Veliki broj građana želi da se informiše o stanju svojih zaduženja za porez na imovinu, ali i o novim rešenjima koja im stižu na ime naknade za odvodnjavanje. Međutim, u Lokalnoj poreskoj administraciji nemaju nikakvih objašnjenja, budući da su ta rešenja  u nadležnosti Republičke poreske uprave- Ministarstva finansija,  koja se nalazi na drugoj gradskoj adresi, na Trgu Đorđa Stanojevića. 

 

S obzirom da je još sredinom meseca (u petak, 15. maja) istekao rok za drugi kvartal plaćanja poreza na imovinu za ovu godinu, u Lokalnoj poreskoj  administraciji u Negotinu kažu da bi građani trebalo da dođu i obavezno se informišu o stanju duga koji imaju na svojim poreskim računima. 

" Treba napomenuti da nismo izdavali rešenja za porez na imovinu za 2015. godinu, ali kao i ranijih godina, građani treba da uplate četvrtinu iznosa koji su dobili na rešenjima za 2014. godinu. Kvartalno teba da uplaćuju porezu sve dok ne dobiju nova rešenja za ovu godinu. Podsećam ih da naredni kvartal ističe 15. avgusta, a četvrti 15. novembra. Naši građani već idućeg meseca treba da očekuju rešenja za naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine, a tokom leta biće završena i rešenja za porez na imovinu za 2015. Apelujem na građane  da redovno izmiruju zaduženja prema dinamici o kojoj sam govorila, jer samo tako mogu da izbegnu i plaćanje zateznih kamata. Takođe, i na sve one koji do sada nisu podneli poresku prijavu. Za to im je potrebna samo lična karta i dokaz o vlasništvu, a procedura popunjavanja prijava traje okvirnih 5 minuta. Neka nam se jave na adresi Knez Mihailova br. 12,  svakog radnog dana i taj deo zakonske obaveze biće veoma brzo završen", ističe za ES portal Maja Radulović , rukovodilac Lokalne poreske administracije ( LPA) u Negotinu. 

 Inače, dinamikom kvartalnih uplata u poreskoj administraciji su relativno zadovoljni i očekuju još bolje rezultate u letnjim mesecima, kada na godišnji odmor u Krajinu stignu mnogi građani iz zemalja Evropske unije.  

" Što se tiče plaćanja, mi smo kao opština veoma zadovoljni. Građani se trude da koliko toliko redovno servisiraju svoje obaveze. Međutim, mi veliki procenat naplate imamo tek tokom letnjih meseci, kada nam dođu ljudi iz inostranstva, oni koji tamo rade i žive. Oni uglavnom svoje obaveze namiruju u celosti. Ipak, i kada su prvi i drugi kvartal u pitanju naplata je zadovoljavajuća jer su poreski obveznici, a imamo ih oko 22 hiljade na području opštine Negotin, veoma korektni i brinu o svojim obavezama"

Maja Radulović podseća da su brojne izmene Zakona o porezima prošle godine uticale na povećanje poreskih zaduženja i da je u opštini Negotin bilo i tenzija zbog rešenja kojima su poreski obveznici  bili veoma nezadovoljni.  Na pitanje kakva je sada situacija, sagovornica ES portala odgovara. 

Maja Radulović, rukovodilac Odseka lokalne poreske administracije Opštine Negotin

"Tenzije su se sada smirile. Iz  Niša nam je potvrđen i vraćen najveći broj rešenja po žalbama građana koji su imali primedbe. Sve su bile neosnovane i potvrđena su poreska rešenja naše LPA. Ostalo je da dobijemo odgovore o podnetim žalbama na najviše tri naša rešenja, odnosno žalbe poreskih obveznika, a onda ćemo o ishodu i tim povodom obavestiti javnost. Ono što je dobro, jeste da je opština Negotin prošle godine donela odluke koje se tiču razreza za ovu godinu i  građani će imati niža zaduženja u 2015. Dakle, građani naše opštine mogu očekivati manje iznose na svojim poreskim rešenjima za ovu godinu".

Na pitanje o kojim iznosima je reč s obzirom da je opština Negotin negde na sredini po visini ovih zaduženja među opštinama Borskog i Zaječarskog okruga, Maja Radulović, kaže: "Mi ove godine, shodno opštinskim odlukama imamo 5 zona za oporezivanje. U najskupljoj, ekstra zoni cena za stambene objekte i za kuće ostaće ista, ali je zato cena za poslovne prostorije, s obzirom na lokaciju gde se nalazi, umanjena i za 20 odsto. U svim ostalim zonama,  u odnosu na 2014. godinu, počev od prve zone pa nadalje, poslovni prostor je smanjen za 30 %, a za kuće i stanove između 10 i 20%". 

Realno, najviše je na povećanje iznosa za plaćanje poreza na imovinu uticao isključivo republički Zakon. Kao prvo, primenom Zakona o porezima počelo je oporezivanje zemljišta, a za razliku od ranijih godina kada je na visinu poreskih zaduženja uticao kvalitet objekata, prošle godine je ta odredba prestala da važi, pa su se po zaduženjima u istoj situaciji našli oni, koji shodno kvalitetu imaju  šta da plate, ali i oni građani koji realno ne poseduju objekat vredan čak 3 puta višeg oporezivanja, u odnosu na 2013. godinu, na primer. Uz  kvalitet koji je ukinut, zakonodavac je vikendice i pomoćne objekte svrstao u stambene, što je takođe doprinelo znatno većim iznosima poreskih zaduženja u 2014. godini. 

" Mi smo kao Opština i LPA tri puta pisali peticiju nadležnima u Republici da se ukine ovaj način oporezivanja vlasnika građevinskog zemljišta . Međutim, odgovor nismo dobili. Želeli smo da, kao lokalna samouprava i lokalna administracija, ukažemo da zemljište u građevinskom području treba da se oporezuje prema stvarnoj nameni, bilo da je to njiva, poljoprivredno ili šumsko zemljište. Nažalost, još uvek čekamo konkretne odgovore, koji se očigledno odnose na moguću izmenu tih zakonskih rešenja kojima su, sigurno,  oštećeni ne samo poreski obveznici u opštini Negotin,", kaže za ES Maja Radulović  

Iz Lokalne poreske administracije u Negotinu prenosimo i informaciju da rešenja za naknadu za odvodnjavanje koja stižu građanima ovih dana i zbog kojih su povećane gužve pred šalterima LPA, nisu u njihovoj nadležnosti i da se za dodatne informacije svakako obrate Poreskoj Upravi - Ministarstva finansija, koje i izdaje rešenja za naknadu za odvodnjavanje. Na drugoj adresi,  Trg Đorđa Stanojevića u Negotinu, građanima će biti pružena  sva potrebna objašnjenja u vezi sa ovim novim zaduženjem. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

00 # vlada 25-12-2015 18:15
Mene zanima odvodnjavanje i navodnjavanje gde je to i zasto se placaju takse kad to nemam trazim odgovor ili zovem sve televizije da snime i puste u javnost.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
01 # maxa 25-05-2015 13:37
razvali ce nas ova korumpirana i nesposobna vlast! razvalice nas skroz...a narod umesto dizanja u vazduh ovih stetocina,narod je apatican i totalno zombiran...samo dragi Bog moze da nas spasi!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com