Tragom informacije o potrebi pravnog tumačenja statusa negotinskog Doma zdravlja, pre novog kadrovskog rešenja u vezi sa rukovodećom funkcijom, koju je portalu ES u petak, 3. februara, dao Ljubisav Božilović, predsednik Skupštine opštine Negotin, sve dostupne činjenice preneli smo renomiranim pravnicima koji su ekskluzivno za portal ES dali svoje viđenje i pravno tumačenje, a ono po većini poznavalaca ove materije uopšte i nije sporno

foto: Dragan Trikić Bale

U pravnom tumačenju, sagovornici portala ES najpre podsećaju da je Dom zdravlja „Negotin“ u Negotinu, kao zdravstvena ustanova koja pruža primarnu zdravstvenu zaštitu osnovan Odlukom Skupštine opštine Negotin broj 510-7/2013-I/08 od 28.11.2013.godine.  U odredbi člana 9 predmetne odluke stoji: „Dom zdravlja počinje sa radom danom upisa u sudski registar“.

Rešenjem o imenovanju privremenog Upravnog odbora Doma zdravlja „Negotin“ u Negotinu, imenovan je privremeni Upravni odbor, a rešenjem o imenovanju i v.d.direktora Doma zdravlja „Negotin“, sa mandatom  do imenovanja direktora te ustanove primarne zdravstvene zaštite. 

Spornih momenata i razloga za „traženje pravne pomoći“ u pogledu statusa Dom zdravlja nema, iz razloga što su sve činjenice poznate i to:

1. Dom zdravlja nema svojstvo pravnog lica - zdravstvene ustanove jer:

- na određene odredbe Statuta, Ministarstvo zdravlja nije do sada dalo svoje mišljenje, te tako Osnivač – Opština,  nije mogao dati saglasnost na Statut Doma zdravlja;

- tek po dobijanju saglasnosti na Statut i njegovom stupanju na snagu, zdravstvena ustanova u osnivanju bi sprovela sledeće aktivnosti:  saglasnost za pečat kod Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, postupak dobijanja PIB-a, otvaranje podračuna kod Uprave za trezor Ministarstva finansija, postupak za utvrđivanje uslova za obavljanje delatnosti, postupak upisa u registar kod Suda;

- nakon toga bi se obrazovao Stručni savet, koji bi predložio članove Upravnog i Nadzornog odbora iz ustanove i dostavio ih Osnivaču. Osnivač bi utvrdio članove Upravnog i Nadzornog odbora van ustanove i imenovao Upravni i Nadzorni odbor sa mandatom od 4 godine i razrešio postojeće privremene organe. Potom bi Upravni odbor raspisao konkurs za direktora, izvršio  izbor direktora i dostavio ga Osnivaču radi imenovanja ( prema uslovima iz Statuta), a Osnivač bi zatim imenovao direktora zdravstvene ustanove i razrešio v.d.direktora. Ministarstvo zdravlja bi donelo  Kadrovski plan, a zdravstvena ustanova bi tek tada mogla da zaključi ugovor sa RFZO o finansiranju;

- važno je istaći da se organi Zdravstvenog centra koji se gasi ne razrešavaju sve dok ustanove koje su bile u sastavu Zdravstvenog centra ne steknu svojstvo pravnog lica i dok ne zaključe ugovor sa RFZO;

- Dom zdravlja koji nema svojstvo pravnog lica, jeste zdravstvena ustanova u osnivanju, a v.d.direktora, Upravni i Nadzorni odbor su privremeni organi što proističe iz napred propisane procedure;

- Deobni bilans koji je sačinjen sa stanjem na dan 31.12.2009.godine kao takav je neodrživ, odnosno, ukoliko bi uopšte došlo do statusnih promena u smislu formiranja Doma zdravlja i Opšte bolnice, isti bi morao da bude korigovan.

2. Iz navedenih činjenica je jasno da jedino Zdravstveni centar Negotin postoji kao zdravstvena ustanova sa svojstvom pravnog lica.

3. Imenovanje v.d.direktora kao privremenog organa je u nadležnosti negotinske Skupštine i ne zavisi od trenutnog statusa Doma zdravlja kao zdravstvene ustanove u osnivanju bez svojstva pravnog lica, niti taj status predstavlja prethodno pitanje koje bi trebalo rešiti.

4. U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji se nalazi u fazi sumiranja predloga, nakon sprovedene javne rasprave, pojavljuje se ponovo „ zdravstveni centar“ koji je egzistirao do 2005. godine, tako da je i iz tog razloga suvišna svaka polemika u vezi sa statusom Doma zdravlja.

5. Zdravstvene ustanove se ne upisuju u registar APR- a, već u registar nadležnog Privrednog suda.

foto: Dragan Trikić Bale

Na kraju ovog pravnog tumačenja statusa Doma zdravlja „Negotin“ u Negotinu, kažimo još i to da će portal East Side i dalje pratiti sve nove momente vezane za buduća dešavanja u toj zdravstvenoj ustanovi od kojih je, prema našim sugrađanima i čitaocima, daleko važnije da se nađe rešenje za velike gužve pred ordinacijama lekara od kadrovskih, koja su izbila u prvi plan.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

02 # velja komunista 07-02-2017 12:07
staviti katanac na zc negotin ,dati ga nekim normalnim koji bi znali sta i kako
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com