Da li znate nekoga ko radi više poslova odjednom? Verovatno znate. Ali, da li znate nekoga ko je u isto vreme i veterinar i harmonikaš i pčelar i student i budući inženjer hemijske tehnologije? Verujem da ne znate. Ipak, takav neko postoji. Zove se Nikola Trifković, ima 21 godinu i živi u selu Rečka, nedaleko od Negotina.



Nikola Trifković je student tehnološkog inženjerstva na Tehničkom fakultetu u Boru. Ali za razliku od svojih vršnjaka koji pored studiranja ne stižu da rade ništa drugo on stiže. Pored studija našao je vremena i za ozbiljno bavljenje pčelarstvom pa je najmlađi pčelar negotinskog sela Rečke, a možda i šire. Prethodno je završio nižu muzičku školu na odseku za harmoniku i veterinarski smer Poljoprivredne škole „Rajko Bosnić“ u Bukovu. Dakle, veterinar, harmonikaš, pčelar i student-budući inženjer. Nikola navodi da je sve moguće postići uz dobru organizaciju:
"Potrebno je puno rada, truda i mnogo odricanja da bi se sve stiglo. Ja sam tokom čitave nedelje u Boru gde slušam predavanja, a za vikend dođem kući i to vreme uglavnom iskoristim za bavljenje oko pčela.  Takođe, neophodna je i podrška porodice".


Još kao dečak zavoleo je životinje pa nije ni čudo što se odlučio da upiše baš veterinarski smer u ovdašnjoj Poljoprivrednoj školi. Što se tiče muzičkog talenta, nasledio ga je od oca od koga je nasledio i prvu harmoniku na kojoj i danas svira. Treba napomenuti da i pored svih obaveza stiže i da svira za KUD „Hajduk Veljko“ iz svog sela.
Nikola kaže da mu je sada fakultet na prvom mestu, ali da veterinu i harmoniku i dalje mnogo voli. Ipak, u poslednje vreme najviše uživa kada posluje oko košnica i pčela.
Prve korake u pčelarstvu napravio je uz pomoć starijih pčelara iz Rečke koji su mu ukazali na ovaj divan hobi koji može da bude i posao od koga može lepo da se zaradi. Nikola je počeo sa dva roja kao šesnaestogodišnji dečak,  a danas, posle 5 godina bavljenja pčelarstvom, ima 50-ak košnica. Svaki početak je težak, pa je takav bio i njegov, ali navodi da je sve lakše kada imate od koga da učite, a on je učio od nekih od najboljih pčelara koje Negotinska Krajina ima.  Njegova porodica u početku nije mislila da će Nikola postati ono što danas jeste, mladi i uspešni pčelar. 


Moja porodica u početku nije mislila da će ovo da bude moje zanimanje i da ćemo dostići ovoliki broj košnica. Mislili su da ću ja sa par košnica da počnem i da će sve to da mi bude hobi. Međutim, pčelarstvo mi je postalo dopunsko zanimanje. Pčelari sa 10-ak košnica su pčelari hobisti, oni do 100 košnica su pčelari kojima je to dopunska delatnost, a oni koji imaju preko 100 košnica su profesionalni pčelari. Danas se moja porodica uveliko uključuje i pomaže mi oko pripremanja ramova i košnica.
Ovaj mladi pčelar je član pčelarskog društva „Slatina“ iz istoimenog borskog sela. Kaže da je od izuzetne važnosti za jednog pčelara da mnogo čita, informiše se, posećuje internet forume, ali i predavanja i sajmove. Nikola daje i prezicnu definiciju dobrog pčelara:
"Dobar pčelar ne sme da bude nervozan, mora da voli pčelu pre svega, ali i da bude strpljiv i smiren."


Nikola i njegova porodica najviše proizvode bagremov, suncokretov i šumski med. Svoj med prodaju na veliko firmama iz Knjaževca i Kragujevca koje ga dalje prodaju po zemljama Evropske unije. Pre svakog otkupa med prolazi opsežne analize i biva testiran na prisustvo nedozvoljenih supstanci kao što su saharoza i razni antibiotici. Važno je imati čist i prirodan med koji može da bude ukusna poslastica ali i dobar lek, a Nikolin je baš takav.


Ne koristim šećer u svojoj proizvodnji meda jer mi je važno da med bude prirodan. Takođe, bitno je pčelama uvek ostaviti dovoljno meda kako bi mogle da se prehranjuju, neguju i razvijaju. Naše tržište je prebukirano takozvanim falsifikovanim medom koji u sebi sadrži velike količine šećera, a najlakše ćete ga prepoznati jer je znatno jeftiniji od pravog meda. Ljudi ga ipak, ne znajući, kupuju i zbog svega toga  moj med najčešće odlazi van granica naše zemlje.
Ovaj mladi pčelar savetuje svima koji bi želeli da krenu njegovim stopama da počnu sa malim brojem košnica i da postepeno povećaju broj u skladu sa mogućnostima i znanjem koje u međuvremenu steknu. Nikola ističe da su neophodni rad i ljubav prema pčelama,ali da ništa neobičan nije ni strah od ujeda pčele koji se javlja na početku ali i lako prevazilazi.  Svim ljudima savetuje da izbace šećer iz upotrebe jer je izuzetno štetan za ljudski organizam i da što češće konzumiraju med.

 
Na pitanje gde vidi sebe za pet godina ovaj Rečanac spremno odgovara:
"Krenulo mi je dobro, napredujem , povećavam broj košnica, vadim dobre količine meda i nadam se da ću za pet godina dostići broj od 100 košnica".
Verujemo da će ovaj momak kroz pet godina ostvariti svoj san o 100 košnica, ali i završiti fakultet i nastaviti da svira harmoniku. Ipak, već sada možemo reći da je sa samo 21 godinom postigao mnogo i da može da služi kao uzor mnogim svojim vršnjacima.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

03 # Neko ko je otišao 06-04-2016 19:25
samo napred! Svaka čast
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
03 # Vidoje 06-04-2016 18:57
Bravo
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com