Budžet opštine Negotin za 2017. godinu projektovan je na 1.480.405.000 dinara. Prema obrazloženju Valentine Đuričić, šefa odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju, sredstva budžeta planirana su na iznos od 1.197.597.000 dinara, dok se 292.808.000 dinara očekuju iz ostalih izvora finansijskih budžetskih korisnika. Kako se čulo na sednici lokalnog parlamenta budžet je u načelu sličan ovogodišnjem, s tim što su veća sredstva izdvojena za razvoj poljoprivrede i sportsku infrastrukturu. Za kapitalne investicije predviđena su sredstva u visini od 291.750.000 dinara.

FOTO: 30. sednica SO Negotin, Predsedavajući

Najvažnije investicije su one iz oblasti komunalne infrastrukture, a to su: nastavak rekonstrukcije ulice Milinkove, Daničićeve, Jovana Čakširanovića, Branka Radičevića, Ike Kostića, Branka Perića od Branka Radičevića do Vere Radosavljević, ulica Braće Jugović, Dositejeve, Radeta Nedeljkovića za šta je predviđeno 50 miliona dinara, pa rekonstrukcija saobraćajnice u ulici Marka Oreškovića, Starine Novaka i Siniše Stankovića, vredna 45 miliona dinara, rekonstrukcija dečijeg igralipta sa sportskim terenima u naselju Borska (10 miliona)... Za izgradnju kišnog kanala od glavnog kolektora do melioracionog kanala i za izgradnju fekalne kanalazacije predviđeno je po 15 miliona,  za rekonstrukciju objekata na gradskom bazenu 17 miliona dinara, za izradu kaptaže za vodu u Slatini 1,9 miliona, izgradnju potpornog zida u Maloj Kamenici 4,2 miliona, zamenu stolarije i izgradnju mokrog čvora u domu kulture u Štubiku 1,57 miliona, za izradu projekta i rekonstrukciju vodovoda u Aleksandrovcu šest miliona i za kapitalno održavanje vodovoda u Urovici 14,1 milion dinara – istakla je za skupštinskom govornicom Đuričićeva obrazlažući tek deo planiranih investicionih radova u 2017.

FOTO: 30.sednica SO Negotin, Valentina Đuričić

Većinom glasova odbornika vladajuće koalicije koju čine stranke okupljene oko SNS i SPS sa 33 glasa usvojena je i odluka o budžetu, ali u okviru nje i kadrovski plan opštine Negotin, koga je u kratkim crtama obrazložila Nadežda Todorović, načelnica Opštinske uprave. Ovaj plan, istakla je, sastavni je deo Odluke o budžetu, koji su lokalne samouprave u obavezi da usvoje u skladu sa Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave. 

 

FOTO: 30.sednica SO Negotin, Nadežda Todorović

 

Odbornici su većinom glasova usvojili i odluku o lokalnim komunalnim taksama koja se, za razliku od ovogodišnje, znatno niža kod držanja sredstava za zabavu gde se utvrđuje na 10 dinara dnevno po aparatu, umesto 55, kako je to bilo do sada. Promenjena je i taksa kod korisnika koji delatnost obavljaju u više objekata, pa će ubuduće za isticanje firme za jedan objekat plaćati pun iznos komunalne takse, a za svaki naredni do pet poslovnih objekata u visini od 50 odsto od propisane takse. Oni koji imaju više od pet poslovnih objekata plaćaće komunalnu taksu u visini od 20 odsto za svaki naredni objekat. Novina je i lokalna komunalna taksa za zimske bašte u periodu od 1.novembra do kraja februara. 

Usvojena je i odluka o izmenama i dopunama odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom koja preciznije definiše šta treba da se priloži od dokumentacije uz zahtev za isključenje sa toplotnog sistema. Sa 31 glasom usvojen je i lokalni akcioni plan za unapređenje položaja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika po readmisiji i tražioca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa u opštini Negotin u periodu od 2017. do 2021. 

Javnom komunalnom preduzeću “Badnjevo” i Turističkoj organizaciji opštine Negotin date su saglasnosti na program poslovanja za narednu godinu, a JP za građevinsko zemljište na promenu pretežne delatnosti.

FOTO: 30.sednica SO Negotin, Siniša Čelojevic

Da su bili vredni i u kratkom roku usvojili sve predviđene tačke dnevnog reda, uz jednu dopunu koja se ticala izmena i dopuna plana generalne regulacije za naselje Negotin, pokazala je i 30.sednica Skupštine opštine, koja je za razliku od ranijih,  u diskusijama, imala i nekoliko konkretnih predloga. Tako je odbornik Vlaške stranke dr Siniša Čelojević uputio opštini primedbu da budžetom nije predvidela ni dinar za unapređenje informisanja nacionalnih manjina i osoba sa invaliditetom, a odbornik LDP Đorđe Trekelić uz opasku da su građani preopterećeni raznim nametima predložio da se kod lokalnih komunalnih taksi, ona za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila koja se plaća u godišnjem iznosu prema radnoj zapremini motora, detaljnije odredi i po godini proizvodnje. Ta odluka je, međutim, obrazložili su nadležni, definisana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

FOTO: 30.sednica SO Negotin, Kristijan Nikolić

Odbornik DS dr Kristijan Nikolić uputio je zamerku čelnicima lokalne samouprave upravo zbog dopune dnevnog reda. Budući da se ta tačka našla pred odbornicima zbog hitnosti, nije im ostavila dovoljno vremena da na nju dostave i predlože amandmane. Hitnost ove tačke dnevnog reda je odborniku Nikoliću uz komentar da je potpuno u pravu što kritikuje ovaj postupak vlasti, obrazložio i predsednik opštine Jovan Milovanović rekavši da će svoje amandmane moći da dostave tokom javne rasprave.

Odbornik dr Tihomir Milovanović raspravljajući o programu poslovanja i finansijskom planu JPK “Badnjevo” predložio je da se, budući da su investicioni radovi planirani u narednom petogodišnjem periodu, kao prioritet odredi uređenje gradskog bazena, te da se ima u vidu da veliki broj korisnika u letnjem periodu kojima je na bazenu neophodna i hladovina. 

FOTO: 30.sednica SO Negotin, Tihomir Milovanović

Na kraju sednice dr Milovanović je postavio nekoliko izuzetno zanimljivih odborničkih pitanja  podsetivši na trogodišnje v.d. stanje u Domu zdravlja.

-Ako Turistička organizacija koja ima petoro zaposlenih svake godine podnosi izveštaj o radu i mi njihovo poslovanje razmatramo, zašto to ne činimo za Dom zdravlja kod koga je lokalna samouprava pre tri godine preuzela osnivačka prava. Zašto onda nema pred odbornicima izveštaja od radu v.d. direktora Doma zdravlja, Upravnog i Nadzornog odbora – zapitao je dr Tihomir Milovanović i zatražio i odgovor i na pitanje o tome koliko je lokalna samouprava platila odštetu od ujeda pasa u 2016. kao i šta se čini po pitanju “parkiranja” havarisanih vozila u centru grada i u naselju Veljko Vlahović.

Predsednik opštine Jovan Milovanović odmah je odgovorio na zadnja dva Milovanovićeva odbornička pitanja rekavši da je na ime odštete za ujede pasa lokalna samouprava ove godine platila građanima preko 14 miliona dinara.

-Na godišnjem nivou ima osoba koji su ujedeni i do četiri puta – istakao je Milovanović i rekao i da je svestan da ova suma premašuje iznos kojim bi mogao da se izgradi azil, ali da će, nada se, i tu uskoro biti pomaka.

-Što se tiče ovih vozila ja sam više puta slao inspekciju da reaguje i moram da kažem da nisam zadovoljan radom inspekcije. Pre dva meseca iz dvorišta Opštinske uprave uklonjeno je više takvih vozila. U saradnji sa komunalnim preduzećem definisaćemo prostor za odlaganje takvih vozila – rekao je Milovanović.

FOTO: 30.sednica SO Negotin, Jovan Milovanović

Do kraja godine, istakao je dr med Ljubisav Božilović, predsednik SO Negotin zbog brojnih odluka koji moraju da se usklade sa postojećim zakonskim aktima, biće zakazana još jedna sednica lokalnog parlamenta. Ova 30. po redu, rekao je Božilović, novinarima da su odbornici vrlo efikasno radili.

-Zadovoljan sam radom odbornika. Zbog spleta okolnosti nismo budžet razmatrali do sada, ali je ova odluka ipak usvojena u zakonskom roku. Osim nje, kao značajnu bih izdvojio i odluku o lokalnim komunalnim taksama – rekao je predsednik negotinskog parlamenta.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

01 # velja komunista 22-12-2016 23:40
mi nemamo pojma sta oni tamo odlucuju,rade sta hoce
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
01 # Dragan 21-12-2016 21:20
Jel ste odvojili mozda za ulicnu rasvetu i puteve u MZ Badnjevo.I mi smo zitelji ove opstine.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
03 # Budzet 2017 21-12-2016 17:40
Poštovani,

1) Budzet za 2017-u predvidja deficit od 83.500.000 Din.
2) Budzet za 2015-u je bio manji za 17% od predvidjenog. Sredstva predvidjena za infrastrukturu preusmerena u rashode kao sto su kazne i penali koji su u 2015-oj iznosili oko 18.000.000 Din.
3) U 2016-oj će prihodna strana biti još manja nego 2015-e, tako da ćemo se ili zaduziti ili smanjiti rashode što znači da će opet trpeti gradjani.
4) 45 odbornika i niko da se upita zašto su prihodi sve manji i kako lokalna samouprava misli da se rashodi finansiraju osim novim zaduzivanjem?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
01 # Ja 21-12-2016 17:35
Kockarnice dnevno po aparatu 10din? Zato se oni bogate a poljoprivreda propada zajedno sa poljoprivrednicima . . .
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
10 # Robert 22-12-2016 17:36
Nisu kockarnice, već PC igraonice. Pročitajte malo, udubite se u materiju, pre nego što lupite.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com