Ili – kako da se uštedi na račun opština?! Naime, Ministarstvo finansija planira da u 2017. godini jedinicama lokalnih samouprava smanji prihode koje one ostvaruju za oko osam milijardi dinara. Reč je o iznosu navedenom u obrazloženju Nacrta zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji će biti na javnoj raspravi do 23. decembra.

Ministarstvo finansija Republike Srbije

Nacrt Zakona o finansiranju lokalnih samouprava u dosadašnjem toku javne rasprave koja će trajati do 23. decembra, izazvao je pozornost i nezadovoljstvo jer se predviđenim rešenjima smanjuju izvorni prihodi opština i gradova. U najkraćem, Nacrtom se predviđa da za 29,4 milijarde dinara budu manji prihodi opština od poreza na dohodak; za 3 milijarde dinara biće manji prihodi opština zbog oduzimanja prihoda od taksi za držanje motornih vozila, a za 24,1 milijardu biće veći transferi ka lokalnim samoupravama.

Prema predlogu novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava trebalo bi da budu ukinute pojedine takse i da se umanje sredstva koja su opštine dobijale od poreza na zarade. Kao što je poznato, lokalne samouprave sada zadržavaju 80 odsto tih sredstava, a ubuduće će, kako je predviđeno Nacrtom Zakona, to biti samo 50 odsto. Za opštine i gradove najveća opasnost leži u činjenici što se smanjuju upravo oni prihodi koji su bili sigurni, pa će zbog toga biti ugrožen njihov rad.

Povodom predloga Ministarstva finansija koje planira da u 2017. godini opštinama i gradovima smanji prihode koje oni ostvaruju i to za osam milijardi dinara, kako predviđa Nacrt Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, nepovoljna reakcija je stigla iz Ministarstva državne i lokalne samouprave. Državni sekretar Ivan Bošnjak je izjavio da to Ministarstvo u periodu javne rasprave očekuje da se uvaže stavovi lokalnih samouprava. On kaže da se prethodni period, u kome su se opštine i gradovi takmičili u stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta radi otvaranja novih radnih mesta u privredi, ovim predlogom Ministarstva finansija, praktično anulira i da se mora sprečiti da se zbog loših izuzetaka kazne sve lokalne samouprave u Srbiji. (Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave RS)

Inače, iz Ministarstva finansija koje je Nacrtom Zakona o finansiranju lokalnih samouprava izazvalo i burne polemike u stručnoj javnosti, stigle su najave da se u 2016. godini neće smanjiti transferi iz budžeta Republike, te da će biti isti kao i u 2015. godini, odnosno 33,4 milijarde dinara.

Elem, rasprava o ovom Zakonu još uvek traje i biće aktuelna do iduće srede, 23. decembra. Da li je to dovoljno vremena da se predsednici opština i gradonačelnici „usaglase“ oko zajedničkog i interesa od vitalnog značaja za sve lokalne samouprave. Oni treba da ponude i odgovor na pitanje da li sve predloženo mora biti i prihvaćeno iako se radi u korist štete koju će snositi, u svakom slučaju, svaki pojedinac i građanin ove zemlje u kojoj je već učinjena poprilična, upravo zbog zakona koji ne drže vodu, žargonski rečeno.

Da nabrajamo???? Mislim da ne bi imalo smisla, a ni vajde. Ostaje nada da će biti saglasja i da će lokalni čelnici imati sluha za opšti interes svih u Srbiji, a ne samo za naloge iz svojih partijskih centrala koje, nažalost, kroje naše sudbine. S ozirom da u republičkom parlamentu, a što ne reći i u lokalnim skupštinama, važi upravo princip izglasavanja stranačkog naloga, velika su očekivanja i od Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) čiji su čelnici, već na početku rasprave, izjavili da se predviđenim rešenjima novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava više nego značajno smanjuju izvorni prihodi opština gradova.

P.S. Zanimljivo je da je javna rasprava o Nacrtu Zakona o finansiranju lokalnih samouprava od 2017. godine organizovana upravo u sezoni skupštinskih zasedanja na kojima se uobičajeno utvrđuju odluke o budžetima opština i gradova za narednu kalendarsku godinu. Možda bi ekonomisti i dobri poznavaoci ove materije, na osnovu predloženih dokumenata za svoje sredine, mogli da izvedu računice o tome šta nas čeka, ukoliko se i kada se usvoje nova rešenja o finansiranju opština u kojima živimo i radimo. Da nam se nađu!

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com