Teritorija Borskog okruga proglašena je za „A zonu“ ugroženosti od afričke kuge svinja, koja se proširila Evropom i stigla do Rumunije. Bolest se prenosi sa životinje na životinju, ali ne i na čoveka.

Foto: Ilustracija pixabay.com

Procene su nadležnih da bi afrička kuga svinja, opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, na teritoriji Borskog okruga mogla da se pojavi do narednog proleća. Bolest je evidentirana u Evropi, a nedavno se pojavila i u susednoj Rumuniji.

Reč je o oboljenju, sa periodom inkubacije od dva do sedam, a retko i do 14 dana, koje karakterišu visoka temperatura, anoreksija, krvarenja po koži, konjunktivitis, ubrzano disanje i puls, ali i cijanoza i inkoordinacija, kao i drugi simptomi. 

Nažalost, bolest se ne leči, niti za nju postoji mogućnost zaštite vakcinom, smrtnost joj je stoprocentna, a jedina mera kontrole i potpuno iskorenjivanje uzročnika bolesti je uklanjanje obolelih životinja iz gazdinstava, kao i onih za koje se sumnja da su bolesne i njihovo uništavanje u skladu sa Zakonom.

Kako bi se neželjena zaraza sprečila nadležni su naložili kontrole na terenu.

Foto: Ilustracija pixabay.com

Ono što je u svemu ovome važno je neophodnost da se zna da se bolest širi kontaktom obolelih i zdravih svinja, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, ali i kontaminiranom hranom, vodom, odećom, obućom, predmetima i opremom, stajnjakom, prevoznim sredstvima... Bolest se širi i inficiranim krpeljima, kao i glodarima, insektima i leševima uginulih i zaklanih životinja.

Ova bolest nije takozvana „zoonoza“ , to jest ne prenosi se na čoveka - nema štetnog uticaja po čoveka i ostale životinje i obzirom na to nema mesta panici i preteranom strahu, ali se preventivne-operativne mere moraju preduzeti kako bi se sprečila eventualna pojava ove bolesti na teritoriji opštine Negotin. Svaku pojavu ili naznaku bolesti potrebno je prijaviti Štabu za vanredne situacije opštine Negotin na telefone 1985; 544-000 i 069/ 8482 785, navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije opštine Negotin.

Kako bi se preventivno delovalo stručnjaci preporučuju da se svinje ne hrane pomijama, kao i da se izbegava da budu na pašama, na otvorenom, čime bi se sprečio njihov kontakt sa divljim svinjama, koje mogu da budu potencijalni izvor zaraze.

U Upravi za veterinu savetuju sve one koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama da nakon toga dobro operu i dezinfikuju ruke, odeću i obuću.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

02 # bata buba pivski 28-08-2017 10:08
ovo je zona žnj
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
01 # Gicko 23-08-2017 11:12
Sta bre ? kuga pa ovde u borskom okrugu nema vise 10 svinje kompletno, matijevic i tekijanac su ih sve potamanili . kakva kuga bre ....
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
16 # Prcko 23-08-2017 11:11
Alo bre kakav virus kakve kuge jbt , vama se drzava raspada, a vi sad nesto tu smarate sa kugama, ajde da sad uzete malo para i za vakcine koje nicemu ne sluze, bolje idite potrosite pare za vakcine na Ektanon i isprskajte dvoriste . ovo je samo namestaljka da sad i za neke novopecene kuge uzmu farmaceuti pare... ajde sad ce i zivkovicka da napuni raftove sa vakcinom protiv svinja!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com