Od ukupno privremeno zatvorena 34 objekta u opštini Negotin u 2015. godini, u 10 slučajeva je to učinjeno zbog neprijavljivanja radnika, a zbog neevidentiranja prometa, zatvorena su 24 objekta.  I prva tri meseca nove poslovne godine obeležile su aktivnosti poreskih inspektora koji se na terenu i dalje susreću sa radom na crno i nepoštovanjem Zakona o fiskalnim kasama

Poreski inspektori Poreske uprave Filijale u Negotinu nastavljaju sa redovnim kontrolama i u ovoj godini, u šta se javnost mogla da uveri i na osnovu nekoliko, do sada, privremeno zatvorenih objekata koji su bili vidno obeleženi isticanjem Obaveštenja, stavljanjem jemstvenika i voska i pečaćenjem ulaza objekata. 

Kada je reč o prošloj kalendarskoj godini, efekti rada poreskih inspektora u Negotinu su zadovoljavajući, posebno ako se zna da Filijala PU ima pet inspektora zaduženih za rad u dve opštine Borskog upravnog okruga, u Negotinu i Kladovu. Prošle godine 55% ukupno sprovedenih kontrola odnosilo se na evidentiranje prometa i kontrolu provere radno pravnog statusa zaposlenih. Tačnije, reč je o 108 od ukupno izdatih 194 naloga za terensku kontrolu i izvršenih kontrola u 2015. godini. 

Najčešći prekršaji utvrđeni u kontrolama evidentiranja prometa su neevidentiranje prometa i neažurno vođenje propisane evidencije po Zakonu o fiskalnim kasama. U ovim kontrolama 48 ih je bilo sa nepravilnostima, odnosno 44 % od ukupno urađenih kontrola evidentiranja prometa. Inspektori  su naložili privremeno zatvaranje 34 objekta u opštini Negotin. U 10 slučajeva je to učinjeno zbog neprijavljivanja radnika, a zbog neevidentiranja prometa, privremeno su bila zatvorena 24 objekta.  

Prema rečima Dragane Blagojević, direktora Filijale PU u Negotinu,  neprijavljeni radnici zatečeni u kontrolama provere radno-pravnog statusa zaposlenih, zbog kojih su izrečene mere privremene zabrane obavljanja delatnosti, prijavljeni su nadležnim institucijama. 

Zanimljivo je da i pored sankcija propisanih zakonom ima poslodavaca koji i dalje angažuju radnike za rad na crno. Inspektori kažu da suzbijanju ovog prekršaja doprinos mogu da daju sami radnici, koji treba da prijave svako odstupanje i kršenje Zakona o radu. Međutim, mnogo je još uvek onih koji  prihvataju radno angažovanje bez potrebnih papira, jer samo tako mogu da dođu do kakve takve zarade i „zaposlenja“. 

Građani ovakve nepravilnosti mogu da prijave i anonimno preko online platforme. Prošle godine je PU prosleđeno 38 takvih prijava građana.  Prekršaji se, inače, sankcionišu podnošenjem Zahteva za učinjene prekršaje nadležnom sudu.  

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

11 # pirke 02-04-2016 19:23
Ukupno 34 objekta zatvoreno za godinu dana?!
Da hoće da rade svoj posao, mogli bi to za jedan dan toliko da pozatvaraju.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com