Ugovori o saradnji države Srbije i italijanskog proizvođača organskog voća su potpisani sredinom januara u Negotinu, prvoj na listi opština u koju sa znanjem i tehnologijom dolazi kompanija "Rigoni di Asiago" sa svojom firmom Bioleska, sa sedištem u Negotinu.

Negotin i organska proizvodnja
U opštini Negotin od pre nekoliko godina ozbiljno se razmišlja o organskoj proizvodnji. Tako je još 2012. godine registrovano Udruženje Centar za organsku proizvodnju, a godinu dana kasnije otvoreno je i Odeljenje Fakulteta ekološke poljoprivrede Educons Univerziteta  iz Sremske Kamenice, koje radi pri Poljoprivrednoj školi sa domom učenika "Rajko Bosnić" na Bukovu kod Negotina. Zahvaljujući tome u Negotinu se školuju budući stručnjaci, inženjeri poljoprivrede, koji će se baviti proizvodnjom zdravstveno bezbedne hrane. Inače,  svi programi Educons univerziteta su akreditovani i licencirani i studentima pružaju najaktuelnija evropska znanja po visokim standardima.

Veoma ohrabrujuće vesti za sve one koji posvećeno prate dešavanja u Srbiji, posebno, sve što se odnosi na mogućnosti ulaganja u perspektivne privredne grane, koje su i mimo višedecenijskog zaklinjanja ostale neiskorišćene i na početnoj status kvo poziciji još iz perioda kada su sa gašenjem većih industrijskih sistema u agraru, prestale da važe parole o Srbiji kao poljoprivrednom bastionu Evrope, stigle su krajem prošle i uvele nas u aktuelnu godinu. Prvo, iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS, a nekako u isto vreme i od čelnih ljudi opštine Negotin. U najavi je po svemu, najzvučnije, u prvom trenutku, bilo ime italijanske Kompanije "Rigoni di Asiago", koja dolazi na područje negotinske opštine, kao neprikosnoveni lider u proizvodnji organskog voća, bar do sada i u rastegljivim okvirima EU, tačnije, porodice naroda koji je čine. Italijani su, setiće se mnogi, i pre nekoliko godina pokazivali neskriveni interes za ulaganja u područje istočne Srbije, ali interesovanje nije bilo dovoljno da se zaključe i pokrenu neki zajednički poslovi.  Očigledno,  sve do trenutka kada je na najvišem nivou srpsko - italijanskih ambasada, u okviru planova za oživljavanje sela na jugu i istoku Srbije, kao važnom segmentu strategije razvoja u našoj zemlji, u Beogradu potvrđeno da će potpisivanjem sporazuma o saradnji - Kompanija  "Rigoni di Asiago", koja se bavi organskom proizvodnjom i jedna je od najvećih u toj grani u januaru, sigurno, zakoračiti na tlo Srbije.  Početne ideje i kapital  Rigoni vezuje za prostor negotinske opštine, pa je tako u međuvremenu sa radom počela firma Bioleska, sa sedištem u Negotinu, koja će na našem prostoru zastupati interese italijanskog proizvođača organskog voća. Poznato je, inače, da je sa ulaskom na određena evropska tržišta pri Kompaniji "Rigoni di Asiago" do  sada, u nekoliko  zemalja, formirano 6 veoma uspešnih sestrinskih firmi, u cilju uspešne realizacije planova i programa saradnje.

Najveći zakupac državne poljoprivredne zemlje u Krajini - Rigoni di Asiago i upravo otuda, da ne bude dalje zabune, proističe i priča o prvim ovogodišnjim investicijama stranog porekla u istok Srbije. Negotinska opština ima, na svojoj teritoriji, više hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, koje se već godinama, uredno, na licitacijama daje u zakup. Do prošle godine, međutim, nije bilo zabeleženo da se za hektare na kojima će se proizvoditi, interesuju strani investitori, bez obzira da li je reč o našim ljudima koji imaju priznate i ugledne firme u Evropi ili strancima, u pravom smislu reči. Bez obzira na tu razliku, oni već imaju uredno registrovane firme u Srbiji koje ih predstavljaju i zastupaju i koje su veoma važne karike u lancu saradnje. Iako, još uvek nema govora o ulaganjima većih finansijskih razmera, ovi pomaci dopuštaju da se kaže kako su na sreću, ipak, stigla  i ta vremena koja odavno prizivamo i zbog toga je januarsko potpisivanje sporazuma o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na području opštine Negotin i važno i ohrabrujuće.

U Negotin je sredinom januara, na potpisivanje ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, stigao lično Andrea Rigoni, generalni direktor i vlasnik Kompanije "Rigoni di Asiago", sa svojim najbližim saradnicima, a sa njim i srpska delegacija Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, sa Snežanom Bogosavljević Bošković, ministarkom na čelu. Njih su u skupštinskom zdanju dočekali i ugostili funkcioneri opštine Negotin, ali i privrednici iz gradova oba timočka okruga, koji nisu skrivali da u saradnji sa Italijanima i sami vide interes s obzirom da ona donosi prihvatljiv program menjanja situacije na bolje u oblasti poljoprivrede. Veoma konkretnu ponudu praćenu i solidnim finansijskim ulaganjima, koja bi se svim zainteresovanim stranama mogla višestruko da vrate u godinama koje dolaze, kroz prezentaciju Kompanije "Rigoni di Asiago" preneo je njen vlasnik Andrea Rigoni, razotkrivajući, pre svega, odluku o izboru opštine Negotin, za početak saradnje u oblasti proizvodnje organskog voća u Srbiji.

"Područje opštine Negotin je pravo mesto za našu investiciju i za započinjanje organske proizvodnje. Mi smo u razgovorima sa predstavicima Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede, a sada to kažemo i vama, domaćinima i saradnicima u Negotinu, već objasnili da je organska proizvodnja takva da kreće sa malim koracima i da će se obostranim podsticajima posao tek širiti. O tome koje su naše ideje,  kakva smo mi kompanija i koliko investiramo u ono što radimo najbolji primer je vama susedna Bugarska, u kojoj smo tokom minule decenije investirali oko 25 miliona evra. 

Na području opštine Negotin zakupili smo prošle godine 190 hektara zemljišta u katastarskim opštinama: Brestovac, Jasenica, Karbulovo i Sikole i shodno tome sa Ministarstvom poljoprivrede, potpisano je 9 ugovora o zakupu, s tim što ih je 5 za Brestovac i dva za Sikole. Računali smo na mnogo veće površine, jer nam je u planu da na prostoru negotinske opštine zakupimo do 3000 hektara. Raspoloživog zemljišta,nažalost, više nije bilo, tako da smo, za sada, u početnoj investiciji zasnivanja proizvodnje lešnika na zakupljenih 190 hektara. Međutim, kako se bude oslobađalo zemljište u   Krajini,    mi ćemo koristiti svaku priliku za dalji zakup i investiranje u proizvodnju, jer ozbiljno razmišljamo o daljim ulaganjima u ovo područje. Naravno, plan nam je da u godinama koje su pred nama proizvodnju drugih voćnih zasada, maline i višnje, na primer, proširimo i preselimo se i na područja ostalih opština Borskog i Zaječarskog okruga", rekao je u Negotinu Andrea Rigoni, vlasnik i generalni direktor Kompanije "Rigoni di Asiago".

Poljoprivreda, važan resurs ekonomskog oporavka Srbije

"Srbija ne odustaje od poljoprivrede, a uz pomoć investitora koji imaju interes da dođu i u našoj zemlji šire posao, verujem da ćemo poljoprivrednoj proizvodnji vratiti nekadašnje dostojanstvo", naglasila je u Negotinu, na svečanosti povodom uspostavljanja srpsko-italijanske saradnje u proizvodnji organskog voća, Snežana Bogosavljević Bošković, srpska ministarka poljoprivrede. "Svesni smo nedostataka u oblasti agrara, usitnjenih poseda, neobrađenih i zaparloženih njiva, zastarele mehanizacije, ostarelog sela i nedovoljno organizovanog tržišta. Ali, mi imamo znanje, snagu i želju da menjamo postojeće stanje, jer je poljoprivreda važan resurs ekonomskog oporavka Srbije. Zbog toga su investicije u agrar stalna tema i dobro je da smo na putu njegovog oporavka stekli partnera, kao što je "Rigoni di Asiago",  nesumnjivi lider u organskoj proizvodnji. Širenje ove proizvodnje je i strateški cilj Srbije, ne samo kao puka investicija u organske zasade. Želimo da imamo zaokružen ciklus takve proizvodnje, da je širimo i da izgrađujemo proizvođačke kapacitete, kako bi se uskoro moglo da govori o organskim proizvodima sa poreklom iz Srbije, koje ćemo plasirati na domaće i ino tržište. Očekujemo da će takve ideje imati sve više pristalica među lokalnim poljoprivrednicima sa kojima ćemo uspostavljati kooperantske odnose, kojima ćemo u početnoj fazi naše saradnje pružati stručnu pomoć i omogućiti im da preko Kompanije Rigoni domaće proizvode izvezu u svet. U prilici sam da najavim da će država Srbija uskoro ponuditi pravni okvir pa i subvencije za organsku proizvodnju, kao dela ukupne, koja mora biti i veća i naprednija. Mi želimo da naša poljoprivreda postane dostojanstvena delatnost koja će značiti prihod adekvatan uloženom radu, koja će značiti sigurno radno mesto i ekonomsku korist za poljoprivrednog proizvođača ali i državu Srbiju", podvukla je Snežana Bogosavljević Bošković, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, prilikom radne posete Negotinu, sredinom januara.

Negotin postao deo organskog proizvodnog i prerađivačkog lanca u Srbiji

Poljoprivreda je važan ako ne i najznačajniji resurs ekonomskog oporavka opštine Negotin, s obzirom da najveće bogatstvo ima u poljoprivrednoj plodnoj zemlji koja se prostire na 65 odsto teritorije. Taj potencijal, kao što je poznato, u dosadašnjem periodu, iako postoje izuzetni uslovi za razvoj agrara, poljoprivredne i prerađivačke proizvodnje, nije iskorišćen na pravi način. 

U organsku proizvodnju voća u Krajini Italijani ulažu od 20 do 30 miliona evra
Kompanija "Rigoni di Asiago", u podizanje višegodišnjih zasada lešnika na teritoriji opštine Negotin, u prvoj fazi treba da investira više miliona evra, a ukupno procenjena dugoročna investicija iznosi između 20 i 30 miliona evra, potvrdio je u Negotinu vlasnik Komapanije, Andrea Rigoni.

"Potpisivanjem Ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini sa italijanskom Kompanijom "Rigoni di Asiago" počela je realizacija velike investicije u organsku proizvodnju, na 190 hektara u opštini Negotin. Proizvodnja organske hrane je velika šansa koju Srbija treba da iskoristi, a Negotin je postao deo organskog proizvodnog i prerađivačkog lanca, na putu realizacije i postizanja tog važnog strateškog cilja. Veoma sam zahvalan što su gospodin Rigoni, generalni direktor i italijanska Kompanija čiji je vlasnik, odlučili da investiraju u negotinsku opštinu, ulaganjem u višegodišnje zasade lešnika i organsku proizvodnju. Ovo je dobar signal i ujedno podstrek drugim investitorima organske proizvodnje, koja je u usponu i kojoj se okreću pobornici zdravog načina života. Zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine i resornom ministru, Negotin će u godinama koje slede osim po vinu po kome je prepoznatljiv imati i organsku hranu koja će postati brend ovog kraja", mišljenja je Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin, koji je u svojstvu domaćina ugostio brojne zvanice iz Italije i Srbije prilikom potpisivanja Ugovora o dugoročnoj saradnji sa Kompanijom "Rigoni di Asiago".

Ugovore o zakupu državnog zemljišta, pored Italijana, potpisali i krajinski poljoprivrednici

Među nekoliko krajinskih porodica koje su od januara zvanični zakupci poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na području opštine Negotin su i domaćinstava Slaviše Živanovića iz Karbulova i Ljiljane Todorović iz Prahova, koji su ugovore o zakupu potpisali na 3 godine. Oni su lično prisustvovali svečanosti potpisivanja ugovora o zakupu zemljišta sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine upriličenoj u Negotinu. Svi ostali ugovori sa kooperantima, pa i sa italijanskom kompanijom "Rigoni di Asiago", koja se državi Srbiji predstavila kao najveći zakupac, budući da je za zasnivanje svoje proizvodnje na licitacijama tokom prošle godine uspešno došla u privremeni posed čak 190 ha zemljišta, zaključeni su na 20 godina. U nadležnoj službi Opštinske uprave u Negotinu ljubazno dobijamo važne informacije, oko kojih su vladale dileme u javnosti izazvane upravo organizacijom ovog velikog skupa, posebno ulogom i položajem koje Italijani i njihovo domaće preduzeće Bioleska imaju u celom ovom dugoročnom projektu.

Andrea Rigoni o svojoj Kompaniji
"Rigoni di Asiago" je jedna od najvećih kompanija u Evropi koja se bavi organskom proizvodnjom, a investicije u podizanje voćnih zasada organske proizvodnje u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, Kompanija je najavila još novembra prošle godine u Beogradu.
"Naša Kompanija se 1992. godine odlučila za organsku proizvodnju i mi verujemo da je održiv način proizvodnje - način da se ide dalje, ekonomski i uz ekološke standarde. Hemijska poljoprivreda donosi kratkoročnu dobit. Organska proizvodnja nam daje zdrave proizvode uz zaštitu životne sredine.  Naši slatki proizvodi od organskog voća su već poznati širom sveta. Naša tradicija postojanja je duga 80 godina. Dvadesetak poslednjih godina obeležila je ekološka, zdrava, proizvodnja.   Slatki proizvodi naše kompanije od organskog voća su veoma poznati u svetu. Tehnološke inovacije i posvećenost potrošačima su nam inspiracija da budemo bolji.  Potpisivanje ugovora o zakupu zemljišta u Krajini na kojoj ćemo podići prve plantaže organskog lešnika je prvi korak našeg zajedničkog putovanja. Kompanija "Rigoni di Asiago", sa svojim timom Bioleska, osim u proizvodnju, investiraće  u zalivne sisteme i u prerađivačke kapacitete u cilju širenje organske proizvodnje voća u Srbiji, što je i vama streteški cilj."

Dakle, opština Negotin je kao i ranijih godina, u vremenu od kraja septembra do oktobra 2014. godine organizovala javna nadmetanja za zakup zemljišta u državnoj svojini. Prema oglasu koji je prethodio u avgustu, termini su bili raspoređeni u 6 dana, a interese Kompanije "Rigoni di Asiago" na licitacijama je zastupala domaća firma Bioleska sa sedištem u Negotinu. Oni su učešćem u 9 javnih nadmetanja pod zakup na teritoriji opštine Negotin uzeli 190 ha iako je interesovanje bilo daleko veće. Inače, u istom periodu su pravo nadmetanja imala i druga pravna i fizička lica pa je tako na ukupno 414 licitacija zakupljeno oko 650 ha zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Negotin, po ceni od 5 hiljada dinara po hektaru u KO Jabukovac, do 15 000 dinara po hektaru koliko je bila početna za javno nadmetanje u najskupljem rejonu KO Negotin. Prošla godina je državi Srbiji obezbedila 27 kooperanata, sa prostora Negotinske Krajine. U dva slučaja reč je o preduzećima registrovanim za obavljanje poljoprivredne delatnosti u Krajini u ime kompanija koje uspešno posluju van granica naše Republike. Sa većinom su ugovori o zakupu do sada već  potpisani, a sa početkom vegetacione godine, predstoji im pokretanje proizvodnje na hektarima zakupljene zemlje. Na ime zakupa 650  ha poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, 2015. godine u budžet Republike Srbije trebalo bi da se slije oko 65 000 evra, od toga 40 % u budžet opštine Negotin, koja svojim odlukama zemljište daje u zakup i obavlja neophodne poslove u saradnji države i zakupaca kao treći veoma važan partner u celom tom procesu. Prema rečima ljudi zaduženih za brigu o ovim poslovima, u opštini Negotin od 2007.godine do danas pod zakup je uzeto 2 700 ha zemljišta u državnoj svojini.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

00 # NESA 04-02-2015 23:48
Dali je ugovor o zakupu zemljista tajni ili javni ? Ako je javni zasto se ne objavi na nekom portalu u cilju promovisanja ovako lepe price ? Kako to da samo RIGONI DI ASIAGO dobija zakup na 20 godina ,za razliku od drugih ucesnika licitacije ? Koji su to projekti prerade lesnika na osnovu kog se izdaje velika povrsina poljoprivrednog resursa ? Zasto ti projekti nisu prezentirani pre zakupa zemljista ? Kako ce to doprineti ruralnom razvoju opstine Negotin ? Proizvodjaci ce dobiti jednog velikog monopolistu u ovoj proizvodnji , koji ce ujedno biti i jedini otkupljivac tog proizvoda . On ce diktirati uslove proizvodnje i prodaje , kontrolisace trziste . Zar nebi bilo bolje da povrsinu od 3000 hektara rade 1000 ili 3000 poljoprivrednih domacinstva a da se velika konpanija bavi preradom ? Pravi ruralni razvoj sela . Optimalni kvalitet lesnika je na 500-800 metara nadmorske visine.Kako to Negotinska nizija postade idealna za zdravu hranu ? Bojim se da iza ovoga stoji rasprodaja resursa ?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
04 # Mitar Mirić 04-02-2015 11:46
Zanimljivo da u članku u Telegrafu posvećenom predsedniku opštine pominju da je italijanska firma zakupila 3000 hektara. Pseudologia Fantastica ne beži ni od novinarstva, izgleda.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com