Program stručne prakse je namenjen nezaposlenim licima bez radnog iskustva u struci sa najmanje srednjim obrazovanjem koja praktična znanja i veštine stiču kod poslodavaca u oblasti privatnog sektora. Za ovaj program aktivne politike zapošljavanja iz  budžeta Opštine u 2017. godini je obezbeđeno milion dinara

Uz Program subvencija za samozapošljavanje kao druga mera aktivne politike zapošljavanja, usmerena ka unapređenju zaposlenosti, jeste Program stručne prakse kod privatnog poslodavca. Pod ovim Programom se  podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenih lica za samostalan rad u struci za koje je stečeno odgovarajuće obrazovanje – kvalifikacija, bez zasnivanja radnog odnosa. 

Program stručne prakse traje 6 meseci, osim u slučaju kada se sprovodi i traje u skladu sa opštim odnosno posebnim zakonom u cilju polaganja stručnog ispita, a najduže 12 meseci.

Ovaj Program je namenjen nezaposlenim licima bez radnog iskustva u struci sa najmanje srednjim obrazovanjem koja praktična znanja i veštine stiču kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru.

Tokom trajanja stručne prakse, u skladu sa ugovorom, Nacionalna služba isplaćuje novčanu pomoć i troškove prevoza licima obuhvaćenim ovim programom, kao i troškove osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti u skladu sa zakonom.

Novčana pomoć i troškovi prevoza i osiguranja

U skladu sa ugovorom Nacionalna služba za zapošljavanje, licima na stručnoj praksi, isplaćuje novčanu pomoć i troškove prevoza, mesečno u sledećim iznosima:

- 16000,00 dinara za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem;

- 14000,00 dinara za lica sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem;

- 12000,00 dinara za lica sa srednjim obrazovanjem.

Prema ugovoru, tokom trajanja stručne prakse, NSZ isplaćuje i troškove osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti u skladu sa zakonom.

Budžetom Opštine Negotin za 2017. godinu, kao raspoloživa sredstva za realizaciju Programa stručne prakse kod privatnog poslodavca, izdvojeno je milion dinara. Time će, kako kažu kreatori Lokalnog akcionog plana zapošljavanja opštine Negotin za tekuću godinu, u okviru ovog Programa biti angažovano najmanje devet nezaposlenih lica sa evidencije NSZ.

Program stručne prakse po odobrenim zahtevima sprovešće Nacionalna služba za zapošljavanje posle uplate sredstava iz budžeta jedinice lokalne samouprave.

Na sajtu NSZ, javni poziv za realizaciju Programa stručne prakse u 2017. godini otvoren je 7. februara, a trajaće do utroška raspoloživih sredstava izdvojenih za ovu namenu i to najkasnije do 30. novembra 2017. godine.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com