuštanje posle teškog rada. 

Nakon povratka u Srbiju, kada se utisci slegnu, mišljenja su podeljena. Neki bi se rado vratili I otpočeli život u Americi u kojoj, po rečima jednog učesnika programa: ,,imaš neograničeno mnogo mogućnosti da uspeš a i ljudi su slobodniji,” , a drugi, ne baš oduševljeni,  smatraju da ne bi mogli da se naviknu na američki mentalitet i način života. Ipak svi se slažu da je Work and Travel program veliko životno iskustvo, da im je boravak u Americi promenio pogled na svet i da bi se tamo ponovo vratili, ako ne da rade onda bar turistički.     

 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com