Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), realizaciju svojih programa kojima je obuhvaćena i opština Negotin nastavlja već u ponedeljak, 6. februara, i to obukom  za povrtare. U dosadašnjem periodu predavanja su organizovana za ratare, voćare i vlasnike poljoprivredne mehanizacije

 

Još jednu u nizu obuka za poljoprivrednike opštine Negotin, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom za Borski okrug, zakazala je za ponedeljak, 6. februar. Ovoga puta predavanja su namenjena povrtarima, koji su na red došli posle ratara, voćara i vlasnika poljoprivredne mehanizacije.

Osnovna tema seminara biće adaptacija povrtarske proizvodnje na klimatske promene, na otvorenom polju i u plastenicima. Osim nosećeg, povrtari će biti u prilici da čuju i predavanje o tome šta se promenilo u povrtarskoj kulturi u poslednjem veku, pod uticajem klime, od kolikog je značaja navodnjavanje i đubrenje u povrtarstvu, a biće reči i o mogućnostima za povećanje ekonomske isplativosti gajenja povrća. 

Jednodnevni seminar za povrtare je deo programa edukacije poljoprivrednih proizvođača koji finansira Evropska unija pod nazivom „Pomoć EU poplavljenim područjima u Srbiji“, a iz pretpristupnih fondova IPA 2014. Naredni trening planiran je za stočare i održaće se krajem februara ili početkom marta 2017.godine. 

Kada je reč o opštini Negotin, do sada je pomoć u vidu poljoprivrednih paketa dobilo više od 250 proizvođača, a ukupna sredstva, do sada izdvojena za negotinsku opštinu, premašuju iznos od 56 000 evra. U decembru 2016. godine FAO je organizovao prijavljivanje za drugi krug pomoći za poljoprivrednike koji se nisu prijavili i nisu dobili pomoć tokom 2016. godine, tako da će u prvom kvartalu 2017.godine pomoć EU dobiti još oko 130 poljoprivrednih domaćinstava sa teritorije opštine Negotin.   

Predavanje za krajinske povrtare, u ponedeljak 6. februara, od 10 sati, biće organizovano u “Hajduk Veljkovom raju“ u Negotinu.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com