Skupština opštine Negotin na sednici održanoj dana 31.03.2016. godine, je donela Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Negotin za 2016. odinu, kojim se  utvrđuje  namena i način korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, koja su utvrđena Odlukom o budžetu opštine Negotin za 2015. godinu („Sl. list opštine Negotin“, br.27/2015).


Kako se u Sl. listu br.5/2016 navodi, sredstva budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Negotin, utvrđena Odlukom o budžetu opštine Negotin za 2016. godinu, koriste se namenski za finansiranje nastavka aktivnosti, čija je realizacija počela u prethodnom periodu, na osnovu Programa na koji je Ministarstvo dalo saglasnost, broj 401-00-1726/2015 od 12.03.2015. godine, zatim  za finansiranje ostalih aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, koje su propisane kao zakonska obaveza lokalne samouprave, kao i za finansiranje aktivnosti predviđenih lokalnim strateškim planovima i programima iz oblasti zaštite životne sredine.


Odlukom o budžetu opštine Negotin za 2016. godinu („Sl. list opštine Negotin“, br.27/2015) sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Negotin, u razdelu Zaštita životne sredine –funkcionalna klasifikacija 560, planirana su u ukupnom iznosu od 60.000.000,00 dinara i to: 40.000.000,00 dinara planiranih prihoda koji se ostvaruju u ovoj godini, 20.000.000,00 dinara ostvarenih sredstava iz ranijeg perioda – viška prihoda.
Sredstva budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Negotin koristiće se za finansiranje aktivnosti na sledeći način:


1.    Usluge po ugovoru - 200.000,00 dinara
•    Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine i preduzetim merama;
•    Usluge savetovanja, odnosno ekspertske usluge u cilju pripreme i izrade dokumentacije za učešće na konkursima i uspešnu realizaciju projekata iz oblasti zaštite životne sredine;
•    Usluge obuke u cilju podizanja nivoa svesti o značaju zaštite životne sredine i jačanja administrativnih kapaciteta za uspešno sprovođenje propisa iz oblasti zaštite životne sredine;
•    Usluge izrade dokumentacije neophodne za izradu programa, planova i projekata iz oblasti zaštite životne sredine;
•    Usluge štampanja ekoloških vodiča, brošura, plakata, letaka i drugog edukativnog i promotivnog materijala;
•    Nabavka stručne literature;


2.    Specijalizovane usluge - 31.000.000,00 dinara
a.    Kontrola i praćenje stanja životne sredine (monitoring)
•    Monitoring nivoa buke;
•    Monitoring kvaliteta vazduha;
•    Monitoring kvaliteta zemljišta;
•    Monitoring kvaliteta voda;
b.    Aktivnosti na zaštiti, očuvanju i unapređenju prirode
c.    Izrada Plana upravljanja otpadom;
d.    Sanacija divljih deponija i sprečavanje nastajanja novih deponija u opštini Negotin;
e.    Aktivnosti na uspostavljanju regionalnog sistema upravljanja otpadom;
f.    Aktivnosti na formiranju zaštitnog zelenila, uređenju i
g.     javnih zelenih površina, sadnji drveća i cvetnjaka;


3.    Tekuće popravke i održavanje - 5.500.000,00 dinara
•    Aktivnosti tekućeg održavanja kanala i vodotokova, u skladu sa propisima iz oblasti zaštite životne sredine;


4.    Materijal - 300.000,00 dinara
Materijal za realizaciju edukativno-promotivnih sadržaja:
•    Organizovanje takmičenja za izbor najboljeg likovnog rada i najbolje eko poruke na temu zaštite životne sredine za učenike osnovnih i srednjih škola na teritroiji opštine Negotin;
•    Edukativne tribine;
•    Ekološke radionice;
•    Ekološke akcije;
•    Obeležavanje važnih ekoloških datuma;
•    Učestvovanje na sajmovima i festivalima na temu zaštite životne sredine;
•    Učestvovanje u programskim aktivnostima zaštite životne sredine koje sprovode:lovci, ribolovci, planinari, izviđači, ekološka društva i pokreti, kulturna i humanitarna udruženja;

5.    Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama - 23.000.000,00 dinara
•    Nastavak aktivnosti iz prethodnog perioda, na koje je Ministarstvo dalo saglasnost, a koje su usmerene na unapređenje i proširenje infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti, kroz realizaciju projekata koji su predviđeni i Akcionim planom, koji je sastavni deo Programa zaštite životne sredine na teritoriji opštine Negotin za period od 2013-2017. godine.
Realizaciju programa korišćenja sredstava budžetskog fonda prati  lokalni organ uprave nadležan za finansije, on takođe vrši i kontrolu nad racionalnim korišćenjem sredstava budžetskog fonda, i dužan je da  Izveštaj o realizaciji programa korišćenja sredstava budžetskog fonda  dostavi  Ministarstvu nadležnom za zaštitu životne sredine i nadležnom organu opštine Negotin, u skladu sa zakonom i posebnim aktima opštine Negotin, ističe se u Sl. listu br.5/2016.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

23 # neko ko je otišao 08-04-2016 12:55
Rajačke pimnice: nigde nužnika, nigde kanalizacije, leti smrdi do neba! Na obodima groblja u Rajcu smeće, smeće.... Kod Mihajlovca smeće na padini prema Zamni, super pogled za sve koji prolaze putem..... U Vratni, kod Jabukovca, iznad separacije prema Bukovču i Kobišnici ogromno smetlište.... Evo vam konkretnih slučajeva da koristite novac za sanaciju. Skupljajte plastiku! Znam da ste prestali da je skupljate pre tri godine u obližnjem selu zbog toga što je radnicima bilo mrsko da prazne kontejnere, a direktor JKP nije hteo da obnovi ugovor!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
14 # neko ko je otišao 08-04-2016 12:52
Prestali ste da sakupljate plastiku iz okolnih sela, komunalna ne izlazi na teren kada je neko zove, iako se radi o zagađenju vodotokova fekalnim materijama, čak i policija ne doalzi kada se prijavi pretnja zagađivača, ne zanimam ih (bukvalno tako je rečeno iz dežurne službe policije u Neogtinu). Opšte stavke i novac može da se upotrebi z abilo šta, ništa konkretno nije navedeno. U Pikijevoj ulici (kod bivše Vodoprivrede) su kontejneri uništeni, smeće na sve strane, nikada nisu zatvoreni, ispred stambenih zgrada plastika rasturena, smeće raustureno. U jarku kod reklame Linotipa još uvek leži plastika koja je tu rasuta od strane komunalaca pre dve godine. Iznad Dušanovca (trebalo bi da je poznato rukovodiocu resora za zaštiti životne sredine) je smetlište ogromnih razmera, ništa nije zaštićeno, leševi životinja leti zaudaraju do neba, smeće i na putu, niko ne kontroliše ništa, niko ne sređuje ništa.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com