Iako su dani praznika i odmora dobro je znati da shodno Zakonu o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, zvanično od 1. januara tačnije od prvog radnog dana u novoj godini, a to će biti sreda, 4. januar, RFZO više neće izdavati i overavati "stare" papirnate zdravstvene knjižice. Saopšteno je iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO)

 

Zdravstveni osiguranici neće ostati bez odgovarajuće zaštite u slučaju bolesti, bez obzira na to imaju li ili ne novu zdravstvenu karticu. Poznato je da se kasni sa promenom zdravstvenih knjižica i da je došlo do pomeranja rokova za ovaj veliki posao prelaska na elektronske kartice, a odmah posle praznika ta procedura biće nastavljena, saopšteno je iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). 

U slučaju bolesti, deca, trudnice, porodilje i penzioneri mogu da idu kod lekara i uzimaju lekove na recept i sa starim, papirnim knjižicama koje nisu overene, sve dok im ne stignu nove zdravstvene isprave. Od 1. januara nove godine na zdravstvenu zaštitu pravo imaju i građani Srbije uz potvrdu, koju su dobili nakon predaje dokumenata za novu elektronsku knjižicu, a one se, da podsetimo, nisu izdavale deci, trudnicama i porodiljama, s obzirom na to da u skladu sa Zakonom o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu ove kategorije osiguranika od 1. januara 2017. godine, pa sve do uručenja zdravstvene kartice, mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira na to što ona nije overena. Potvrde nisu dobijali ni penzioneri koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu i mogu da je koriste sve do uručenja zdravstvene kartice.

FOTO: google.com

Građani kojima su pre 1.januara 2017. godine overene stare zdravstvene knjižice, a podneli su zahtev za novu zdravstvenu karticu, mogu da se leče na osnovu tih knjižica i to do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice. Oni kojima je istekla overa stare knjižice, a podneli su zahtev za nove, lečenje ostvaruju sa potvrdom dobijenom prilikom predaje dokumenata, saopšio je RFZO.

Inače, od 1. januara 2017. godine, tačnije od prvog radnog dana nove godine, a to će biti sreda, 4. januar RFZO više neće izdavati i overavati "stare" papirnate zdravstvene knjižice

Kako je saopšteno, u slučaju da osigurano lice izgubi overenu staru knjižicu, zdravstvenu zaštitu može da ostvari samo na osnovu potvrde koju mu može izdati filijala, odnosno ispostava, na osnovu podnetog zahteva za izdavanje zdravstvene kartice.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

00 # danica 07-01-2017 23:10
Zna li neko kako se overavaju ili produzavaju nove eektronske knjizice???
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com