Transparentnost Srbija  je tokom 2015. godine sprovela istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova, opština i gradskih opština u Srbiji na osnovu kriterijuma transparentnosti. Opština Negotin se nalazi na 84. mestu sa svega 38 poena.

Istraživanje koje je sprovela Transparentnost Srbija zasnovano je na kriterijumima transparentnosti, koji su određeni pomoću 87 indikatora. Rangirano je 145 opština, od kojih najnižu ocenu, odnosno indeks 11 ima opština Smederevska Palanka, a najviši 74 opština Paraćin. Kako se na sajtu Transparentnost Srbija navodi indeks je zbir pozitivnih poena dobijenih iz indikatora koji su podrazumevali analizu sajtova, dokumenata, odnosno odgovora dobijenih na zahteve za slobodan pristup informacijama i neposredan uvid u funkcionisanje uprave, odnosno uslužnih centara, kao i podataka dobijenih od drugih organa.

Indeksi su raspoređeni po kategorijama i to: skupština, budžet, JLS i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator, javna preduzeća i javne ustanove, javne rasprave i javni konkursi i osnovni indikatori. Bodovanje se vršilo na osnovu indikatora, od kojih 74 donose 1 ili 0 bodova i 13 koji donose 2 ili 0 pa je teoretski zbir, odnosno indeks, između 0 i 100.

Negotin
rang 84. mesto
LTI 38
Indeksi po kategorijama
Skupština (max 15) 10
Budžet (max 16) 7
JLS i građani (max 15) 8
Slobodan pristup informacijama (max 5) 2
Javne nabavke (max 4) 0
Informator (max 6) 4
Javna preduzeća i javne ustanove (max 18) 3
Javne rasprave i javni konkursi (max 8) 1
Osnovni indikatori (max 26) 10

Opština Negotin se nalazi na 84. mestu sa indeksom 38, što je ako se uzme u obzir da je prosečni indeks svih opština 40, ispod proseka. Tako je za transparentnost rada skupštine, opština  Negotin dobila 10 od maksimalnih 15 bodova, za transparentnost budžeta 7 od 16, za JLS i građani 8 od 14, za slobodan pristup informacijama 2 od 5, a za informator 4 od 6. Transparentnost javnih nabavki je ocenjena najniže, sa 0 od 4,  a ni transparentnost javih rasprava i konkursa nije mnogo bolja, dobila je samo 1 bod od maksimalnih 8. Transparentnost javnih preduzeća i javnih ustanova dobila je samo 3 od maksimalnih 18 bodova,  a osnovni indikatori 10 od 26.

Uočeno je da se, u najvećem broju slučajeva, odredbe propisa koje se tiču transparentnosti poštuju u onoj meri u kojoj postoje sankcije za kršenje obaveza, a da se obaveze koje ne povlače sankcije ili su mehanizmi sankcionisanja nedelotvorni, često krše.

Neki od indikatora:

  • Da li su odluke koje usvaja skupština objavljene i dostupne na sajtu? 
  • Da li je budžet za tekuću godinu dostupan na sajtu? 
  • Da li je održana javna rasprava o budžetu – anketiranje građana ili konsultativni skupovi?
  • Da li na sajtu postoje mehanizmi za prijavu korupcije?
  • Da li su na sajtu objavljeni podaci o JN u skladu sa ZJN (konkursi, dokumentacija, izmene, pitanja i odgovori...)?
  • Da li su podaci o broju zaposlenih u opštini, JP i JU objavljeni na sajtu?
  • Da li su na sajtu objavljeni izveštaji o dodeli imovine u zakup? 
  • Da li je objavljen izveštaj o radu uprave za prethodnu godinu?
  • Da li su na sajtu objavljeni urbanistički planovi?

Spisak svih indikatora, kao i koliko je bodova za svakog od njih dobila opština Negotin možete pogledati ovde.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

02 # neko ko je ostao 24-02-2016 23:20
za nekog ko je otišao dobro ste obavešteni- poznajete rukovodstvo opštine. polako se upoznajemo i mi....
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
01 # неко ко је отишао 25-02-2016 22:30
наравно да сам добро обавештен. мислите ли да нисам? обавештенији сам од неких који су остали.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
13 # neko ko je otišao 24-02-2016 14:36
šta ste drugo očekivali? sa sadašnjim rukovodstvom opštine, čudo je da ima ijedan poen.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com