Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio Episkop timočki Ilarion uz sasluženje sveštenstva namesništva negotinskog i činom osvećenja novog ikonostasa i živopisa u hramu, juče je u Srbovu obeleženo 180 godina od izgradnje crkve Vaznesenja Gospodnjeg. Nakon liturgije otvorena je i izložba fotografija, dokumenata i crkvenih predmeta.

 

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki, obraćajući se vernicima nakon liturgije naglasio je, između ostalog, da kada jedan hram slavi 180 godina, poput ovog, dakle blizu dva veka, velika i bogata istorija vezuje se za  njega. U svojoj besedi, Vladika timočki Ilarion, istakao je da koliko god da napredujemo u obnovi hramova, u obnovi parohijskih domova, ukrašavanju vrkvenih porti, uvek treba i darodavac i priložnik da misle u sebi skromno i smireno, da najpre blagodari Bogu, jer sve ovo činimo darovima Božijim.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prethodio je čin osvećenja novog ikonostasa i živopisa u hramu, koji su urađeni velikim zalaganjem nadležnog paroha, protojereja Zorana Jovića, njegovih parohijana i lokalne samouprave. 

Na predlog Vladike Ilariona, Arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je donatorima Atanasku Filipoviću i Borivoju Stankoviću, orden Svetog Kralja Milutina, za značajan doprinos u obnovi crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Srbovu. 

Obeležavanju velikog jubileja jednog od najlepših crkvenih zdanja u opštini Negotin, prisustvovali su i pomoćnik direktora pomoćnika direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama u Ministarstvu pravde, dr Marko Nikolić i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin sa svojim saradnicima.

 

Povodom velikog jubileja otvorena je i izložba fotografija, dokumenata i crkvenih predmeta. Izložbu, koju je priredio Istorijski arhiv iz Negotina, zvanično je otvorio Episkop timočki Ilarion.

Najveće zasluge za izgradnju crkve u Srbovu koja je posvećena Vaznesenju Gospodnjem, ima sveštenik Janko Popović, rodom iz Srbova, koji je učio u manastiru Bukovo. Crkva je izgrađena 1837. godine i osvećena od Episkopa timočkog Dositeja. Aprila 2015. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion osveštao je novopodignutu crkvu-kapelu. 


 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin.

Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com