Poljoprivredna savetodavna i stručna služba za Borski okrug u Negotinu, Poljoprivredna zadruga Prahovo i NS seme, organizovali su predavanje na temu „Proizvodnja pšenice“. Predavači su bili ugledni naučni radnici, akademik profesor dr Srbislav Denčić i prof. dr Radivoje Jevtić

 

Negotin je juče ugostio dvojicu poznatih naučnih radnika sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, koji su održali predavanja u vezi sa unapređenjem proizvodnje pšenice. 

Profesor dr Srbislav Denčić, naučni savetnik Odeljenja za strna žita novosadskog Instituta, autor je ili koautor 32 sorte pšenice priznate u inostantstvu i 100 sorti pšenice, tritikalea i durum pšenice priznatih u našoj zemlji. Samostalno ili kao koautor sa drugim naučnim radnicima publikovao je više od 330 naučnostručnih radova. Profesor Denčić, autor tri poglavlja u međunarodnim monografijama je istaknuti naučni radnik iz oblasti genetike, varijabilnosti i nasleđivanja važnih agronomskih, fizioloških, morfoloških i biohemijskih svojstava kod pšenice, kao i u oplemenjivanju novih sorti pšenice i tritikalea. Vodio je program oplemenjivanja pšenice i banke gena u Institutu i držao nastavu na postdiplomskim studijama na predmetu Oplemenjivanje bilјaka na Polјoprivrednom fakultetu i povremeno na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu na grupi Oplemenjivanje organizama. U zvanje naučnog savetnika izabran je 1998. godine, a za redovnog profesora genetike na državnom Agrarnom univerzitetu u Hersonu (Ukrajina) 2008. godine, gde i danas predaje predmet Genetika.

Profesor Srbislav Denčić je bio rukovodilac jednog međunarodnog i nekoliko domaćih nučnih projekata, član ECPGR (Evropski kooperativni program za genetske resurse), upravnik Zavoda za strna žita u Institutu i predsednik Naučnog veća Instituta. Od 2013. vrši funkciju koordinatora za nauku i mentorstvo u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u okviru koje drži kurs za mlade istraživače pod nazivom „Nauka, mentorstvo i javno govorenje“.

U 2004. godini prof. dr Srbislav Denčić je izabran za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i Akademije inženjerskih nauka Srbije, a 2013. godine je izabran za redovnog člana VANU.

Na osnovu svojih istraživanja daje veliki doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje, kroz svoje viđenje aktuelnog stanja i mera za unapređenje proizvodnje pšenice. 

Na istu temu govorio je i njegov kolega dr Radivoje M. Jevtić, naučni savetnik za naučnu oblast Biotehničke nauke, koji je svoju naučnu karijeru gradio na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, počev od asistenta u naučnom radu do mesta na kome se danas nalazi. Dr Jevtić je koautor 44 sorte ozime i 11 sorti jare pšenice, jedne sorte ozimog i četiri sorte jarog ječma. Samostalno ili kao prvi autor objavio je 88 naučnostručnih radova, dok je kao koautor objavio 197 naučnostručnih radova.

Dvojica vrhunskih poljoprivrednih stručnjaka govorili su na tribini u Negotinu o mogućnostima uspešnije proizvodnje pšenice po kojoj je Negotinska Krajina nekada prednjačila u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

Poljoprivredni stručnjaci iz negotinske PSSS i učesnici skupa smatraju da su ovakva predavanja koja su održala dvojica eminentnih naučnih radnika veoma značajna i da koriste poljoprivrednim proizvođačima kako bi sagledali svoje mesto u društvu proizvođača ove ratarske kulture. 

Pšenica – uz kukuruz i dalje najzastupljenija kultura u istočnoj Srbiji 

Iako se u odnosu na ukupne obradive površine na području četiri opštine Borskog upravnog okruga, obrađuje samo 45 %, što znači da je veći deo zaparložen i nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje, pšenica je uz kukuruz i dalje vodeća ratarska kultura u našem kraju. Prema rečima naših stručnjaka za ratarstvo iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Negotinu, na prostoru Borskog okruga je, za razliku od jare, veoma zastupljena proizvodnja pšenice kao ozime kulture.

Prošle godine u jesenjoj setvi je svim ozimim usevima posejano 25 000 hektara, od toga ozimom pšenicom najviše - 18 500 ha,  a na  preostalim površinama, ječam, uljana repica i drugi ozimi usevi. U optimalnom roku posejano je svega 15 - 20% ozimih useva, a sve ostalo je posejano do kraja novembra 2016. godine. 

Pšenica, posejana u optimalnom roku, koja je u fazi bokorenja ušla u zimsko mirovanje je u dobrom stanju, za razliku od ozimih useva koji su u zimsko mirovanje ušli sa neobrazovanim čvorom bokora i pretrpeli su posledice od izmrzavanja. Od aktuelnih radova preporučuje se prihrana azotnim đubrivima i to u dva navrata.

Prema rečima savetodavca za ratarstvo u PSSS Negotin, Vladice Stefanović, pšenica je uz kukuruz vodeća ratarska kultura u Krajini i ove godine je zastupljena na 10 350 hektara. Prosečan rod pšenice u našem kraju se uglavnom ustalio i kreće oko 5 tona po hektaru.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

12 # velja komunista 23-02-2017 13:41
ukinuti poljoprivredu,otvatati menjačnice,da imamo gde da zamenimo evrove,kafiće,noćne klubove i kladionice!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com