Ubuduće, Republički fond za zdravstveno osiguranje nabavljaće 82 leka po nižim cenama u odnosu na dosadašnje, a pokrivaće i troškove terapije i za digoksin, injekcije za kardiološka oboljenja i dvovalentne oralne vakcine protiv dečje paralize. Sa tzv. pozitivne liste je skinuto 28 lekova koji se neće izdavati o trošku osiguranja, a naniže su korigovane cene 58 lekova.

U poslednjem „Službenom glasniku“ Republike Srbije objavljene su najvažnije izmene i dopune Pravilnika o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. S obzirom na aktuelnost teme prelistali smo izdanje od 18. decembra i našim čitaocima prenosimo neke od najznačajnihih promena.

Jedna od novina se ogleda i u stavljanje traženog leka „digoksin“ u injekcijama, na listu D lekova, čime je omogućeno da se ovaj lek obezbedi za potrebe osiguranika iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u periodu dok traje diskontinuitet u snabdevanju lekom "dilakor" sa B liste. Time se stiču uslovi za nastavak odgovarajućeg lečenja osiguranika sa kardiološkim oboljenjima, odnosno aritmijama kojima se ovaj lek propisuje kao redovna terapija.

Takođe, na listu B stavljena je oralna dvovalenta vakcina protiv dečje paralize što će omogućiti  sprovođenje vakcinacije u skladu sa programom obavezne imunizacije, saopštili su iz RFZO.

Kao posebno važnu, izdvajamo novinu koja se odnosi na lakšu nabavku citostatika za lečenje obolelih od karcinoma. Za lekove sa B i C liste, koji se koriste za lečenje onkoloških pacijenata, omogućeno je da se uvode u terapiju i na osnovu mišljenja tri lekara sa VMA, dok je za lek "kapecitabin", koji se koristi u lečenju karcinoma dojke i kolona, omogućeno da se u 2016. godini primenjuje u svim zdravstvenim ustanovama.

Ubuduće, Republički fond za zdravstveno osiguranje nabavljaće 82 leka po nižim cenama u odnosu na dosadašnje. Iz RFZO saopštavaju da je sa liste skinuto 28 lekova kojih nije bilo u prometu u prethodnom periodu. Tačnije, 14 je skinuto sa liste jer su izgubili zakonom propisan uslov za promet leka, dok je preostalih 14 medikamenata skinuto sa liste na zahtev nosilaca dozvole za lek. Međutim, skidanjem ovih lekova sa liste ni na koji način se ne ugrožavaju prava osiguranika s obzirom na to da se na listi lekova nalaze drugi, tzv. paralele, sa istom aktivnom supstancom, istog ili srodnog farmaceutskog oblika i iste jačine, saopštili su iz RFZO.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com