Srpski državaljani koji žive i rade u Austriji više ne polažu vožnju, već samo prevode dozvolu. Uskoro će to biti moguće i za srpske državljane u Nemačkoj.

 

Za mnoge naše zemljake na privremenom radu u inostranstvu sticanje vozačkih dozvola u zemljama u kojima žive bio je dugotrajan i skup proces, jer su morali da, u zavisnosti od države u kojoj žive i rade, polažu ispit, pa prvu pomoć, pa idu na razne preglede i za sve to plate i po nekoliko stotina i više evra. 

Srbi koji žive u Republici Austriji od 7.februara, međutim, ne polažu praktični deo ispita, već samo prevode dozvolu i to za sve kategorije vozila. To, međutim, još uvek ne važi i za srpske državljane koji žive i rade u Nemačkoj, iako su brojni mediji najavili da se sporazum o međusobnom priznavanju dozvola u toj zemlji primenjuje od 1.januara.

Na zahtev naših čitalaca, koje su u nedoumicu dovele upravo brojne kontradiktorne infomacije koje se pojavljuju u medijima u regionu, obratili smo se Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije (MSP) sa namerom da vam prenesemo pravovremenu informaciju.

Izmena Uredbe o sprovođenju Zakona o vozačkim dozvolama Republike Austrije stupila je na snagu 07.02.2017. godine. U skladu sa navedenom odlukom, naši državljani koji imaju regulisan boravak u Austriji mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za austrijsku vozačku dozvolu, za sve kategorije upravljanja vozilom, bez obaveze polaganja vozačkog ispita”, navode u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije u odgovorima na pitanja novinara ES portala.

U Austriji, dakle, od 7.februara Srbi više ne polažu praktični deo ispita, već samo prevode dozvolu. Za prepisivanje vozačke dozvole, uz zahtev, dužni su da podnesu austrijskoj policiji originale i kopije vozačke dozvole i izvoda iz registra vozačkih dozvola, zatim jednu fotografiju, boravišnu dozvolu na uvid i original i kopiju prijave stana. Nadležni zadržavaju pravo da ukoliko bude potrebno zatraže i dodatnu dokumentaciju.

Iako su početkom godine mnogi mediji preneli informaciju da su srpske vozačke dozvole priznate u Nemačkoj, to još uvek nije verifikovano, a u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije su nam rekli da se očekuje da bilateralan sporazum bude potpisan vrlo brzo.

U toku je finalizacija postupka priznavanja vozačkih dozvola Srbije u SR Nemačkoj, odnosno potpisivanje Zajedničke izjave o namerama o procedurama za zamenu vozačkih dozvola. Važno je istaći da je reč o deklaraciji koja će stupiti na snagu sa momentom potpisivanja i odmah omogućiti našim državljanima, koji imaju regulisan boravak u SR Nemačkoj, da zamene srpsku vozačku za nemačku bez obaveze polaganja vozačkog ispita. Prema informacijama kojima raspolažemo očekujemo okončanje procedure u kratkom roku, do mesec dana” navode u Ministarstvu spoljnih poslova.

Da bi srpski državljanin u Nemačkoj mogao da prevede svoju dozvolu mora da na teritoriji te države živi najmanje šest meseci, isto je i za nemačke državljane u Srbiji, koji će svoje dozvole moći da zamene uz plaćanje administrativne takse, da deponuju staru i uzmu novu dozvolu.

Srpske dozvole mogu da se zamene i u Rumuniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Monaku, Finskoj, Rusiji, Estoniji, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Turskoj, Portugaliji, Danskoj, Španiji, u Kataru i na Kipru, a uskoro i u još nekim državama.

Imajući u vidu izražen interes srpskih državljana koji se nalaze na privremenom ili stalnom boravku u inostranstvu i njihove dosadašnje inicijative za preduzimanje neophodnih mera u cilju priznavanja srpskih vozačkih dozvola u inostranstvu, obaveštavamo vas da su u toku postupci za bilateralno regulisanje uzajamnog priznavanja i zamene vozačkih dozvola sa Republikom Grčkom, Kraljevinom Holandijom, Kraljevinom Norveškom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima”, najavili su nam u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

02 # Djordje 14-02-2017 19:18
A sta je sa Kraljevinom Svedskom? Da li imate neke informacije o tome?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
01 # EastSide 15-02-2017 10:57
Poštovani Đorđe, s obzirom da vozačke dozvole Republike Srbije na novom obrascu nisu izdate na nemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, važeće su u Švedskoj, samo ukoliko se priloži verifikovani prevod na jednom od navedenih stranih jezika, ili na švedski, danski ili norveški, kao i međunarodna vozačka dozvola. Pozdrav, East side
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com