Kada su Negotin i Negotinci u pitanju, aktuelna tema već nekoliko godina je Zelena pijaca. S obzirom da već neko vreme ES portal prati zbivanja i dešavanja vezana za Zelenu pijacu, obišli smo je u društvu Branislava Đuričića, Upravnika radne jedinice JKP "Badnjevo" u čijem sastavu je upravo i Zelena pijaca u Negotinu.

Zelena pijaca je već duže vreme "trn u oku" Negotinaca, Krajinaca i onih zbog kojih ovaj objekat što pre treba biti osposobljen za funkcionisanje, a to su svakako poljoprivrednici i prodavci raznovrsnih proizvoda na Zelenoj pijaci. Imali smo tu čast da budemo prvi koji će ovim, ruku na srce, modernim kompleksom prošetati a samim tim i negotinskoj javnosti prezentovati njen unutrašnji izgled. Radovi se privode kraju, to je očigledno, ali kada će Zelena pijaca konačno biti u funkciji? Odgovore pronalazimo kod pomenutog Branislava Đuričića, Upravnika radne jedinice JKP "Badnjevo" u čijem sastavu je i Zelena pijaca u Negotinu.

"Iskreno se nadamo da će Zelena pijaca u Negotinu biti u potpunosti završena krajem godine, a da će sa funkcionisanjem započeti već prve nedelje naredne godine. Sve potrebne stvari za njeno konačno uređivanje pristižu svakog dana. Šleperima se transportuju i preostale tezge. Trenutno ih je pristiglo 104, a ukupno će ih biti 270. Zelena pijaca u Negotinu se definitivno privodi kraju i to potvrđuje i sve ovo što možete videti. Ostali su još neki "fini" radovi i Negotin će dobiti zaista jedan moderan kompleks i što je najvažnije dovoljan prostor za sve one poljoprivredne i druge proizvođače." - rekao je Đuričić

On je dodao da se zajedno sa ljudima iz Opštine Negotin i Opštinskog veća trude da pronađu što bolje rešenje ne bi li se izašlo u susret svima koji žele da svoje poljoprivredne, mlečne i druge proizvode izlože i prodaju na Zelnoj pijaci.

"Mogu da potvrdim da se svi mi zajednički zalažemo za iznalaženje najboljeg rešenja da svima izađemo u susret. Takođe, zalažemo se za to da prednost imaju i domaći proizvođači, što znači da će oni imati sve zakonom predviđene povlastice i da svoje proizvode smeste upravo na mestima koja su predviđena za to. Želim i da napomenem i to da će se zakup prostora, odnosno tezgi vršiti isključivo putem javne licitacije te nema razloga sumnjati u potencijalne malverzacije oko dobijanja prava na određen prostor. I ta javna licitacija biće javno objavljena po svakom propisu i neće postojati nikakva mogućnost zloupotrebe." - jasan je Branislav Đuričić

Zelena pijaca u Negotinu dobila je moderan oblik, a u svom sklopu sadrži i nove poslovne prostorije, među kojima je i najmodernija klimatizovana prostorija za skladištenje i prodaju mlečnih proizvoda sa svim propratnim rashladnim uređajima. Osim toga javni toalet na ovoj pijaci uređen je i za osobe sa invaliditetom što do sada nije bio slučaj. Međutim, nakon raznovrsnih i uglavnom negativnih komentara u vezi prostora za odlaganje smeća po društvenim mrežama i na našem portalu, upitali smo Đuričića da nam objasni da li ima takvog prostora u sklopu kompleksa Zelene pijace.

"Naravno da ima i to su dva veoma moderna i praktična prostora za odlaganje svog smeća na Zelenoj pijaci. Oba se nalaze na ulazima i sa jedne i sa druge strane i oba mesta praktična su za čišćenje, odnosno preuzimanje smeća od strane komunala. To su dva dovoljno velika prostora za odlaganje smeća i to je jedna od osnovnih stvari za higijensko i normalno funkcionisanje jedne pijace." - odgovara Upravnik radne jedinice JKP "Badnjevo".

Đuričić je takođe dodao da je organizovana javna rasprava sa poljoprivrednim proizvođačima i ljudima iz Opštine i Opštinskog veća kako bi zajedno pronašli rešenje ali i interesovanja koja će biti fer za samo proizvođače i one koji prodaju svoje proizvode na ovoj pijaci. On takođe navodi da se sve strane zalažu za obrazovanje jednog kućnog reda Zelene pijace i da će se tog reda, sa početkom rada pijace morati svi da pridržavaju.

"Stvarno nam je cilj da pronađemo rešenja koja će zadovoljiti sve strane, a naročito one koje se tiču proizvođača. Želimo da im obezbedimo najbolje moguće uslove za obavljanje njihovog dela posla i da se i oni konačno vrate na mesto koje im pripada, a to su tezge i lokali unutar pijace. Nadamo se da će nakon tehničkog prijema i konačne finalizacije radova što pre doći i da će svi oni svoje proizvode izlagati i prodavati na mesto koje im pripada, a to svakako nije ni ulica, a ni parking. Hteo bih da dodam i opovrgnem neke velike i bespotrebne povike vezane za stručnost zaposlenih u JKP "Badnjevo", da je JKP "Badnjevo" stručno osposobljen na svim mestima i da nema potrebe za konstantnim napadima kada se govori o sručnosti u ovom preduzeću." - završava razgovor za ES portal Branislav Đuričić.

Da je reč o zaista moderno i kvalitetno urađenoj Zelenoj pijaci u Negotinu, tu nema pogovora ali da rekonstrukcija iste traje previše dugo i da su probijeni svi mogući rokovi za njenu finalizaciju, to je očigledno. Ostaje nam da se nadamo da će sve proteći po planu i da se ovoga puta neće ponovo nešto isprečiti i usloviti ponovno odlaganje svečanog otvaranja dugogodišnje rekonstrukcije Zelene pijace.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

010 # Voja 16-11-2015 17:35
Kakav "covek". Da nisam bio na javnoj raspravi mozda bih i poverovao ovom tekstu. Covek je podelio pijacu onako kako je bilo i ranije, neko je fino podmazao da tako bude, sreca pa predstavnici opstine to nisu dozvolili, svi koji su bili prisutni mogli su videti da su ga predstavnici opstine ucutkali. Nakon malverzacija sa grobljem ponadao se da ce isto nastaviti i na pijaci. Zasto doticnog niste pitali zasto mu je pre nekoliko meseci iz ingerencije oduzeto groblje i pripojeno drugoj radnoj jedinici, a Goluba Rajica treba pitati zasto krivicno nije gonio doticnog i zasto je isti i dalje sef bilo koje sluzbe.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
14 # neko ko je otišao 17-11-2015 09:55
Goluba pitati? Večiti kada u komunulanom? JKP bi moglo da se nakupi para samo sa prikupljanjem i obradom plastike iz okolnih sela, samo onih u orbiti Negotina. Ali, oni su obustavili sakupljanje plastike u selima, a i ono što kao prikupe u Negotinu ne obrađuju jer ... ni oni ne zanju zašto. Imaju mašinu koja stoji i ništa ne radi. A Kinezi otkupljuju plastiku svuda u svedu. Bacite pogled u susednu rumubniju: svako selu ima po nekoliko kontejnera za plastiku, sve se uredno skuplja, preradi i prodaje! U Srbiji je lakše sve baciti u polje, pored puta, u reku.... I kada Goluba pitate zašto to ne rade, skupljanje i prerada plastičnih flaša, on samo počne da se izvija i da muca. Sve lenčuge i lezilebovići.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
13 # neko ko je otišao 16-11-2015 15:56
Ko će da održava i kako? Ti nužnici će nakod jednog dana u upotrebi biti uništeni! za to treba postaviti sav sanitarni materijal od čelika, izliveno u jednom komadu da ne može da se razbije i iznese. Ali, ko o tome razmišlja u Negotinu, ili u Srbiji? Bilo bi mnogo jeftinije i jednostavnije za održavanje. Ovako će nakon nedelju dana sve biti uništeno i us..ano. Razmislite o tome, zanima me da li će neko biti zadužen za to i kako će funkcionisati sa papirom i sapunom. Kako je regulisano sa održavanjem klimatizacije i sanitarnim održavanjem? Klima uređaji su jedan og velikih uzroka zagađenja proizvoda i to mora da se redovno čisti i dezinfikuje. Što se tiče smeća. postoje li kante za biološki otpad, hartiju i staklo? Ne, naravno, sve će to biti izmešano. Umesto da naprave profit od pravljenja komposta i odvajanja plastike oni će sve to na jednu gomilu.
Ja ne verujem da JKP Badnjevo ima znanja i kapaciteta sve ovo da radi i siguran sam da sam u pravu.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
09 # Nenad 16-11-2015 14:41
Odlicno izgleda. Ali za toliko godina Kinez bi izgradio dve palate pravde, pet mostova, sest zgrada od 100 spratova, 15 bazena i jedan mali grad kao Negotin. Pohvaljujem ovo je stvarno lepo uradjeno ali dajte malo realnosti Brance. Ko ce dobiti najvise ovom izgradnjom?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
09 # Nesa 16-11-2015 14:35
Kakav kameleon... Djuricic se zalaze da poljoprivrednici dobiju svoje pravo mesto na pijaci...kakva evolucija... da ne poverujes . Bio sam na javnoj raspravi... covek se zalagao da ostanu stara pravila... pogodite zasto ? Mogao bi da objasni zasto na zelenoj pijaci nema prodajnog prostora za bostan , boksevi i tezge , prostor za prodaju rasada i mnogo sto sta a lokala skoro 50 % povrsine pijace ,uobicajeno na zelenim pijacama 10% . Mogao bi da objasni , kako to uspeva jedan preprodavac , zona sive trgovine , na mestu gde je zabranjena prodaja... vec 10 i kusur godina prodaje i to iz teskog kamiona i drugih prikolica , naravno i leti i zimi... bas koliko je i njegov staz u komunalu... a to je zeleni pojas prolaz parking inprovizovana pijaca gde je nekad bio i drvored . Ali da ne nabrajam vise sta bi mogao da objasni , ima toga podosta .
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com