Preduzeća sa poslovnim godišnjim prihodima od 20 do 300 miliona dinara, plaćaće mesečnu članarinu Privrednoj komori Srbije od samo 300 dinara. Dupla članarina važiće za sve one sa poslovnim prihodom od 300 do 600 miliona dinara. Reč je o predlogu koji je na sednici u prvoj polovini decembra usvojila Skupština PKS 

 

Prema predlogu Skupštine Privredne komore Srbije, oko 220.000 preduzetnika , novoosnovanih start ap firmi i još oko 70.000 mikro i malih preduzeća sa poslovnim prihodima do 20 miliona dinara biće oslobođeni plaćanja čanarine u PKS-u. Prema istom predlogu, preduzeća sa poslovnim godišnjim prihodima od 20 do 300 miliona dinara, mesečno će plaćati članarinu 300 dinara, dok će za one čiji je poslovni prihod od 300 do 600 miliona dinara ona iznositi 600 dinara mesečno.

Preduzeća sa godišnjim poslovnim prihodima od 600 do milijardu dinara, plaćaće mesečnu članarinu PKS-u od 20.000 dinara, a oni čiji je prihod do 2,5 milijardi izdvajaće 80.000 dinara mesečno.

Za velike kompanije koje ostvaruju prihod veći od 2,5 milijardi dinara, članarina će biti 185.000 dinara.

Dosadašnji obračun članarine po kome su firme mesečno izdvajale 0,19 odsto od bruto zarada zaposlenih pokazao se neodrživim, jer je predstavljao ogromno opterećnje za privredu, pa je zato dat predlog koji bi mogao da znači eventualna rasterećenja, navela je Skupštine PKS, u obrazloženju ovog predloga.

Zbog toga će se članarina Privrednoj komori Srbije, prema predloženim rešenjima, određivati prema ekonomskoj snazi kompanija, merenoj poslovnim prihodom po podacima iz poslednjeg objavljenog završnog računa.

Iz PKS su poručili da im je cilj da što manje opterećuju privredu i da u isto vreme obezbede efikasan rad jedinstvenog komorskog sistema Srbije koji će zastupati interse privrede uvažavajući i poštujući glas svakog privrednika.

Skupština PKS usvojila je pred kraj godine Plan rada za narednu kalendarsku, koji predviđa nastavak aktivnosti na izgradnji modernog komorskog sistema, podršku uvođenju dualnog obrazovanja, internacionalizaciju poslovanja kompanija i niz drugih aktivnosti kojima bi trebalo da se doprinese ekonomskom napretku Srbije. 

Inače, kao što smo već pisali na portalu ES (17. decembra), novi Zakon o privrednim komorama stupa na snagu 1. januara 2017. godine i već je izazvao podeljena mišljenja u javnosti.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com