Prema zvaničnom sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, u toku je  više javnih poziva za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja. Naime, za ukupno 11 mera koliko ih je predviđeno u 2017. godini,  Vlada Srbije je obezbedila 3 milijarde i 300 miliona dinara, od kojih 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Deo sredstava obezbeđuju i lokalne samouprave, a negotinska, kao što smo već pisali o tome, 3 miliona dinara

 

Kako do posla? Da li ga i gde ima kao i nade da se do posla dođe? Veoma česta pitanja koja tište armiju nezaposlenih ljudi u Srbiji, a posebno one koji na svaka tri meseca taj status „overavaju“ upisom i pečatom u „evidencioni karton tražioca zaposlenja“, u matičnoj ispostavi ili filijali NSZ u mestu prebivališta. Mnoga od tih lica novu šansu za zaposlenje potražiće u upravo otvorenim javnim pozivima i konkursima Nacionalne službe za zapošljanje. U toku je javni poziv za realizaciju Programa stručne prakse u 2017. godini,  javni konkurs za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima i javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom. 

Istoga dana kada i već navedeni, sedmog februara, objavljeni su i javni pozivi za realizaciju programa sticanja praktičnih znanja u 2017. godini za viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih NSZ duže od 18 meseci i javni poziv za realizaciju programa sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica u 2017. godini. 

Pod istim datumom se vodi i javni poziv za učešće u finansiranju programa obuke na zahtev poslodavca u 2017. godini.

Konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova – rok za prijave 10. mart

Najkraći rok za prijavljivanje imaju poslodavci koji žele da organizuju javne radove za nezaposlene ili osobe sa invaliditetom, reč je o 10. martu, nešto duži lica zainteresovana za subvencije za samozapošljavanje, rok je 10. april, dok je za sve ostale konkurse rok za prijavu 30. novembar ove godine.

Poziv za organizovanje javnih radova sastoji se iz dva dela: za zapošljavanje lica sa evidencije NSZ i za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Naknada koju dobijaju angažovana lica ostaje na nivou prošlogodišnje, odnosno 18 000 dinara. Novinu predstavlja mogućnost angažovanja osoba sa invaliditetom u oblasti kulturne delatnosti, ali i odredba prema kojoj 70 odsto nezaposlenih lica koji će biti angažovani na javnim radovima moraju da budu iz kategorije teže zapošljivih osoba, odnosno korisnici novčane socijalne pomoći, Romi, nekvalifikovana lica, viškovi, mladi do 30 godina, koji su na evidenciji duže od godinu dana, deca palih boraca i deca bez roditeljskog staranja. Poslodavcima je za prijavljivanje na javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom i teže zapošljiva lica, ostavljen najkraći rok koji, da podvučemo, ističe, 10. marta.  

Subvencije za samozapošljavanje – prijave do 10. aprila

U odnosu na datum kada je raspisan, sedmi februar, skoro dva meseca, do 10. aprila, trajaće mogućnost prijavljivanja nezaposlenih lica za subvencije za samozapošljavanje. Nezaposlena lica koja su prošla obuku mogu da dobiju subvencije od 180 000 dinara. Lica koja su proglašena tehnološkim viškom mogu da dobiju 200 000, a osobe sa invaliditetom – 220 hiljada dinara, uz uslov da prethodno prođu i odgovarajuću obuku. U slučaju da dobiju subvenciju u obavezi su da redovno izmiruju obaveze za socijalno osiguranje, najmanje 12 meseci, navodi se u uslovima ovih konkursa. 

Paralelno sa konkursima o kojima smo u ovom tekstu dali bliža objašnjenja, ukazujemo još jednom na podatak da je NSZ raspisala još devet konkursa u okviru mera aktivne politike zapošljavanja u 2017. Reč je o konkursima za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih osoba, osoba sa invaliditetom, refundiranje zarada osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva, podršku njihovom zapošljavanju pod posebnim uslovima, kao i za realizaciju stručne prakse, sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, za viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlena lica i obuke na zahtev poslodavca. 

U opštini Negotin je na kraju prošle godine ( tačnije, na kraju novembra 2016), stopa strukture dugoročno nezaposlenih – teže zapošljive grupe bila sledeća: lica bez kvalifikacija 47,66%, mladi do 30 godina – 13,96%, stariji od 50 godina – 38,01 %, osobe sa invaliditetom – OSI – 1,68% i Romi – 2,24 %. 

Inače, bez zaposlenja kraj prošle 2016. godine, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Negotinu, dočekalo je 2 492 lica, a broj nezaposlenih na početku 2017. godine je u odnosu na početak prošle bio manji za 1,2 odsto.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

07 # velja komunista 24-02-2017 13:12
jedina i prava sansa im je da postanu članovovi,ali ne biblioteke
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com