Lov u Negotinskoj Krajini ima dugu i bogatu tradiciju. Još u prvoj polovini XIX veka izdata je Uredba koja se ticala lova na ovim prostorima, a odnosila se na „ lov kurijaka“ , koji su činili ogromne štete kako na domaćim tako i na divljim životinjma. Uredba je izdata 1835. godine iz kancelarije  Vojne komande. Uredba koja govori o lovu doneta je 1837. godine i prema njoj se u Negotinskoj Krajini izriče zabrana lova jelena, košute i srne.

Foto: Ž. Bokšerović

Mokranje je jedna od 39 Sekcija koja je nekada brojala preko 100 redovnih lovaca, da bi danas sticajem okolnosti, ostala sa svega 30-tak redovnih. Pojavom šakala na ovim prostorima selo Mokranje je jedno od mesta po konfiguraciji terena gde ga gotovo ima najviše. U Mokranju je i lovište Alija gde se uzgajaju jeleni lopatari, mufloni i srne na prostoru od 300 hektara ograđenog prostora.

Foto: Ž. Bokšerović

Lov na šakala je dozvoljen tokom cele lovne sezone pa čak i između kada se organizuju hajke na njega. Tako i ove godine devete po redu organizovana je hajka na šakala, u hajci je učestvovalo nešto više od sto lovaca. Hajka je trajala vremenski tri sata a ulov je bio uspešan, ubijeno je 5 šakala, jedna divlja mačka i dve lisice.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com