Sudeći po brojnim stavkama koje donosi najvažnija opštinska odluka za funkcionisanje lokalne samouprave, Odluka o budžetu za 2017. godinu, ukupni prihodi i primanja, rashodi i izdaci, po svim izvorima finansiranja, iznose 1.480.405.000 dinara.  

 

Projekcija ukupnih prihoda i primanja, kao i ukupnih rashoda i izdataka predložena je do visine od 1.187.597.000 dinara, a projekcija sopstvenih i drugih prihoda i rashoda budžetskih korisnika iznosi 292.808.000 dinara. 

U načelu, ovogodišnji budžet sličan je prošlogodišnjem, s tim veća sredstva izdvojena za razvoj poljoprivrede i sportsku infrastrukturu, dok će za kapitalne investicije iz oblasti komunalne infrastrukture koja podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže, vodosnabdevanje, izgradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva, trgova, ulica i objekata čiji je korisnik opština Negotin, biti izdvojeno 291.750.000 dinara. 

U okviru predloženih prihoda i primanja izvorni prihodi očekuju se u iznosu od 446.860.000 dinara, odnosno 37,63 odsto, a najveće učešće ima porez na imovinu čije se ostvarenje od fizičkih i pravnih lica očekuje u iznosu od 210.000.000 dinara.Ustupljeni prihodi procenjeni su i očekuju se u iznosu od 385.537.000 dinara, odnosno 32,46 odsto od ukupnih prihoda, a najveće učešće ima porez na zarade zaposlenih u iznosu od 243.777.000 dinara istakla je prilikom obrazloženja ove odluke Valentina Đuričić, šef odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju. 

Za kapitalne investicije nadležni su planirali čak 291.750.000 dinara. Tu spadaju investicije iz oblasti  komunalne infrastrukture, kao što je izgradnja kanalizacione mreže, vodosnabdevanje, izgradnja i rekonstrukcija lokalnih puteva, trgova i ulica i rekonstrukcija objekata čiji je korisnik opština Negotin.

Među najvažnijima je rekonstrukcija Milinkove, Daničićeve, ulice Jovana Čakširanovića, Branka Radičevića, Ike Kostića, pa Branka Perića od Branka Radičevića do Vere Radosavljević, ulica Braće Jugović, Dositejeva i ulica Radeta Nedeljkovića. Za ove radove predviđena je suma od 50 miliona dinara. Inače, ovaj projekat je započet 2011. a njegov završetak planiran je za 2019. Budžetom je predviđeno da se za ove radove u 2018. uloži još 60 miliona, a u 2019. sto miliona dinara.

Među veće kapitalne investicije spadaju i rekonstrukcija saobraćajnice u ulici Marka Oreškovića, Starine Novaka i Siniše Stankovića, za koju će biti izdvojeno 45 miliona dinara i to polovina iz tekućih prihoda opštine Negotin, a polovina iz sredstava drugih nivoa vlasti. Po ovom modelu, pola-pola, finansiraće se i izgradnja kišnog kanala od glavnog kolektora do melioracionog kanala, vredna 15 miliona dinara.

Iz opštinske kase sa 10 miliona dinara finansiraće se rekonstrukcija dečijeg igrališta sa sportskim terenima u naselju Borska, sa 15 miliona dinara izgradnja fekalne kanalizacije u Negotinu sa kućnim priključcima, sa 17 miliona rekonstrukcija objekata na gradskom bazenu, sa 29,5 miliona dinara izrada tehničke dokumentacije projekta primenjenih hidrogeoloških istraživanja, elaborat o rezervama podzemnih voda, projekta održivog korišćenja podzemnih voda na izvorištu i projekta za dobijanje vodne dozvole. Planirana je i izgradnja rampe za osobe sa invaliditetom u zgradi Opštinske uprave, vredna milion dinara...

Sudeći po obimnom programu kapitalnih investicija 2017. biće radna i za krajinska sela u kojima će se finansirati mnogi projekti, poput izrade kaptaže za vodu u Slatini, vredne 1,9 miliona, izgradnje potpornog zida u Maloj Kamenici, za koji će biti izdvojeno 4,2 miliona, kapitalno održavanje vodovoda u Urovici u ukupnoj visini od oko 14,2 miliona dinara... Planirana je i rekonstrukcija krova na zgradi Doma kulture u Jabukovcu, za koju bi iz opštinske kase trebalo da bude plaćeno 2,6 miliona dinara, zamena stolarije i izgradnja mokrog čvora u domu kulture u Štubiku koja će biti finansirana sa 1,57 miliona, izrada projekta i rekonstrukcija vodovoda u Aleksandrovcu, vredni šest miliona dinara...

Ambiciozne planove ulaganja u infrastrukturu, škole, brojne projekte koji su planirani, moraće po svemu sudeći da prati i određena dinamika “punjenja” budžeta koji zavisi pre svega od poreza na dohodak, od kojih u najvećem delu poreza na zarade, ali i od poreza na imovinu, zbog čije su visine sve glasniji brojni poreski obveznici i transfera koji se očekuju od republike. Početkom decembra, odbornici su usvojili novu prosečnu cenu kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2017. o čemu će ES portal detaljnije pisati u nekom od svojih narednih tekstova.

Prihodi, primanja i preneta sredstva iz predhodnog perioda, navodi se u Odluci o budžetu za 2017.godinu, iznose 1.480.405.000 dinara. Po planu za ovu godinu, nadležni očekuju 1.086.597.000 dinara prihoda i primanja od prodaje nefinansijske imovine. Samo na ime poreza očekuje se da se u opštinsku kasu slije 712.577.000 dinara, od čega je 307.827.000 od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke, gde najveći udeo ima porez na zarade u visini od 243.777.000 dinara. Takođe, planiran je i priliv od 255 miliona dinara na ime poreza na imovinu, zatim 79.750.000 dinara na ime poreza na dobra i usluge, kao i 70 miliona na ime drugih poreza u šta spada komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru.

Što se transfernih prihoda tiče, oni su planirani u iznosu od 250.069.595 dinara i isti su kao u 2016. godini. Lokalna samouprava je planirala da na ime primanja po osnovu otplate kredita i prodaje finansijske imovine ostvari sredstva u visini od milion dinara, kao i da sto miliona dinara obezbedi iz kredita kod poslovnih banaka. Što se, pak, rashodnog dela tiče, odnosno rashoda i izdataka, oni su balansirani u iznosu od 1.187.597.000 dinara. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

11 # dejan 26-01-2017 11:21
Jel pita neko gde odlazi kanalizacija i da li se uopšte preciscava?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
00 # velja komunista 02-02-2017 01:47
bolje da ne znas
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com