Zdravstveni sistem Srbije se rangiranjem zdravstvenih sistema država Evrope, vršenim prethodne godine, našao među šest najgorih od ukupno 35.

Da je naš zdravstveni sistem loš i da su mu neophodne reforme, znaju i osećaju na svojoj koži svi građani Srbije. Gužve u čekaonicama, višemesečno čekanje na slobodne termine za skenere, ispitivanja i intervencije, preskupi lekovi, samo su neki od problema sa kojima se susreću pacijenti u Srbiji. Sve to zdravstveni sistem Srbije svrstava među 6 najgorih u Evropi, sa osvojenih 554 bodova od ukupno 1000. Ostale bivše jugoslovenske republike, osim Crne Gore, bolje su plasirane od Srbije. Slovenija je najbolje plasirana na 15. mestu, a odmah iza nje je Hrvatska. Makedonija se našla na 18. mestu i ostvarila je najveći napredak. 

Rangiranje je rađeno pomoću Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, kojim se skenira šest glavnih oblasti zdravstvenog sistema jedne zemlje u okviru kojih postoje podoblasti. Šest glavnih oblasti su:

  • Prava i obaveštenost pacijenata
  • Dostupnost, Pristup zdravstvenoj zaštiti  i vreme čekanja na tretman
  • Ishodi lečenja
  • Opseg i domet usluga
  • Prevencija
  • Farmaceutski proizvodi

Srbija je najslabiju ocenu dobila u oblasti opsega i dometa usluga u koju spadaju podoblasti kao što je broj urađenih operacija katarakte na 100.000 stanovnika starijih od 65 godina, broj transplantacija bubrega, dugoročna nega starijih osoba, kao i problem korupcije u zdravstvu. Ništa bolje nije prošla ni iz oblasti farmaceutskih proizvoda, a delimičan razlog tome je nemogućnost procene. Da bi se popravila ocena iz prevencije, mora se raditi na HPV vakcinaciji, prevenciji pušenja i visokog krvnog pritiska. Što se tiče oblasti ishod lečenja zabrinjavajuće je što su najslabijom ocenom ocenjene podoblasti kao što su unutar-bolničke infekcije , stopa smrtnosti usled kardio vaskularnih bolesti, stopa preživljavanja kancera i potencijalne godine gubitka života. Veliki problem predstavlja i čekanje na tretmane, posebno  vreme čekanja na ct skener, dužina čekanja na zračnu terapiju pacijanata obolelih od kancera  i vreme čekanja na izvršenje ne-akutnih operacija.  Oblast iz koje je Srbija dobila najveću ocenu je oblast prava i obaveštenosti pacijenta.

Zdravstvena zaštita po Ustavu besplatna i dostupna svima, ali u praksi to baš i nije tako. Loše stanje u kom se nalazi, još više otežava živote građanima Srbije. Kako ostali u našoj zemlji, tako i stanovnici opštine Negotin svaki dan se bore sa problemima kao što su oronuli objekti, vlažni zidovi, nehigijenski uslovi, stari i neispravni instrumenti, skupi lekovi. Zar građani ne zaslužuju bolje? Zar ne zaslužuju humano društvo, čiji je preduslov besplatna zdravstvena zaštita dostupna svim građanima bez obzira na status i zaposlenje?

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com