Odlukom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih nije zadovoljna većina radnika negotinskog Muzeja Krajine. Posebno zbog toga što u broj od 9 trenutno zaposlenih ne ulazi mesto direktora, koji po važećim aktima te ustanove pored rukovodeće funkcije obavlja i stručne poslove iz svoje oblasti – kustosa Muzeja. Mimo takvih objašnjenja Sindikata i Upravnog odbora, koja su preneta osnivaču neposredno pre usvajanja ovog dokumenta, a posle ostavke direktora Ivice Trajkovića, sredinom meseca, lokalna Skupština je 22. januara usvojila Odluku kojom je maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u toj ustanovi sveden na 9.

Foto: Muzej Krajine

Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave – opštine Negotin za 2015. godinu, čija zvanična primena počinje sutra, 2. februara, i dalje prate reakcije iz javnih preduzeća i ustanova koje su i pre njenog donošenja ukazivale na neke nedoslednosti iz ovog dokumenta za koji je u lokalnoj Skupštini glasalo 28 odbornika. Već uočena matematička nepodudaranja vezana za broj radnih mesta koja se sistematizacijom gase i broja zaposlenih koji ostaju, a koja su novinari pojedinih medija uočili, mada ne i odbornici većine u lokalnoj skupštini koji su je izglasali, ostaju opšta mesta i povodi za reagovanje pojedinih radnika zaposlenih u sistemu lokalne samouprave. Potvrdu ovim rečima našli smo u Sindikatu Muzeja Krajine i Upravnom odboru ustanove koja će, očigledno, zbog jedne od uočenih slabosti u Odluci, morati da traži novog direktora.

UO Muzeja Krajine o racionalizaciji pre donošenja skupštinske Odluke

Neposredno pred donošenje Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme, članove Upravnog odbora Muzeja Krajine je na desetoj sednici, održanoj 18. januara, Ivica Trajković, direktor Muzeja (koji je već bio u ostavci) upoznao sa planiranom   racionalizacijom u ustanovi. Saopštena činjenica da Muzej u prvom talasu racionalizacije ostaje bez jednog radnog mesta i još jednog u drugom talasu, kao i saznanje da je direktor Muzeja principijelno podneo ostavku zbog ozbiljne ugroženosti funkcionisanja ustanove, Upravni odbor je odlučio da se dopisom obrati predsedniku opštine Negotin Jovanu Milovanoviću, sa željom i u nameri da mu se predoči koliko velike mogu da budu posledice planirane racionalizacije u Muzeju. „Na samom početku želimo da Vas upoznamo da je Muzej Krajine u skladu sa Uredbom iz 2010. godine sveo broj zaposlenih od 12 na 9, koliko ih i danas ima. U ovaj broj zaposlenih ne ulazi mesto direktora, s obzirom da je važećim aktom Muzeja predviđeno da direktor treba da ispunjava određene uslove, a to su: položen stručni ispit iz oblasti zaštite za zaposlene u ustanovama kulture i da ima pet godina radnog iskustva u ustanovama kulture. Tako da je u skladu sa gore navedenim direktor Muzeja pored direktorske funkcije obavljao i stručne poslove iz svoje oblasti (poslove kustosa). Takođe bismo želeli da naglasimo da je za 82 godine postojanja jedne od najstarijih institucija kulture u Srbiji koja obavlja delatnost zaštite na teritoriji dve opštine, Negotin i Kladovo, u Muzeju radilo 45 radnika, što ukazuje na činjenicu da je Muzej uvek radio u otežanim uslovima, ali ipak ispunjavao svoj osnovni zadatak prikupljanja, čuvanja, održavanja i prezentacije kulturnih dobara i da broj radnika ispod sadašnjih 9 dovodi u pitanje opstanak ove institucije kulture.

Mokranjčeva kuća / Foto: Wikimedia Commons

S ozirom da Muzej Krajine spada u muzej kompleksnog tipa (što znači da poseduje raznorodne zbirke: arheološku, istorijsku, etnološku i umetničku), a pored toga i bogati bibliotečki fond i dokumentaciju naglašavamo da je Muzeju neophodan istoričar. Takođe, naglašavamo da Muzej obavlja svoju delatnost u tri objekta u gradu: 

- centralnoj zgradi u kojoj su arheološka, etnološka, istorijska, umetnička postavka, dokumentacija i biblioteka. U ovom objektu radi 5   radnika: dva kustosa: arheolog i dokumentarista, viši knjižničar, radnik na tehničkim poslovima i radnik za obavljanje poslova zaštite od požara i pomoćnih poslova. Od pomenutih 5 radnika, njih 4 ima položene stručne ispite u nadležnim institucijama za poslove koje obavljaju. U ovom objektu su potrebna još 2 radnika (muzejski vodič i istoričar).

- u Mokranjčevoj kući, u kojoj su jedan kustos etnolog i muzejski vodič. Oba radnika imaju položen stručni ispit u centralnoj instituciji zaštite, Narodnom muzeju.

- u Muzeju Hajduk Veljka, u kome su umetnička, istorijska, etnološka i postavka bibliotečkog fonda rade 2 radnika, jedan kustos istoričar umetnosti i muzejski vodič.

Muzej Hajduk Veljka / Foto: Muzej Krajine

Oba radnika imaju položen stručni ispit u centralnoj instituciji zaštite, Narodnom muzeju.

Pored tri objekta u gradu, Muzej poseduje i arheološki lokalitet Vrelo-Šarkamen. Ovde treba istaći da je na teritoriji Srbije rođeno 18 rimskih imperatora od kojih je jedan, Maksimin Daja, rođen upravo na našoj teritoriji, tj. u Šarkamenu i o ovom lokalitetu se stara Muzej Krajine. Takođe, naglašavamo da se Muzej stara i o Rodnoj kući narodnog heroja Momčila Rankovića u Rajcu.

Objekte Muzeja Krajine godišnje obiđe 20.000 posetilaca, čime se retko koji muzej u Srbiji može pohvaliti, iz čega proizilazi da trenutni broj zaposlenih sa velikim naporom ispunjava sve redovne obaveze predviđene opisom poslova i stara se sa uspehom o jednoj od najstarijih ustanova kulture, ne samo u regionu, već i u Srbiji. Stoga još jednom ističemo da postojeći broj zaposlenih nije dovoljan za normalno   funkcionisanje ustanove i adekvatnu prezentaciju kulturnog nasleđa naše opštine i da bi smanjenje istih ugrozilo postojanje ove kulturne institucije.

Arheološki lokalitet "Vrelo" Šarkamen / Foto: Muzej Krajine

Na kraju Vas molimo da još jednom razmotrite sve gore navedene činjenice i shvatite ozbiljnost situacije i ne dopustite da se ugrozi   buduće poslovanje ove ustanove zaštite. U potpunosti razumemo potrebu racionalizacije u opštini Negotin, ali smatramo da princip linearnosti ne može biti osnovni kriterijum sprovođenja racionalizacije i stoga smatramo da smanjenje broja zaposlenih treba tražiti tamo gde za to zaista ima mesta i gde neće biti ugroženo funkcionisanje, što svakako nije slučaj sa Muzejom Krajine i da principijelnu   ostavku direktora nećete uvažiti.“

Navedeno je u dopisu koji je sa desete sednice UO Muzeja Krajine, održane 18. januara, upućen predsedniku opštine, opštinskom veću, načelnici opštinske uprave i arhivi Muzeja Krajine

Portal ES će do sutra staviti tačku na ovaj segment priče uz napomenu da je do trenutka nastanka ovog teksta, održana sednica SO Negotin, 22. januara i da je na njoj usvojena Odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave – opštine Negotin za 2015. godinu. Zanimljivo je za novinare ali i javnost da je bilo samo jednog odborničkog reagovanja iz redova opozicije (nije se odnosilo na pojedinačne organizacione oblike u sistemu lokalne samouprave). Do nastanka ovog teksta zvaničnog reagovanja na ostavku Ivice Trajkovića podnetu na funkciju direktora Muzeja, još 14. januara - nije bilo. 

Portal ES, ostaće na tragu tih tema i narednih dana. Već sutra objavljujemo i reakciju koju su povodom racionalizacije u Muzeju Krajine izneli članovi reprezentativnog Sindikata (OO Saveza samostalnih sindikata Srbije).

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

63 # Mića 01-02-2016 20:39
Uhvatila ih prpa za radna mesta svi znaju da su većina zapošljenih tamo preko veze i to porodičnih.Porodično rade tamo kao da im je to očevina.Sramota!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
016 # Систематизација 01-02-2016 20:03
Проблем је у томе што народ варају рационализацијом радних места без претходне систематизације и мерења учинка. То заправо не значи ништа што случај Музеја управо и показује. Треба спровести рационализацију на оним местима где је претходно одрађена систематизација радних места и мерења учинка, да се види ко шта ради или не ради, па на основу тога отпустити вишак запослених углавном партијских кадрова који не раде ништа. Овако све је узалуд и настрадаће нажалост стручни непартијски кадар, радници из области културе, а гласачка машинерија сачувана. Нажалост о овој истини се ћути, опозиција ћути, грађани ћуте, а власт трља руке.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com