Iz Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije je najavljeno da će NSZ u narednoj godini na raspolaganju imati 2 milijarde i osam stotina miliona dinara za programe zapošljavanja. Od sledeće godine svi nezaposleni koji bez posla ostaju kao tehnološki višak dobijaće veća podsticajna sredstva

 

Za programe zapošljavanja u Srbiji, NSZ će na raspolaganju imati iznos od skoro tri milijarde dinara, tačnije 2,8  milijardi. Za programe zapošljavanja osoba sa invaliditetom trebalo bi da bude opredeljeno, dodatnih, 550 miliona dinara.

I lokalne samouprave će imati svoj deo obaveza u ovoj oblasti, a u NSZ predviđaju da bi u 2017. godini, opštine i gradovi u Srbiji trebalo da izdvoje oko 700 miliona dinara za programe zapošljavanja.

Prema nedavno usvojenom Nacionalnom akcionom planu zapošljavanja za 2017. godinu predviđeni su i novi, unapređeni programi za ugrožene kategorije na tržištu rada, među kojima su i viškovi zaposlenih. Od sledeće godine svi nezaposleni koji bez posla ostaju kao tehnološki višak dobijaće veća podsticajna sredstva. Tehnološki viškovi koji se opredele za pokretanje sopstvenog posla moći će da konkurišu za 200.000 dinara, ali i da dobiju dodatna sredstva, ukoliko u roku od tri meseca dokažu da su deo otpremnine uložili u pokretanje sopstvenog posla“, najavili su iz NSZ. Prema nekim procenama tehnološkim viškovima u Srbiji biće proglašeno oko 53 hiljade ljudi. 

Za ostale kategorije nezaposlenih predviđeno je po 180.000 dinara za otpočinjanje sopstvenog posla. Prema navodima iz NSZ od 36.000 preduzeća i preduzetničkih radnji koliko ih je otvoreno u 2016. godini, oko 10 odsto njih, odnosno oko 3.600, osnovano je zahvaljujući direktnim podsticajima NSZ Srbije.

 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com