Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) donirala je krajinskim poljoprivrednicima 24 tone đubriva i 500 kilograma semena deteline i lucerke, a prošle nedelje i 64 džaka kukuruza. Vrednost donacije je preko 1,4 miliona dinara.

Seme deteline i lucerke, po 20 kilograma, dobilo je 28 poljoprivrednika. Njima, ali i poljoprivrednicima kojima su prošle nedelje uručena po dva džaka semena kukuruza uručeno je i po 400 kilograma đubriva.

Reč je o donaciji koju Evropska unija finansira u okviru programa „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“, a iz pretpristupnih fondova IPA 2014.

U opštini Negotin, u toku prošle godine, pomoć u vidu poljoprivrednih paketa dobilo je 313 poljoprivrednika, a ukupna sredstva, izdvojena za opštinu Negotin iznosila su preko 56.000 evra. U 2017.godini, programom pomoći će biti obuhvaćena gazdinstva koja nisu primila pakete pomoći do sada”, kaže Dejan Stefanović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj savetodavnoj službi Negotin i član Opštinskog veća.

Ovogodišnjim programom pomoći gazdinstvima čija su imanja stradala 2014. u poplavama ili ledolomu 2014.godine, obuhvaćena su 122 poljoprivrednika. Ovo je nastavak programa kojim Evropska unija, uz saradnju sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i lokalnom samoupravom opštine Negotin pomaže poljoprivrednicima, a tim programom je ukupno obuhvaćeno 435 poljoprivrednika.

Aktuelnom raspodelom semena za prolećnu setvu i đubriva obuhvaćeno je 60 poljoprivrednika, pri čemu će svaki poljoprivrednik dobiti po 400 kg đubriva i seme za setvu jednog hektara površine. Ukupna vrednost isporučenih semena i đubriva za opštinu Negotin iznosi preko 1,4 miliona dinara”, ističe Stefanović.

U narednom periodu očekuje se i isporuka stočne hrane za 62 poljoprivrednika, pa svako od njih dobiće po 320 kg koncentrata stočne hrane.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

01 # neko ko je otišao 13-03-2017 09:56
Dokle se stiglo!!!! Organizacija koja pomaže najnerazvienije delove Afrike i Azije mora u Srbiji da pomaže poljoprivrednicima! Gde su Zadruge, gde je država (znam da je nema, samo retoričko pitanje), šta je ovo????
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com