Nizom prigodnih predavanja i kvizova, Crveni krst Negotin je pripremio učenike osnovnih i srednjih škola za Nedelju CK od 8. do 15. maja. Ovogodišnja tema je „Svuda za svakoga“, a podtema „Da li ste znali?“

 

Ove godine Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja protiče u znaku teme „Svuda za svakoga“, za koju se opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, sa ciljem da se proširi znanje javnosti o Međunarodnom pokretu CK i Crvenog polumeseca, kroz različitost aktivnosti koje sprovodi. 

Crveni krst Negotin se, kao i ranijih godina, sa svojim članovima, saradnicima i volonterima uključio u obeležavanje Nedelje CK.

Foto: Crveni krst

U susret 8. maju Međunarodnom danu Crvenog krsta, negotinska humanitarna organizacija je bila organizator kviz takmičenja pod nazivom „Šta znam o Crvenom krstu“ i „Šta znam o zdravlju“, a volonteri CK su održali i nekoliko veoma uspešnih radionica iz Programa Borbe protiv trgovine ljudima.  Realizatori su bili vršnjački edukatori u programu.

Foto: Crveni krst

Veoma sadržajan je i program u Nedelji Crvenog krsta, koja se da podsetimo obeležava svake godine počev od 8. maja. Ovaj datum je inače davne 1948. godine utvrđen kao Svetski dan CK i Crvenog polumeseca. Reč je o danu rođenja Anri Dinana, osnivača Crvenog krsta, jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta. Švajcarski filantrop, Žan Anri Dinan je rođen u Ženevi 8. maja 1828. godine, a preminuo je u Hajdenu, 30. oktobra 1910.

Dinanu je na samom početku 20. veka (1901. godine) norveški parlament dodelio Nobelovu nagradu za mir, tako da je osnivač CK zapravo bio i prvi dobitnik ove izuzetne nagrade, ali ju je on u skladu sa svojim ubeđenjima, donirao Crvenom krstu i drugim humanitarnim organizacijama koje su bile posvećene pružanju pomoći onima kojima je to potrebno, iako je živeo i preminuo u domu za siromašne.

Foto: Anri Dinan

Crveni krst Negotin je osnovan 1876. godine, odmah posle CK Srbije i spada u red 16 najstarijih humanitarnih organizacija u Republici, a prošle, 2016. nizom aktivnosti obeleženo je 140 godina njegovog postojanja i rada. U našoj opštini u članstvu CK je oko dve i po hiljade građana, dece i mladih do 30 godina – 1 130, odrsalih od 31. do 64 godine – 1 100 i odraslih od 65 i više godina - 44. Reč je o evidenciji iz prošle jubilarne godine CK, tokom koje je funkcionisala 31 osnovna organizacija: 8 OO CK u seoskim mesnim zajednicama, jedna u MZ Negotin, 8 podružnica odraslih u institucijama i preduzećima, 4 omladinske podružnice u srednjim školama i 10 podmlatka CK u matičnim osnovnim školama.

Foto: Crveni krst

U Opštini Negotin koja ima tek nešto više od 37 hiljada stanovnika, svaki 16 građanin je bio član CK. Godišnja članarina iznosila je stotinu dinara za odrasle odnosno 50 dinara za decu i mlade. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com