Prema statističkim podacima koje su pojedine agencije obradile, prosečna neto plata u Srbiji, za mesec oktobar iznosila je samo 372 evra.

Ilustracija: EastSide.rs

Ovaj podatak i ne bi bio toliko poražavajući i zabrinjavajući da se izuzme potrošačka korpa koja iz meseca u mesec sve veća. Naime, u Srbiji je prosečna potrošačka korpa za mesec oktobar iznosila 567 evra, što je 1,5 puta više nego što zarađujemo. Dakle, trošimo više nego što imamo, potrošačka korpa je dosta "dublja" a prosečne plate u Srbiji nisu dovoljne da pokriju neophodne troškove. Ipak, statističari tvrde da je minimalna potreba mesečne potrošnje 295 evra, ali prethodno navedeni podaci upravo opovrgavaju njihovu konstataciju, a i građani su mišljenja da one nisu dovoljne za osnovne životne namirnice i normalno mesečno funkcionisanje.

Pokazatelj da smo u velikom ekonomskom problemu jesu odnosi plata i potrošačkih korpi zemalja u našem regionu, koje su u korist prosečnih plata. Tako kao dobar primer uzmimo Bosnu i Hercegovinu, gde je minimalna potrošačka korpa iznosila 265 evra dok je prosečna plata 1,6 puta veća i iznosila je 422 evra. Ako je za utehu, imamo i konkurenta u vidu Crne Gore, u kojoj je plata 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe. Građani Crne Gore mogu da se "pohvale" prosečnom platom od 476 evra ali to sve gubi smisao ako se spomene da imaju i najveću minimalnu potrošnju u regionu od 797 evra.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

12 # Stefanija 01-12-2014 23:22
Ja nemam ni korpu :-(
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com