Promocijom Zbornika radova „Mokranjske stene – kulturna baština Negotinske Krajine“, Muzej Krajine  je obeležio osamdeset dve godine postojanja i slavu ustanove Svetog Simeona i Anu. U prisustvu autora Zbornika i drugih gostiju slavsku ceremoniju je obavio Episkop timočki Ilarion, a u programu je učestvovao hor Sabornog Hrama „Svete Trojice“.

Negotinski Muzej Krajine proslavio slavu Svetog Simeona i Anu i 82 godine od osnivanja / Foto: Muzej Krajine

Povodom slave Muzeja Krajine, Svetog Simeona i Ane i osamdeset druge godišnjice postojanja i rada, kolektiv te ustanove priredio je svečanost u galerijskom prostoru Muzeja Hajduk Veljka (Todorčetov konak), kojoj je prisustvovao Episkop timočki Ilarion sa negotinskim sveštenstvom. Vladika timočki je povodom slave ove kulturno – istorijske ustanove, Svetog Simeona i Ane, obavio svečani čin rezanja slavskog kolača i tom prilikom zaposlenima čestitao slavu, „poželevši im još mnogo godina uspešnog rada na očuvanju vekovnog kulturnog nasleđa našeg naroda u istočnoj Srbiji.“

Prisutnim gostima se obratio i Ivica Trajković, direktor Muzeja, podsetivši ih na istorijski značaj rada ove institucije.

„Za početak rada negotinskog Muzeja zaslužna je grupa krajinskih intelektualaca, koji su, tridesetih godina dvadesetog veka, tada gradu sa oko 6,5 hiljada stanovnika, administrativnom, kulturnom i prosvetnom centru Negotinske Krajine, podarili muzej kompleksnog tipa. Tih godina, u unutrašnjosti Srbije, samo su Negotin i Niš imali, svoje gradske muzeje, što je podatak vredan pažnje. Pravila društva gradskog muzeja „Hajduk Veljko“ u Negotinu usvojena su 14. oktobra 1933, a moravski ban ih je potvrdio 16. februara 1934. godine. Upravo zbog simbolike tog datuma, za krsnu slavu Muzeja određena je slava Svetog Simeona i Ane koja je na ovaj način, po prvi put, proslavljena prošle godine, kada je našu svečanost svojim prisustvom učinio još značajnijom Episkop timočki gospodin Ilarion, istakao je Trajković.

Sa svečanog obeležavanja slave i godišnjice Muzeja Krajine / Foto: Muzej Krajine

Usledila je zatim promocija Zbornika radova „Mokranjske stene – kulturna baština Negotinske Krajine“, koji predstavlja rezultat veoma duge i uspešne saradnje negotinskog Muzeja i Arheološkog instituta u Beogradu. O publikaciji su govorili urednici dr Aleksandar Kapuran i dr Aleksandar Bulatović, naučni saradnici Arheološkog instituta u Beogradu i jedan od autora Gordan Janjić, muzejski savetnik – arheolog Muzeja Krajine.

„Cilj izdavanja Zbornika „Mokranjske stene“ je da se kroz više tematskih radova vezanih za kulturnu stratigrafiju arheološkog kompleksa Mokranjske stene kod sela Mokranje, prikaže stepen istraženosti problematike perioda praistorije, antike i srednjeg veka na području Negotinske Krajine. Ovim zbornikom radova, u kome je učestvovalo više autora, ukazali smo na potrebu zaštite kulturnog nasleđa koje nestaje, najviše pod uticajem ilegalnih kopača koji devastiraju ovo multikulturno dobro“, čulo se između ostalog od autora Zbornika radova koji je štampan zahvaljujući finansijskim sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Muzeja Krajine u Negotinu.

U programu povodom obeležavanja 82. godišnjice Muzeja Krajine i slave Svetog Simeona i Ane nastupio je hor Sabornog hrama „Svete Trojice“ iz Negotina.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

10 # vatikanski hodza 18-02-2016 15:51
zar Trajkovic nije dao ostavku??
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com