Predstavnici Crvenog krsta Srbije, psiholog Nataša Todorović i dr Milutin Vračević, održali su u prostorijama negotinskog CK predavanje o pitanjima prava starijih osoba. 

Crveni krst Negotin već 15 godina uspešno realizuje Program „Briga o starim licima“, a poslednje 4 godine i program grupne samopomoći u okviru projekta ''Unapređenje pristupa ljudskim pravima starijih u Republici Srbiji''. Taj program CK Negotin je realizovao za dve grupe sa po 10 starijih lica, koje su se sastajale  dva puta mesečno u cilju realizacije planiranih aktivnosti.

   I poslednjem predavanju koje su održali gosti iz Beograda,  Nataša Todorović, psiholog i dr Milutin Vračević, prisustvovalo je dvadesetak osoba zainteresovanih za temu o pravima starijih osoba što su potvrdili i veoma aktivnim učešćem u diskusijama.

U Crvenom krstu Srbije,  nosioci projekta ,,Unapređenje pristupa ljudskim pravima u Republici Srbiji”, navode da je obuku, koja za cilj ima informisanje starih o njihovim pravima, ali i njihovu motivaciju da se angažuju u rešavanju problema koji u lokalnoj zajednici treba da doprinesu poboljšanju položaja ove kategorije stanovništva, do sada prošlo 440 lica, kroz 39 edukacija širom Srbije kao i da pozitivnih efekata aktivnosti ovih grupa samopomoći već ima. Cilj edukacije je i širenje pozitivne slike o starosti i starenju, kažu u CK Srbije, najavljujući da bi u cilju još veće zaštite starih i njihovih prava u gradovima Srbije,  uz već postojeće oblike rada, novi trebalo da budu gerontološka društva opština, na čijem se formiranju u nekoliko sredina već uveliko radi. 

Početkom iduće sedmice, 9. i 10. novembra, povodom završnice projekta ''Unapređenje pristupa ljudskim pravima starijih u Republici Srbiji'', predstavnik Crvenog krsta Negotin, prisustvovaće  dvodnevnoj konferenciji u Crvenom krstu Srbije u Beogradu.    

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com