Po programu  samozapošljavanja  u 2016. godini u opštini Negotin  15 lica je pokrenulo sopstveni biznis uz dodelu subvencije za samozapošljavanje. Devet lica je dobilo subvenciju po republičkom Javnom pozivu NSZ, a šest lica po Javnom pozivu za dodelu subvencije za samozapošljavanje, koji  je objavila Opštinska Uprava Negotin po programu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja – LAPZ

 

Prema zvaničnoj informaciji koja je portalu ES prosleđena pre desetak dana iz Filijale NSZ u Boru,  po programu  samozapošljavanja  u 2016. godini, u opštini Negotin, 15 lica je pokrenulo sopstveni biznis uz dodelu subvencije za samozapošljavanje. Devet lica je dobilo subvenciju od po 180.000 dinara, dok je šest lica dobilo subvenciju od po 160.000 dinara i to po Javnom pozivu za dodelu subvencije za samozapošljavanje, koji  je objavila Opštinska Uprava Negotin, po programu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja – LAPZ. 

Prema objašnjenju iz borske Filijale, na konkurs po republičkom Javnom pozivu NSZ za subvencije za samozapošljavanje za 2016. godinu, u Opštini Negotin odobrena su sredstva za samozapošljavanje za 10 lica. Ugovor je zaključen, ali sa 9 nezaposlenih osoba sa evidencije NSZ jer je u međuvremenu jedan kandidat odustao. 

S obzirom da iz Filijale nismo dobili tražena imena lica koja su dobila subvencije, to smo učinili sami, javnim uvidom, s obzirom da su spiskovi istaknuti na oglasnoj tabli u Ispostavi NSZ u Negotinu. Po rang listi sačinjenoj sa imenima onih koji su konkurisali za sredstva po republičkom Javnom pozivu NSZ, pravo na subvencije u opštini Negotin, u visini od 180 hiljada dinara, ostvarili su: 

Selena Ivanović, Aleksandar Kazimirović, Srba Ristić, Nataša Đurašinović, Vanja Raduljesković, Dragan Gogošević, Jugoslav Cojić, Ljubiša Dobrić i Zoran Munćan.  Iako je još jedno ime navedeno na spisku, treba naglasiti da je reč o kandidatu sa kojim nije zaključen ugovor o republičkoj subvenciji za samozapošljavanje, a do te informacije smo stigli upravo vodeći prepisku sa nadležnom Filijalom NSZ u Boru.

Poslovi koje obavljaju lica sa kojima je zaključen ugovor o samozapošljavanju su razni, pa su tako počev od knjigovodstvenih, na spisku  građevinsko fasaderske i instalacione i usluge preseljenja, štamparije, postavljanja podnih i zidnih obloga i proizvodnje ćumura, do otvaranja jednog autoservisa. 

Po Javnom pozivu po Lokanom planu za zapošljavanje Opštine Negotin,  podneto je 9 zahteva, ali su sredstva u ukupnom iznosu od 960.000,00 dinara, odobrena za samo šest lica. Svako od njih dobilo je po 160.000 dinara po programu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja – LAPZ, a to su:  Mika Fasuljević, Kristina Nikić, Jelena Oluić, Vladimir Videnović, Miša Mijucić i Snežana Stojanović. 

Ugovori o samozapošljavanju zaključeni su za poslove u turističkoj agenciji, opančarsko-obućarskoj i voskarskoj radnji, stomatološkoj ordinacijia, štampariji i za kopanje bunara.

Kao što smo već pisali u jučerašnjem tekstu pod nazivom: „Planirana 21 subvencija za samozapošljavanje nezaposlenih Krajinaca“, prema Lokalnom akcionom planu zapošljavanja opštine Negotin za 2017. godinu, koji je nedavno dobio zeleno svetlo odbornika u Skupštini, ove godine biće obezbeđene subvencije za samozapošljavanje za 21 nezaposleno lice sa evidencije NSZ. U odnosu na prošlu, 2016. godinu, ovom merom, kao delom aktivne politike zapošljavanja, biće obuhvaćen nešto veći broj nezaposlenih. U budžetu Opštine Negotin za ovu godinu izdvojeno je 2 miliona dinara, a očekivana sredstva Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iznose 1,8 miliona dinara, tako da je  za finansiranje ove mere planirano 3,8 miliona dinara. 

Sutra čitajte:  Nacionalna služba za zapošljavanje upravo objavila 11 javnih poziva i konkursa za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja u 2017. godini. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com