Dana 15.01.2016.godine je održan inicijalni sastanak rukovodstva-članova glavnog odbora NPSS sa zainteresovanim-nezadovoljnim policijskim službenicima u Negotinu, gde je uspešno formirana sindikalna podružnica NPSS u Negotinu. Predstavnici sindikata su nakon sastanka za EastSide portal pružili intervju.

ES: Otkud ideja za formiranje NPSS u Negotinu pored prisutna ordinirajuća tri sindikata?

"Ideja je proistekla nakon istupanja grupe nezadovoljnih policajaca koji su, i pored prisustva dva reprezentativna sindikata i još jednog nereprezentativnog u Negotinu, uvidevši nastalu totalnu apatiju i nezainteresovanje među zaposlenima za novonastalu situaciju oko aktuelnih otkaza u MUP. Naime, uvidevši odsustvo sindikalne svesti i sindikalizma u izvornom obliku, koga je među zaloslenima zamenio tako reći tejlorizam, a čemu je smišljeno nedovoljno angažovanje reprezentativnih sindikata doprinelo, verovatno pod dirigentskom palicom samog poslodavca, te uvidevši sveopštu apatiju i nezainteresovanost za samoodbranu radnika tj. prava radnika kao elementarnih ljudskih prava, grupa policajaca je istupila sa stavom da se trebaju preduzeti konkretni koraci u odbrani same profesije i, što bi se reklo, vraćanju ugleda policajca, vraćanju sjaja naše značke koju na grudima ponosno nosimo. Među konkretnim koracima prvi je bio prepoznavanje pravog pokreta sa iskrenim sindikalnim delovanjem na svim frontovima i bez mnogo muke, uočena je jedina snažna sindikalna organizacija koja deluje unutar MUP, personifikovana u NPSS i njegovim rukovodstvu. Dalji splet događaja je bio logičan i sada, kada smo kao četvrti sindikat formirani u Negotinu, sada kada su sva četri uticajna sindikata ovde, ostaje da se vidi jo će šta preduzetu u odbrani zacrtanog a ko će se samo baviti sindikalnim nabavkama i proslavama. Šta slaviti sada kada se treba dejstvovati kao pod vanrednim stanjem po pitanju sindikalizma jer stanje i jeste takvo i samo sloga i jedinstevno nastupanje može diprineti boljitak. A sindikalna sparta NPSS jedina nosi štafetu, predvodi tu ideju, bar po mišljenju nas koji istupismo iz mase jednako poniženih policajaca. O detaljima će svakako uvaženi članovi glavnog odbora NPSS predsednik NPSS MOMČILO VIDOJEVIĆ i potpredsednik NPSS Radovanović Živko"- izjavio je predstavnik NPSS u Negotinu Igor Đurđević

 

ES: Kakav je status policajaca u Srbiji?

"Po oceni mnogih, kako uticajnih ličnosti u društvu, eksperata koji se dugo godina bave radom policije i prate njen rad tako i policijskih službenika dugogodišnjom karijerom, policajac u Srbiji nije nikada bio na nižoj društvenoj lestvici no što je poslednjih 10-tak godina a posebno od kada je ministar policije gospodin Stefanović. Dolaskom na čelo MUP Stefanovića, umesto da se konačno odradi iskrena i prava decentralizacija i depolitizacija policije kao jedan od bitnih preduslova za pristupanje EU, ministar Stefanović je sa sobom doveo celu političku svitu sa sobom nastavljajući i dalje da politički podobne dovodi na veoma bitna mesta u MUP koji jedino moraju da budu poslušni i odani stranci i Stefanoviću. Iskrene dekriminalizacije nema ni na vidiku jer sve dok se ne smeni veliki broj rukovodioca organizacionih jedinica koji su itekako uprljali ruke i ogrezli u kriminal, o čemu je i NPSS dugi niz godina dostavljao dokaze, nema ni iskrene dekriminalizacije. Nikada nije bilo više samoubistava i napada na policajce a da pritom ministra to jednostavno i ne zanima. I onako loš status policajca u Srbiji se iz dana u dan pogoršava a sa stupanjem novog Zakona o policiji čije se usvajanje očekuje u narednim danima, taj status će se još više urušiti. Sve je to veoma opasno po građane jer je policajac stub bezbednosti građana" -izjavio je predsednik NPSS Momčilo Vidojević.

 

ES: Otpuštanja u policiji?

"U poslednja dva meseca na sceni u Srbiji je i najsramniji čin koji je Srbija doživela od svog postojanja a to je da se otpušta gotovo 1.500 policajaca bez ikakvog jasnog kriterijuma. U prvi mah ministar je javno tvrdio da će biti otpušteno „1.000 policajaca kriminalaca“  u čemu su ga podržavali njegova dva reprezentativna i treći nereprezentativni sindikat, Nezavisni sindikat policije-NSP, Policijski sindikat Srbije-PSS i sindikat srpske policije-SSP dok je Nezavisni policijski sindikat Srbije-NPSS jedini tvrdio da to nije tačno i to smo sa dokazima izlazili u javnost. Potom je ministar preko noći promeni svoje izjave i tvrdio da se iz MUP kao tehnološki višak a po odluci vlade o racionalizaciji radnih mesta iz MUP otpušta 1.400 radnika ali da neće biti otpušteni samohrani roditelji, oni bez mrlje u karijeri, oni koji imaju stambene kredite, koji su učestvovali u borbenim dejstvima na KiM i drugo, ranjeni, bolesni, sa šiframa „F“...već će samo biti otpušteni oni koji imaju neku mrlju u karijeri. Naravno, i to smo dokazali da nije tačno a istina je, kao prvo da se otpuštaju oni koji nisu poslušni prema starešinama a ne prema službi i da se otpušta deo radnika da bi se otvorio prostor da se naknadno uposle poslušni i stranački podobni. NPSS je svima koji su to tražili pružio besplatnu pravnu pomoć i očekujemo u daljem susdskom postupku da iste vratimo na posao, jer po oceni mnogih pravnika u Srbiji ovo otpuštanje je potpuno protivzakonito odrađeno"- izjavio je potpredsednik NPSS Živko Radovanović.

 

ES: Odnos države prema policiji i odnos građana prema policiji?

"Odnos države prema policajcu je izuzetno loš ali realno ne odnos države već odnos kako ove tako i predhodnih vlada prema policiji, koje sebi daju za pravo da su oni država. Nikada nije lošiji odnos države prema policiji bio no poslednjih 10-tak godina što je kao krajnji rezultat dovelo do toga, da po mnogim nezavisnim istraživanjima,  poverenje građana u policiju nije manje no sada. Zbog takvog odnosa države prema policajcu je i veliki broj samoubistava u policiji jer policajac jednostavno nemože, a pogotovu bez adekvatne psihološke pomoći koje gotovo i nema u MUP, da izdrži pritisak koji nosi obavljajući policijske poslove. Realno građani odvajajući kroz poreze da plaćaju policiju očekuju da policija od tih para bude lepo obučena, dobro obučena, depolitizovana i dekriminalizovana sa najnovijom opremom te da kao takva radi u interesu građana kao poslednji stub bezbednosti građana. Najmanje što građani žele da vide je da policajca olako napada kriminalac, da taj isti kriminalac kroz sudske postupke koji traju u nedogled ne da bude adekvatno kažnjen no čak da policajac bude proglašen krivim. Takav odnos države, Vlade i ministra prema policiji nije ništa drugo no opasno kockanje sa bezbednošću građana a pogotovu će to „kockanje“ da dostigne svoj vrhunac usvajanjem najavljenog Zakona o policiji kroz koji se daju apsolutna ovlažćenja ministru kao političkoj ličnosti a samim tim i još veća politizacija, zatim se olako pokreću disciplinski postupci, obespravljuju se zaposleni, urušavaju se  radnička prava a kroz ometanje i sprečavanje sindikalnog delovanja i prava na štrajk krše se elementarna ljudska, radnička i sindikalna prava zaposlenih koja su definisana međunarodnim poveljama kojih je i Srbija u obavezi da se pridržava kao potpisnik istih" - rekao je predsednik NPSS Momčilo Vidojević.

 

ES : Šta mislite o formiranju sindikalne podružnice u Negotinu gde već deluju faktički svi uticajni sindikati?

"Mišljenja smo a to smo kroz naš rad i delovanje proteklih godina i dokazali, da NPSS nije iz priče „svi su sindikati isti“ i svojim radom i delovanjem dokazali smo da bacanje svih sindikata u isti, prljavi koš, ne priznajemo. NPSS se bavi onim pravim, izvornim sindikalnim radom sa iskrenom borbom za prava radnika a ne za prava pojedinca koji vodi sindikat zbog ličnih interesa. Dokaz je taj i što smo kao najmlađa sindikalna organizacija u MUP dobili poverenje blizu 7.000 zaposlenih i postali gotovo najuticajniji sindikat u policiji koji ne radi u interesu ministra i njegovih političkih poltrona već u interesu zaposlenih, policije kao institucije pa na kraju krajeva i u interesu države Srbije. Dolaskom NPSS u PU Bor, ovom prilikom konkretno u PS Negotin, dokazaćemo i ovdašnjim zaposlenima da NPSS nije kao svi drugi sindikati a posebno ne kao ti „uticajni sindikati“ jer oni su uticajni samo za svoj džep i svoje uske lične interese. NPSS se i do sada odvajao od drugih kroz svoj rad i delovanje a posebno kroz jaku pravnu zaštitu zaposlenih i iskrenim zalaganjem da pred zakonom budu svi isti, od čistačice do generala a ne da je radnik za sve kriv a šef i starešina nikada i ni za šta nisu krivi"-  kaže potpredsednik NPSS Živko Radovanović.

 

 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

00 # dobrica 18-01-2016 00:36
Djurdjevicu samo napred,imas podrsku nasih kolega i guraj vasu pricu do kraja,potrebno je nasim kolegama,veliki pozdrav za tebe i celo rukovodstvo
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com