Odbornici SO Negotin, na desetom redovnom zasedanju, umesto najavljenih 18, donosili odluke i rešenja po 25 tačaka dnevnog reda. Najbrojnije su bile diskusije povodom odluka o lokalnim komunalnim taksama i budžetu za 2015.godinu, koji je u odnosu na ovogodišnji povećan za 30 miliona i iznosi 1.069.216.000 dinara.

 

Ilustracija East Side

Shodno očekivanjima, odbornici SO Negotin, na poslednjoj ovogodišnjoj sednici, najviše vremena posvetili su odlukama  o lokalnim komunalnim taksama i budžetu opštine za 2015. godinu. Predloženi Nacrt, podrazumevao je objašnjenje, s obzirom da će od iduće godine, u cilju reforme upravljanja javnim finansijama, budžet Republike Srbije ali i budžeti lokalnih samouprava, biti iskazivani na  programski način, koji treba da doprinese većoj efikasnosti, odgovornosti i većoj javnosti u trošenju javnih sredstava. Programsko budžetiranje je odraz sveukupnih kretanja u društvu, porasta nezaposlenosti i pada privredne aktivnosti, a odlukom o  budžetu opštine Negotin za iduću godinu je predviđeno nešto više od jedne milijarde 69 miliona dinara.  Obrazlažući ovaj dokument, Dimitrije Petrović, šef Odeljenja za budžet, finansije i LPA je istakao da je kod kreiranja opštinske kase akcenat dat infrastrukturnim ulaganjima, a jedna trećina budžeta namenjena je investicijama i daljem razvoju pojedinih oblasti lokalne zajednice. 

U strukturi prihoda, najveći su sopstveni i iznose 41,46% budžeta. Od poreza na zarade u 2015. godini očekuje se priliv od 253 miliona dinara, a od poreza na imovinu oko 280 miliona dinara. 

Iako uz zamerke opozicije da budžet nije kreiran na ekonomskim principima, većinom glasova odbornika, usvojena je odluka o visini i načinu trošenja opštinske kase u idućoj godini. I donošenje odluke o lokalnim komunalnim taksama pratila je kritika opozicionih stranaka, prema kojima je lokalna administracija predložila, najviše komunalne takse u okviru maksimalno propisanih vrednosti, ali je i ta odluka doneta sa 32 glasa većinske koalicije u Skupštini opštine Negotin koja ima 45 mandata. Na redovnom skupštinskom zasedanju, odbornici su usvojili i odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Negotin za 2014. godinu, što je u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu. Odbornici lokalnog parlamenta, između ostalog, usvojili su plan generalne regulacije za naselje Prahovo kao i Odluku o pristupanju izradi plana detaljne regulacije za formiranje zone za izgradnju objekata u funkciji poljoprivrede i komunalnih površina u delu katastarske opštine Negotin.  Na decembarskoj sednici, usvojeni su programi rada sa finansijskim planovima JKP "Badnjevo", JP za građevinsko zemljište, Narodne biblioteke "Dositej Novaković", Doma kulture "Stevan Mokranjac", Muzeja Krajine, Istorijskog arhiva, Turističke organizacije, Zavoda za urbanstičko planiranje i projektovanje, Centra za socijalni rad, Program poslovanja Javnog preduzeća za izgradnju i eksploataciju regionalnog vodosistema „Bogovina“ za 2015. godinu, a data je i saglasnost na odluku Nadzornog odbora JKP "Badnjevo" o usklađivanju odluke o utvrđivanju cenovnika grejanja sa zakonom o porezu na dodatu vrednost. Na poslednjoj ovogodišnjoj sednici SO Negotin, doneto je još desetak odluka i rešenja iz delokruga rada lokalne skupštine.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

00 # Dragana 29-12-2014 08:46
Al su ga opravili svaka im čast.Samo su pobrkali prihodnu i rashodnu stranu :)
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com