Odbornici Skupštine opštine Negotin doneli su nedavno odluku o stipendiranju studenata i učenika srednjih škola.

 

Odlukom o stipendiranju studenata i učenika srednjih škola opštine Negotin, usvojenoj na poslednjoj, septembarskoj sednici, utvrđeni su uslovi za dodelu stipendija, ali i način izbora korisnika, vreme za koje se stipendija dodeljuje, kao i prava i obaveze onih koji je budu dobili i drugi uslovi od značaja za dodelu stipendija.

Stipendije se dodeljuju studentima i učenicima koji imaju prebivalište u opštini Negotin, a na osnovu Programa o stipendiranju studenata visokoškolskih ustanova i učenika srednjih škola.

Program stipendiranja, inače, sadrži broj stipendija i vrstu deficitarnih struka i zanimanja, broj stipendija za posebno nadarene kao i broj stipendija za srednjoškolce. Posebno nadareni studenti su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00 i imaju najmanje ostvarenih 120 ESPB bodova.

Odlukom o stipendiranju studenata i učenika srednjih škola koju su nedavno usvojili odbornici lokalnog parlamenta definisani su kriterijumi na osnovu kojih će se bodovati studenti, zatim posebno nadareni studenti i učenici srednjih škola. Kod studenata se, osim deficitarne struke i zanimanja, boduje i efikasnost studiranja, uspeh u prethodnom školovanju, a bodovi se dobijaju i za prosečne prinose po članu domaćinstva ostvarene neto zarade u periodu januar-jun tekuće godine. I kod srednjoškolaca se boduje uspeh, nagrade na republičkom i međunarodnom nivou, kao i prosečni prihodi u porodici.

Pored ovih kriterijuma studenti i srednjoškolci iz osetljivih društvenih grupa, kao što su materijalno ugrožene porodice, deca bez roditeljskog staranja, jednoroditeljske porodice, romska nacionalna manjina, osobe čiji su roditelji nestali ili su kidnapovani na teritoriji KiM i bivših jugoslovenskih republika, ali i izbeglice, raseljena lica, deportovani studenti i povratnici po sporazumu o readmisiji, ostvaruju dodatne poene.

Stipendije, koje su nepovratne i isplaćuju se u 10 mesečnih rata u iznosu koji zavisi od raspoloživih sredstava u budžetu, a koji će rešenjem utvrditi predsednik opštine, biće dodeljene na osnovu konkursa koji raspisuje i sprovodi petočlana komisija, a o kome ćemo vas, čim bude raspisan i objavljen na sajtu opštine Negotin i u jednom od dnevnih listova, blagovremeno obavestiti.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com