U nastojanju da se prekine sa lutanjima u smislu prikupljanja svih dostupnih podataka u vezi sa temom koja je u žiži interesovanja ne samo građana već i aktuelne lokalne vlasti, reklo bi se posve opravdano i s razlogom, predsednik opštine Negotin, Jovan Milovanović je doneo Rešenje o imenovanju  Komisije za rešavanje problema zbrinjavanja napuštenih pasa i mačaka, koja je sa aktivnostima počela 24. avgusta.  

Aktuelna opštinska vlast, izabrana prošle godine u maju, avgusta ove, pristupila je prvim ozbiljnijim merama u cilju suzbijanja sve prisutnije pojave umnožavanja pasa lutalica na seoskom području opštine Negotin, a posebno u samom gradu.  Predsednik opštine Negotin, Jovan Milovanović je svojim  Rešenjem imenovao članove Komisije za rešavanje problema zbrinjavanja napuštenih pasa i mačaka na teritoriji opštine, koja je dobila veoma složen zadatak da u uđe u srž problema i počne da ga rešava, kako bi Negotin u dogledno vreme dobio prihvatilište. Kao pokriće za namere, za izgradnju azila u 2016. planiran je iznos od pet miliona dinara. Zahvaljujući iskustvima iz ranijih godina, to svakako ne garantuje da će sredstva biti i utrošena u tu svrhu, ali sudeći po do sada urađenom ostaje doza optimizma da se stvari polako ali sigurno usmeravaju u željene pravce. 

Dakle, 24. avgusta iz opštinskog dopisa upućenog JKP „Badnjevo“ Negotin, saznajemo da je novoobrazovana Komisija počela sa radom. O tome u predmetu: Izveštaj stanja o radovima na azilu za napuštene mačke i pse i propratna dokumentacija, predsednik Komisije, Dejan Todorović, inače, član Opštinskog veća, obaveštava komunal da je Rešenjem predsednika opštine formirana Komisija i da je: Za rad Komisije potrebno da joj se dostavi analiza stanja, kao i prateća dokumentacija do sada izvedenih radova kao i trenutnog stanja na lokaciji na kojoj je započeta izgradnja azila za napuštene životinje, pse i mačke. Vreme za dostavu traženih podataka je oročeno do 27. avgusta. 

Ne čekajući istek roka koji im je predložen, nadležni u JKP „Badnjevo“, Marjan Stojanović, rukovodilac RJ „Deponija, zoohigijena i groblje“ i Golub Rajić, direktor JKP „Badnjevo“ ( tada na funkciji vršioca dužnosti), odgovaraju Opštinskoj upravi opštine Negotin i predsedniku Komisije za rešavanje problema zbrinjavanja napuštenih pasa i mačaka na teritoriji opštine Negotin- Dejanu Todoroviću. Oni u Izveštaju stanja o radovima na azilu navode da je „ na katastarskoj parceli br. 7781/1 KO Negotin, Mokranjski put, delimično izgrađen kompleks azila za prihvat i smeštaj pasa i mačaka, radovi su prekinuti zbog imovinsko pravne problematike. Objekat je po našoj slobodnoj proceni izgrađen oko 30%, glavna zgrada koja je predviđena za rad i smeštaj veterinarskih tehničara kao i šefa službe je sazidana, postavljen je krov, crep, oluci, nije malterisana, nije uvedena voda, kanalizacija, struja, nema telefonskog priključka. Što se tiče boksova za pse, izbetonirani su svi budući boksovi za pse ali nije postavljena žičana ograda, nije ograđeno i nema krova. Takođe, nije urađen ni pristupni put do budućeg azila za pse i mačke, sa glavnog puta. 

Što se tiče dokumentacije Glavni projekat za objekat azil za napuštene pse i mačke predali smo ( na revers)  pre oko godinu dana Zavodu za urbanističko planiranje opštine Negotin u nadi da će se rešiti administrativni i imovinsko pravni problemi oko dalje izgradnje prihvatilišta za pse i mačke na teritoriji opštine Negotin. Dokumentaciju do sada izvedenih radova ne posedujemo“. Zaključili su prepisku sa opštinskom Komisijom, Rajić i Stojanović iz negotinskog komunala, a portal ES je izveštaj preneo bez ikakvih odstupanja . 

  

 U međuvremenu grad je na isteku letnjih meseci i u septembru imao najezdu čopora pasa lutalica. Građani su negodovali sve glasnije, a kako i ne bi kada su ulice i trgove zaposeli napušteni psi, od kojih su neki pokazivali i izražene znake agresivnosti. Učestala su pitanja da li nadležni išta preduzimaju protiv ove pošasti na ulicama, ali osim najave o potpisanom ugovoru sa Firmom  Avenija MB iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje, kojoj je povereno uklanjanje životinja sa ulica, po propisima Zakona o zaštiti životinja, drugih informacija u javnosti nije bilo. 

Ipak, za to vreme, kaže za portal ES, Dejan Todorović, trajale su određene pripreme svih aktera uključenih u ovu priču. Trebalo je uraditi, pre svega, urbanistički osvrt na započete aktivnosti u vezi izgradnje objekata za prihvat i smeštaj pasa i mačaka, u susret drugom sastanku Komisije koja je, 18. decembra donela konkretne zaključke u vezi sa mogućim rešenjima za ovaj problem. Te materijale portal ES objaviće u okviru četvrtog nastavka priče o izgradnji azila za pse u Negotinu.  

U nastavku čitajte: Urbanistički osvrt na započete aktivnosti u vezi izgradnje objekata za prihvat i smeštaj pasa i mačaka – polazište za sagledavanje problema i preduzimanje konkretnih radnji

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

00 # Позитив 27-12-2015 21:45
Вук је забележио пословицу: Ђе је село без паса лако је ићи без штапа. Надам се та пословица ускоро односити и на наш град.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
16 # ema 25-12-2015 17:31
Nismo samo mi u Negotinu ugrozeni.Poznajem jednu zenu iz Bukovca kojoj je nocna mora odlazak na posao jer je svako jutro napadaju psi koji se nalaze kod skole u Kobisnici.Kaze da u to vreme (u 6 sati ujutro) nema nikoga na ulicama i ono sto prezivljava sa tim psima ravan je hororu.Pitam se samo, dokle ce zivot coveka biti manje vredan od lutalica.A gospoda koja se bori za zastitu prava tih zivotinja neka ih uzme u svoja dvorista dok im se ne obezbedi azil.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com