Udruženje kupinara Istočne Srbije – UKIS se samo dva dana posle održanog skupa i sabora malinara i kupinara iz cele Srbije u Ivanjici oglasilo Saopštenjem u kome se navodi da su noseće teme sastanka bile: problematika cene kupine i maline u prošloj i predstojećoj sezoni, odnos države i nadležnih ministarstava prema proizvođačima, monopol i niske otkupne cene, zahtev državi da se kupina i malina proglase strateškim proizvodima i neosnovane tvrdnje o hiper produkciji kupine i maline u Srbiji

 

Već nekoliko dana na portalu ES bavimo se temom vezanom za probleme kupinara i malinara u Srbiji. Zašto? Zato što verujemo da je veoma važno da se na ukazane muke reaguje, a ponuđena iskustva u cilju preduzimanja određenih mera bar razmotre, ako ništa drugo. Makar i iz pristojnosti! U ovom slučaju proizvođači od države traže minimum, ali ona po starom dobrom scenariju ne haje mnogo za upućene SOS signale i reaguje po sistemu ko u klin ko u ploču. Za takav zaključak je dovoljno iščitati Saopštenje za javnost koje su krajinski kupinari uključeni u Udruženje UKIS dostavili našem portalu. 

Mi očigledno nemamo problem sa tim da saslušamo i prenesemo dosledno reči proizvođača (naravno, ne samo njihove već svih onih koji imaju šta da poruče i kažu) koje u ovom slučaju nisu zabeležili mikrofoni medija, prisutnih nedavno na Saboru u Ivanjici. To je po autoru ovih desetak rečenica uvoda u saopštenje još jedna, više nego očigledna, ilustracija da mediji najčešće ne rade u interesu javnosti iako se svi, kada se traže sredstva za finansiranje, kunu u opredeljenje da im je javni interes od presudnog značaja i motiv rada. 

Dakle, šta nismo čuli, u narednim redovima, kroz Saopštenje Udruženja kupinara Istočne Srbije – UKIS, koje se oglasilo samo dva dana posle održanog skupa i sabora malinara i kupinara iz cele Srbije u Ivanjici.

Među predstavnicima 37 udruženja iz 32 grada u Srbiji koliko ih je prisustvovalo skupu u Ivanjici bili su i članovi UKIS-a. 

Noseće teme sastanka su bile problematika cene kupine i maline u prošloj i predstojećoj sezoni, odnos države i nadležnih ministarstava prema proizvođačima, monopol i niske otkupne cene, zahtev državi da se kupina i malina proglase strateškim proizvodima i hiper produkcija kupine i maline u Srbiji.

Na skup su uredno pozvani i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i trgovine, ali se oni nisu odazvali pozivu. Uprkos tome sastanak je održan i tokom Sabora u Ivanjici doneti su jednoglasni zaključci:

- Da se država i nadležna ministarstva moraju da uključe u rešavanje problema cene kupine i maline, te da će u suprotnom, proizvođači sa teritorije cele Srbije krenuti u proteste, koji će trajati sve dok se problemi ne reše.  

- Što se tiče takozvane hiper produkcije kupine i maline, iznet je niz činjenica koje jasno dokazuju da hiper produkcija uopšte ne postoji i da te lažne glasine iznose hladnjačari kako bi svake sezone umanjili cenu proizvoda i otkupljivali ih po mizernim i smešno niskim cenama“.

UKIS navodi i činjenice koje po njima dokazuju da nema hiper produkcije ovog voća, sledećim rečima. „Svake godine se ugasi ili nestane po nekoliko sela u Srbiji, tako da se kupina i malina ne mogu proizvoditi same od sebe. Još jedna bitna činjenica je da je broj stanovnika na selu svake godine umanjen za nekoliko hiljada tako da takozvanu hiper produkciju nema ko da proizvede.

Na Saboru se među svim učesnicima videlo jedinstvo, koje je rezultiralo donošenjem jednoglasnih odluka vezano za dalju sudbinu kupinarstva i malinarstva u Srbiji.“ 

Ministar poljoprivrede, koji nije ni bio na Saboru u Ivanjici je nedugo zatim objavio da će za vrlo kratko vreme oformiti radnu grupu i krenuti sa rešavanjem naznačenih problema proizvođača malina i kupina. 

„To je najavljeno na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede održanom sa proizvođačima i hladnjačarima, a po informacijama koje se čuju svi su članovi stranaka u vlasti, pa čak i skupštinskih odbora kao pripadnici vladajuće koalicije. To je izazvalo reagovanje Asocijacije poljoprivrednih proizvođača „Malinari Srbije“ i Udruženja kupinara Istočne Srbije-UKIS, čiji su članovi ogorčeni jer ih baš niko iz resornog ministarstva nije udostojio poziva na taj sastanak u cilju formiranja, tzv. radne grupe.  Zbog toga smo mi iz UKIS-a i izdali saopštenje za javnost kako bi svi bili upoznati sa zaključcima kako sa pomenutog skupa u Ivanjici tako i o toku „svesrdne pomoći države“ svima nama - proizvođačima sitnog voća, koje ima perspektivu, ali očigledno ne i organizovanu brigu da nam se pomogne u strateški važnoj proizvodnji“, kaže za portal East Side Goran Stančić, predsednik Udruženja, koga smo zamolili za dodatna objašnjenja. 

U međuvremenu stigle su nam još neke informacije koje ukazuju na nedoslednosti i nedostatak organizovanog pristupa sa nivoa države rešavanju problema na koje ukazuju malinari i kupinari. Naime, članovi Asocijacije „Malinari Srbije“ su zbunjeni jer kruži priča da je radna grupa za rešavanje problema već u formiranju i svoju nameru učešća u njoj prijavljuju Udruženju kupinara Istočne Srbije sa sedištem u Negotinu koje, kako kaže njegov predsednik, Goran Stančić, nema mandat da se time bavi.

 

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

01 # neko ko je otišao 22-03-2017 14:43
Dragi kupinari, eto EU (da,da, ta Srbima mrska EU) ima lep program za davanje subvencija i unapređenje proizvodnjei vidljivosti proizvoda. Sednite, napišite projekat i .... Ako ne znate kako ćete, ja se nudimda napišem (uz učešće u projektu).
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
21 # KRAJINSKI PAOR 18-03-2017 18:40
Lepo ste rekli "DRŽAVA TREBA DA POMAŽE....", a ja vas pitam je li vi Srbiju računate za državu. Ona će to postati tek posle 16. aprila, i drugog kruga, kada jedan od devet kandidata (bez Šešelja), MORA da oduva Vučića ili odosmo u diktaturu i tu nam je kraj!
Hladnjača u Negotinu je prodata na prevaru kriminalcima sa namerom da se uništi, i uništena je, a nove hladnjače izgradili su bivši socijalistički direktori, danas tajkuni ili kriminalci iz redova socijalista i radikala. I kao što i sami malinari znaju HLADNJAČARI DIKTIRAJU CENU MALINA, A DRŽAVA IM U TOME POMAŽE!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com