Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, generalni direktor kompanije „Rigoni di Asiago“, Andrea Rigoni i  prvi kooperanti - poljoprivredni proizvođači, potpisali su danas Ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, na području opštine Negotin. Reč je o početnim površinama, na 190 hektara. 

Andrea Rigoni, generalni direktor kompanije "Rigoni di Asiago"

Poljoprivreda je važan resurs ekonomskog oporavka Srbije, opštine Negotin posebno, s obzirom da je njeno najveće bogatstvo poljoprivredno zemljište kojim je obuhvaćeno 65% teritorije. Uslove za razvoj agrara i prerađivačke proizvodnje u Krajini prepoznalo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije u okviru dugoročne strategije razvoja ove oblasti, a posebno ugledna Kompanija "Rigoni di Asiago", jedan od najvećih proizvođača organskog voća. 

Negotin je prva sredina u Srbiji u koju Rigoni ulaže oko 30 miliona evra za zasnivanje organske proizvodnje, u prvoj fazi lešnika, a kasnije i drugog voća, sa namerom da proizvodnju proširi i na susedne opštine Borskog okruga. Iz sredstava godišnjeg zakupa procenjenog na oko 65 hiljada evra, 40 odsto slivaće se u budžet opštine Negotin. Ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini biće zaključeni sa 27 kooperanata na period od 20 godina. Prvi su na svečanosti u Negotinu, kojoj su prisustvovali privrednici iz oba timočka okruga ali i tim Bio Leske, koji će u ime italijanske Kompanije brinuti o ovom velikom poslu, ugovore potpisali kooperanti-poljoprivredni proizvođači iz Prahova, Samarinovca, Karbulova, Sikola i Brestovca. Kompanija "Rigoni di Asiago", osim u proizvodnju, investiraće u zalivne sisteme i u prerađivačke kapacitete.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

01 # Juga 15-01-2015 18:19
Nije loše pozdravljam sve što će da uposli malo više ovaj naš zapostavljeni i zaboravljeni kraj. Samo bi trebalo voditi računa da za plantaže lešnika koristimo i neke površine koje nisu pogodne za ratarstvo a dobre za lešnik imam primer u V.Jasikova.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
17 # Maki 13-01-2015 22:42
Osim 26000 eura/godišnje za bužet, ne kapiram kako je ovo velika razvojna šansa Negotina. Dali su državnu zemlju privatnoj kompaniji (koja svakako stoji zapuštena, što nije dobro samo po sebi) da razvija svoj privatan posao i pravi profit. Po meni, je sve čisto i legalno, samo ne vidim kako je razvitak te privatne kompanije ujedno i razvojna šansa za Negotin?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
16 # Streetlevel 14-01-2015 02:19
Ako sam dobro razumeo tekst, planiraju da prerađuju i pakuju lešnike i drugo voće ovde, tu bi već zaposlili desetine ljudi.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
02 # Mitar Mirić 15-01-2015 08:55
Lešnici se jednom zasade, i daju rod za 5-10 godina. Pohvalno je što će zaparložena zemlja biti korišćena. Međutim, sav profit ide gazdi, određeni deo ide u opštinski budžet što je veliki plus. Ali radna mesta niko nigde ne pominje, već planiraju. Tako su ovde do sad planirani vetro parkovi, industrijska zona, i svi drugi planovi. Iskustvo pokazuje da sem onoga što se konkretno zaključi, planovi ostaju samo priča. Tužno, ali istinito. I ne, ovo nije nedostatak optimizma. Ovo je realnost. Neću da živim u bajkama na televiziji i internetu dok se svi sele odavde. Da li ima neki plan kako da ljudi ostanu ovde? Ali realni, izvršni, i efektni?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
09 # Mitar Mirić 13-01-2015 18:22
Pozdravljam. Ima desetinu hektara lešnika zasađenih na Dušanovačkom brdu. Pozz
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com