Njegova ekselencija Leo D Aes, ambasador Kraljevine Belgije sutra će posetiti Negotin.

Povod njegove posete je otkrivanje spomen ploče belgijskim lekarima Semi Eliasberg i Ferdinandu Mazeju, koji su živeli i radili u Negotinu. Prijem ambasadora biće organizovan u prepodnevnim časovima u prostorijama SUBNOR-a u Negotinu, da bi mu nakon toga bio priređen i prijem i kod Jovana Milovanovića, predsednika Opštine Negotin. Otkrivanje spomen ploče zakazano je za popodnevni termin, a nakon toga će se ambasador Leo D Aes obratiti i medijima.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

91 # Radmilo Kračunović 10-12-2015 10:22
dr. Zelma (Selma) Eliasberg i dr. Fernan Žan-Adolf Mazaj (Fernand Jean-Adolphe Mazay)
Samo je dr. Mazaj Belgijanac, ali ovi u "SUBNORU" o tome nemaju pojma kao i obično, plasiraju naokolo poluinformacije. Tako je to kada ne pitaju one koji su daleko više od njih upućeni u priču oko stranih lekara-dobrovoljaca u I svetskom ratu.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
08 # aco 13-12-2015 17:40
Uvazeni g. Radmilo, kako mozete da tvrdite da doktori, inace bracni par, nisu Belgijanci? na njihovom grobnom mestu je upisano pre 100 godina da su drzavljani Belgije, da li mislite da danas ne postoje validne evidencije i podaci iz tog vremena, da li mislite
da bi jedan ambasador dosao na ceremoniju otkrivanja spomen ploce da njihova sluzba nije sve navode detaljno proverila, da li
mislite da bi finansirali izradu spomen ploce i uredjenja grobnog mesta. Nejasno mi je iz kojih pobuda optuzujete i omalovazavate
i trud clanstva SUBNOR-a Negotin, tvrdeci da "nemaju pojma".
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
70 # Radmilo Kračunović 14-12-2015 13:45
On jeste Belgijanac, za nju nema dokaza. Čudi da Belgijanci ne primete pogrešno napisano prezime svog sunarodnika:
http://www.genedinant.be/actes/tab_naiss.php/Paliseul+[Luxembourg]/MASAY
Ne radi se o drugoj osobi:
http://users.skynet.be/mtopatr/tables/communes/pali/pali_b42.htm
Selma Eliasberg je umrla 7. II, a ne 7. III 1915. Na venčanju nije svom dodala i prezime muža.
Dokaz 1: crkvene knjige anglikanske parohije St.Marylebon, London (X/1913).
Dokaz 2: arhive jevrejskih društava i opština, SLD i VIA Jugoslavije u kojima je spominju.
Aljkavost srpske birokratije je starija od 100 godina, greška na spomeniku 87 (postavljen tek 1928. posle ekshumacije).
Motiv? A da umesto poturanja Potemkinovih sela strancima, za promenu, počnemo da se bavimo naukom? Takođe za promenu, mogli bi pojedinci koji prave ovakve greške da se ne kriju iza članova SUBNOR. Nije im prvi put da okače spomen-ploču sa greškama, a ispravke plaćaju svi Negotinci.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
71 # Radmilo Kračunović 14-12-2015 13:09
Spisak validnih izvora i dokumentacije o tome ko su dr Selma Eliasberg (bez Masay) i prof dr Fernand Jean-Adolphe Masay (kako se ispravno piše njegovo prezime), podjednako dostupnih i belgijskoj Ambasadi, mogli su da dobiju od grupe građana Negotina koja istražuje ovu temu punih trinaest godina:
- dr sci med Miloš Kračunović, lekar u penziji, član SLD i nekadašnji upravnik ratne rezervne bolnice JNA u Negotinu
- Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine
- Radmila Robulović, dipl. pravnik u penziji, Udruženje Negotinaca
- Radmilo Kračunović, udruženje građana Građanski krug
Iako nas lično poznaju i odlično znaju da se bavimo ovim istraživanjem već dugi niz godina, nisu se udostojili da zatraže bilo kakvu pomoć ili savet, još manje da pozovu na svečanost otkrivanja spomen-ploče. Da jesu, verujem da do grešaka, koje su evidentne na spomen-ploči, ne bi došlo.
Detaljnije pojašnjenje naših tvrdnji je nemoguće u komboksu od 1000 znakova.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
01 # Maja Ristic 26-04-2017 06:36
Postovani Radmilo
Citam komentare i volela bih da stupim u kontakt sa vama.
Moj prijatelj me je zamolio da saznam nesto vise o ovoj spomen ploci kao i doprinosu dr Fernanda u ratu. On je unuk gdina Fernanda i voleo bi da dodje u Negotin i poseti spomen plocu. Detalje o ovome mozemo preko mejla. Hvala srdacno unapred na odgovoru i pomoci. Pozdrav iz Belgije.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
07 # Jovica 17-12-2015 08:45
Uvazeni Gospodine Radmilo, citam ove Vase komentare i shvatio sam da ste ljuti sto Vas organizatori nisu zvali na rucak
i svecanost otkrivanja spomen ploce i shvatio sam da ste zbog toga ljuti na borce Negotina. A sto se tice neke slovne
greske ako se i potkrala to se moze ispraviti, ali ono sto se ne moze ispraviti u ovom gradu je z a v i s t i ljubomora.
Ziveli
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
08 # neko ko je otišao 10-12-2015 17:49
ma daj, kako da da oni ne znaju?! Ma nije moguće! BTW, ovaj preCednik Opštine izgleda da nikada nije čuo za protokol i za način sedenja sa stranim gostima i delegacijama.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com