Zahvaljujući Crvenom krstu i mladim volonterima te humanitarne organizacije, u Negotinu je obeležen Evropski dan borbe protiv trafikinga, 18. oktobar, ove godine pod sloganom „Ljudska bića nemaju cenu“. Pre dva i po meseca, tačnije, 30. jula, zahvaljujući istim nosiocima aktivnosti, naš grad je bio uključen u obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Borba protiv trgovine ljudima - volonteri Crvenog krsta na terenu / Foto: Crveni krst Negotin

Crveni krst Negotin sa svojim mladim volonterima, obeležio je 18. oktobar Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Jedna grupa mladih volontera, maskirana u žrtve, ukazala je prolaznicima na patnje pravih žrtava trgovine ljudima, dok je druga grupa mladih uz podelu edukativnog materijala, naše sugrađane upućivala kako da se zaštite od kriminalne delatnosti kojom se bave trafikanti uništavajući ljudske živote radi ličnog profita.

Crveni krst Negotin više od 10 godina realizuje program borbe protiv trgovine ljudima i nastoji da edukuje posebno mlade u osnovnim i u srednjim školama, kako da se zaštite i spreče svaku mogućnost da se nađu u kandžama trafikanata i u lancu trgovine ljudima iz kojeg se vrlo teško izlazi.

Slogan pod kojim su se mladi Negotinci, volonteri Crvenog krsta, uključili u obeležavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima glasio je: „Ljudska bića nemaju cenu i pomozimo im da ne budu predmet trgovine“.

Ljudska bića nemaju cenu - pomozimo im da ne budu predmet trgovine / Foto: Crveni krst Negotin

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležen u Srbiji i svim zemljama u regionu

Osamnaesti oktobar je juče u velikom broju država i gradova obeležen kao Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Srbija je kao i mnoge države u svetu, prepoznata kao zemlja porekla, tranzita i destinacije žrtava trgovine.

Povodom ovog datuma, Nevladina organizacija za borbu protiv trgovine ljudima “Astra” upozorava da su pored žena, žrtve "trafikinga" sve češće i muškarci.

Ove godine obeležavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima pod sloganom „Ljudska bića nemaju cenu“, proteklo je, u većini gradova u Srbiji, kroz zajednički nastup organizacija Crvenog krsta i partnera u implementaciji preventivnih aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije Evropske unije. Naime, lutke koje svakodnevno viđamo u izlozima butika upotrebljene su kako bi se skrenula pažnja na problem trgovine ljudima!

Tako su posetioci tržnih centara, butika, ali i prolaznici na ulicama širom Srbije, i drugih republika exJu, juče mogli da vide lutku iz izloga sa crvenom trakom preko usta, umotanu u stranice novinskih oglasa kao simbolom potrage za lepšom budućnošću, vezane kanapom, žutom trakom i sa bar kodom na čelu. Sve ovo su simboli koji ukazuju na lišenost mogućnosti komunikacije, na prikriveni zločin koji ostavlja dalekosežne posledice po psihičko i fizičko zdravlje žrtve. Takođe, svi zainteresovani imali su priliku da se više informišu ili postave pitanja volonterima Crvenog krsta koji su se nalazili pored svake lutke i prenosili znanja o ovom problemu i merama opreza.

Obeležavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima i mladi volonteri Crvenog krsta / Foto: Crveni krst Negotin

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, obeležen je u Srbiji nizom manifestacija u cilju ukazivanja na probleme u suzbijanju i rešavanje teškog položaja žrtava trgovine.

Nevladina organizacija "Astra" saopštila je da se uprkos tome što su sprovedene brojne aktivnosti, položaj žrtava trgovine ljudima nije mnogo promenio u odnosu na prethodne godine.

"Iako se u poslednjih deset godina sprovode mnogobrojne, pre svega, preventivne aktivnosti koje imaju za cilj da podignu svest javnosti o tom problemu i iako se dosta govori o unapređenju zakonskog i institucionalnog okvira u kojima se žrtvama pruža pomoć, situacija se nije mnogo promenila u poređenju sa periodom od pre nekoliko godina", navedeno je u saopštenju "Astre".

Iz "Astre" upozoravaju da još uvek nije usvojen dokument koji bi definisao procedure za rad sa žrtvama trgovine ljudima, od identifikacije do reintengracije i da zbog toga nije ni moguće na kvalitetan način obaviti monitoring rada različitih aktera u pružanju direktne pomoći.

Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima - neki od simbola koji ukazuju na lišenost mogućnosti komunikacije / Foto: Crveni krst Negotin

Trgovina ljudima u Srbiji se i dalje vidi skoro isključivo kroz prizmu seksualne eksploatacije, dok su ostali oblici zanemareni, navodi se u saopštenju i dodaje da se svake godine beleži sve više slučajeva radne eksploatacije srpskih državljana, pre svega na gradilištima u inostranstvu.

Za njih još nisu osmišljeni posebni programi prihvata, pomoći i podrške, kao ni procene rizika za bezbednost radnika nakon njihovog povratka u Srbiju.

Kada je reč o krivičnom gonjenju počinilaca, sudski postupci predugo traju, što žrtve onemogućava da traumatično iskustvo ostave iza sebe i ponovo steknu kontrolu nad svojim životom.

Iako se svuda u svetu trgovina ljudima tretira kao organizovani kriminal, u Srbiji već više godina nije otvorena nijedna operativna obrada koju bi Tužilac za organizovani kriminal kvalifikovao kao delo trgovine ljudima počinjeno od organizovane kriminalne grupe, navodi se u saopštenju.

Volonteri Crvenog krsta u centru grada / Foto: Crveni krst Negotin

Iz NVO „Astra“ podsećaju da Srbija još uvek nema budžetsku liniju iz koje bi se izdvajala sredstva za suzbijanje trgovine ljudima, već se oslanja na neodrživa davanja i na donacije međunarodnih organizacija, koji na taj način postaju vlasnici anti trafikinga u Srbiji.

Tek afirmisanjem posvećenih profesionalaca i kreiranjem održive kadrovske politike, donošenjem svih potrebnih podzakonskih akata, kao i formiranjem budžetske linije, država će pokazati suštinsku volju da stane na put problemu trgovine ljudima, navedeno je u saopštenju Astre, povodom, 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Portal East Side se ovom temom bavio i 30. jula, na Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima, u tekstu objavljenom na našoj adresi dan kasnije pod naslovom: Trgovina ljudima, krivično delo motivisano zaradom raznih vidova eksploatacije.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com