Poljoprivredni proizvođači tokom ove i naredne godine više nemaju obavezu da obnove registraciju gazdinstava, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. U opštini Negotin je, inače, registrovano oko 2.500 gazdinstava.

 

Ukoliko nije došlo do promene podataka upisanih u okviru nekog poljoprivrednog gazdinstva, poljoprivrednici već upisani u Registar, više nemaju obavezu obnove registracije i podnošenja propisanih obrazaca. Ukoliko, međutim, do promene dođe, oni su dužni da izmenjene podatke dostave nadležnoj područnoj filijali Uprave za trezor Ministarstva finansija i to u roku od 30 dana od dana nastanka promene.

Poljoprivrednici koji se u Registar poljoprivrednih gazdinstava upisuju prvi put mogu to učiniti tokom cele godine kod područne filijale Uprave za trezor. Svi podjednako ostvaruju pravo na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine se odlučilo na ovaj korak kako bi poljoprivrednicima olakšali put do ostvarivanja subvencija kroz smanjenje nepotrebne birokratije”, ističe Dragan Radosavljević, savetodavac za stočarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručlnoj službi Negotin.

U opštini Negotin registrovano je oko 2.500 gazdinstava. Ako se uzme u obzir da je u Borskom okrugu u četiri opštine skoro 6.000 gazdinstava, najviše ih je na teritoriji opštine Negotin. Sledi Bor sa nešto više od 1.500, pa Majdanpek i Kladovo koji u proseku imaju do 800 gazdinstava. 

Iako je registacija poljoprivrednog gazdinstva u neku ruku i uslov za ostvarivanje subvencija i mnogih posticajnih mera, stiče se utisak da se broj gazdinstava smanjuje, što i ne čudi, imajući u vidu starosnu strukturu prosečnog srpskog poljoprivrednog proizvođača. U prilog tome govori i činjenica da se samo na teritoriji opštine Negotin od 105.000 hektara obradive površine, obrađuje tek polovina. 

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com