Kako se Negotin uključuje u lanac organske proizvodnje u Srbiji
Autor Jovanka StanojevićDa li će Negotinska Krajina u godinama koje dolaze, osim po vinu, postati prepoznatljiva i po organskoj hrani?
U opštini Negotin od pre nekoliko godina ozbiljno se razmišlja o organskoj proizvodnji. Tako je još 2012. godine registrovano Udruženje Centar za organsku proizvodnju, a godinu dana kasnije otvoreno je i Odeljenje Fakulteta ekološke poljoprivrede Educons Univerziteta iz Sremske Kamenice, koje radi pri Poljoprivrednoj školi sa domom učenika "Rajko Bosnić" na Bukovu kod Negotina. Zahvaljujući tome u Negotinu se školuju budući stručnjaci, inženjeri poljoprivrede, koji će se baviti proizvodnjom zdravstveno bezbedne hrane. Inače, svi programi Educons univerziteta su akreditovani i licencirani i studentima pružaju najaktuelnija evropska znanja po visokim standardima.
Nakon potpisivanja ugovora o zakupu 190 ha poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i italijanska kompanija "Rigoni di Asiago", označili su skori početak konkretne realizacije investicije u organsku proizvodnju lešnika, na području opštine Negotin.
Više o značaju ove investicije i organskoj proizvodnji čitajte u najnovijem izdanju Informativnog lista Negotinske Krajine EastSide. Uskoro!