U novembru, prema podacima dobijenim u Centru za socijalni rad u Negotinu, na spisku za novčanu socijalnu pomoć koja se isplaćuje sredstvima iz republičkog budžeta nalazi se 347 krajinskih porodica, sa oko hiljadu članova. Broj  korisnika jednokratne socijalne pomoći, koja se isplaćuje iz opštinskog budžeta je nešto manji i mesečno se  kreće od 200 do 250 porodica.

U Centru za socijalni rad u Negotinu saznajemo da se broj korisnika novčane socijalne pomoći (NSP) iz budžeta Republike Srbije nije značajnije promenio u odnosu na prošlu godinu. Ovom vrstom pomoći trenutno je obuhvaćeno 347 krajinskih porodica, sa oko 1000 članova. Iznosi koji se mesečno isplaćuju kreću se od 7.898 dinara za pojedinca, do 23 hiljade dinara u zavisnosti od broja članova porodice (za odraslog člana iznos je 3.949 dinara), odnosno broja maloletne dece (za dete do 18 godina iznos je 2.369 dinara) i radno nesposobnih odraslih članova porodice. Pravo na trajnu novčanu pomoć imaju muškarci stariji od 65 godina, odnosno žene starije od 60 godina, bez srodnika, ili lica čiji su srodnici, sudskom presudom nadležnog suda, oslobođeni učešća u izdržavanju roditelja. Takođe, pravo na NSP imaju porodice sa maloletnom decom koja su na redovnom školovanju i jednoroditeljske porodice. Pravo na ovu vrstu pomoći iz republičkog budžeta ostvaruju i lica bez ikakvih primanja i ona koja u posedu imaju manje od 50 ari zemlje. Osim trajne novčane pomoći, postoji i vremenski ograničena, na 6 ili 9 meseci, što zavisi od uslova koji se ispunjavaju po Zakonu o socijalnoj zaštiti i pomoći porodicama.

Kada je u pitanju jednokratna socijalna pomoć (JSP), u opštini Negotin je ostvaruje mesečno od 200 do 250 porodica. Reč je o odraslim licima sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koja se redovno javljaju nadležnoj Filijali-Ispostavi. Po opštinskoj Odluci o proširenim pravima za socijalna davanja, sredstva iz lokalnog budžeta ostvaruju korisnici koji se nađu u stanju socijalne potrebe. Ovo pravo se, na primer, ostvaruje na osnovu radnog angažovanja. Radno sposobna lica se uključuju u rad, najčešće su to komunalni poslovi, jedanput mesečno u trajanju od 4 dana, uzastopno. Pravo na jednokratnu opštinsku, ostvaruju i lica u stanju socijalne potrebe koja se nalaze u prekidu dobijanja republičke novčane socijalne pomoći. Pomoć se dodeljuje i za rešavanje zdravstvene potrebe za kupovinu lekova, a pravo ostvaruju i lica za koja se proceni da se nalaze u stanju socijalne potrebe. To mogu biti i roditelji koji nisu u mogućnosti da svojoj deci kupe obuću ili hranu za bebe.

Za jednokratne socijalne pomoći iz opštinskog budžeta se svakog meseca Centru za socijalni rad u Negotinu uplaćuje oko 250 hiljada dinara, od ukupnih sredstava koja se iz lokalne kase opredeljuju za socijalu. Ove godine za pokrivanje svih troškova lica u stanju socijalne potrebe u budžetu Opštine je izdvojeno 4 miliona 920 hiljada dinara.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com