Broj nezaposlenih u opštini Negotin koji se redovno javljaju Nacionalnoj službi za zapošljavanje je 2 424, ili za oko 200 osoba manje u odnosu na prošlu ( 2 675) ili početak ove kalendarske godine. Na to su, najviše, uticale mere aktivne politike zapošljavanja, kaže Dejan Tadić, koordinator Ispostave NSZ u Negotinu – Filijale Bor.

Izvor: www.nsz.gov.rs

O broju nezaposlenih u Srbiji govori se uglavnom na osnovu evidencija Nacionalnih službi za zapošljavanje, a reč je naravno samo o osobama koje su prijavljivanjem na Zavod stekle status aktivnih tražilaca posla. Zbog toga se najčešće u javnosti i otvaraju oštre polemike oko realnog broja nezaposlenih jer je opravdana sumnja da je njihov broj u Republici daleko veći, s obzirom da se ogroman broj nezaposlenih i ne odlučuje za prijavu službama NSZ. Svi oni, naravno, imaju svoje razloge. S druge strane, a to je i tema ovog teksta, lica koja su na evidencijama NSZ, uz obavezna redovna javljanja su u poziciji da mogu da koriste kakve-takve mogućnosti koje im pruža država, odnosno lokalna samouprava u saradnji sa NSZ u okviru tzv. mera aktivne politike zapošljavanja. To se čini godinama i na ovaj način privremeno ili stalno do posla dođe određeni broj radnika, tako da bez obzira na rezervu koju mnogi imaju prema ovim merama one daju određene rezultate. Time ćemo se i mi baviti u ovom tekstu za koji je povod informacija o smanjenom broju tražilaca posla o čemu govori poslednji uvid u evidenciju Ispostave NSZ u Negotinu.

„Broj nezaposlenih u opštini Negotin koji se redovno javljaju Nacionalnoj službi za zapošljavanje je opao na 2 424,  a to je za oko 250 osoba manje u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo skoro 2 700. Manji je broj i u odnosu na početak ove kalendarske godine. Na to su, najviše, uticale mere aktivne politike zapošljavanja“, kaže za portal ES, Dejan Tadić, koordinator Ispostave NSZ u Negotinu – Filijale Bor. 

 „Jedna od mera je samozapošljavanje lica sa naše evidencije pokretanjem sopstvenog privatnog biznisa iz uslužnih i proizvodnih delatnosti.  Po programu samozapošljavanja preko republičkog programa 10 lica je pokrenulo sopstveni posao, a preko opštinskog programa 6 lica. Preko mere stručne prakse koja je takođe sufinansirajuća, u saradnji sa opštinom Negotin, mesta ima za 17 lica, a osam zahteva je već u postupku, prosleđeno Filijali u Boru i čekamo odluku. Verujem da će kvota biti ispunjena u programu stručne prakse za koji je izdvojeno milion i 900 hiljada dinara, a u koji su uključena lica sa minimum srednjom stručnom spremom. Kod programa novih radnih mesta za određene kategorije nezaposlenih sa evidencije NSZ imali smo 4 lica uključena u ovu meru. Uz Projekat IPA u saradnji sa Međunarodnom organizacijom imamo program zapošljavanja pripravnika iz ruralnih sredina, u firmi koja je sa sedištem registrovana  u nekom selu opštine i koja prima lica bez radnog iskustva u svom zanimanju. Uslov je da su oni sa prebivalištem prijavljeni u selima negotinske opštine. Imamo zahtev Elixir Prahova za 20 radnika koliko će ih biti uključeno u ovu meru. Inače, Kompanija Elixir je od početka godine bila najaktivnija u zapošljavanju jer je zaposlila pedesetak lica sa evidencije NSZ“, ističe Tadić. 

Na smanjenje broja nezaposlenih u opštini Negotin uticao je i prirodan odliv zaposlenih koji su stekli uslove za penziju, ili su se odselili. Na dodatno smanjenje nezaposlenih do kraja godine  svakako će uticati zapošljavanje u privatnom sektoru opštine, a na osnovu iskazanih potreba 33 poslodavca koliko ih je na prolećnom Sajmu zapošljavanja oglasilo potrebu za više od stotinu radnika. Do kraja meseca, navodi Dejan Tadić iz negotinske Ispostave NSZ,  biće poznato koliko je radnika našlo posao kod privatnih poslodavaca, učesnika Sajma zapošljavanja 2016. 

Kada se govori o broju nezaposlenih, svakako treba istaći da u opštini Negotin ovaj problem u podjednakoj meri pogađa i žensku i mušku populaciju, jer su otprilike u istom broju zastupljeni na listi čekanja za posao. Po broju nezaposlenih -1079, prednjače nekvalifikovana  i lica sa završenom srednjom stručnom spremom, trenutno ih je 1 107.  Među nezaposlenima je 119 visokoškolaca. Zanimljiv je podatak da je među nezaposlenima 11 lekara (doktora  medicine) i 36 zdravstvenih radnika sa  srednjim obrazovanjem, kao što su medicinska i ginekološko-akušerska sestra ili farmaceutski tehničari.  Interesantno je da su pojedini visokoškolci prijavljeni i sa diplomom završene srednje škole, sve u nadi da će lakše doći do posla, na koji se u proseku čeka od 3 do 5 godina, ali pravila ipak nema. 

Tako govore statistike, koje nisu jedine merodavne za sticanje realne slike o nezaposlenosti u našoj opštini i u Republici. To se već decenijama prihvata kao pokazatelj u procenama stope nezaposlenosti, koja je bez obzira na preduzete mere i dalje velika, dok stanje u privatnom sektoru opterećenom nizom problema još uvek ne otvara perspektivu mogućeg bržeg i produktivnijeg zapošljavanja.  

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com